Pullistuma kaulassa: kaikki mitä sinun tulee tietää
Kuka tahansa meistä säikähtäisi löytäessään epäilyttävän pullistuman kaulastaan. Ensimmäinen asia, joka ihmisille usein nousee mieleen, on syöpä. Syövän lisäksi pullistuma kaulassa voi johtua monista muistakin syistä, ja itse asiassa kaikki niistä eivät edes ole pahanlaatuisia. Kyseessä voi olla esimerkiksi kaulan alueella oleva infektio, kysta tai hyvänlaatuinen kasvain.
Suurin syy kaulan alueen pullistumiin ovat turvonneet imusolmukkeet. Nämä ovat pyöreitä rakenteita, jotka ovat osa elimistön immuunijärjestelmää ja jakautuvat koko kehoon. Ne auttavat kehoa tunnistamaan ja torjumaan infektioita ja niillä on usein tapana turvota. Turvonneet imusolmukkeet ovat yleensä hyvin yleinen, mutta väliaikainen tila.
Tässä artikkelissa kerromme kaiken sen, mitä sinun tulisi tietää kaulan pullistumista.
Mitkä ovat ensisijaiset syyt kaulan pullistumille?
Kuten jo aikaisemmin mainitsimme, yleisin kaulan alueen pullistuman syy on imusolmukkeiden tulehdus. Tämä puolestaan voi johtua useista eri syistä:
- Kaulan alueen lähellä oleva infektio. Esimerkiksi flunssa tai nielutulehdus. Nämä ovat erittäin yleisiä tilanteita, etenkin pienillä lapsilla. Turvonneet imusolmukkeet voivat ilmaantua myös mononukleoosin, hampaissa sijaitsevien paiseiden tai esimerkiksi nielurisatulehduksen tapauksessa.
- Tulehdus itse ganglioissa eli hyytelörakoissa. Tätä sairautta kutsutaan lymfadeniitiksi eli imusolmuketulehdukseksi.
- Systeemiset sairaudet, kuten ihmisen immuunipuutosvirus eli HIV ja tuberkuloosi.
Toisaalta taas osa immuunihäiriöistä voi myös aiheuttaa pullistuman kaulassa. Tämä tapahtuu siksi, että myös nämä häiriöt voivat aiheuttaa imusolmukkeiden turpoamisen samoin kuin infektiot. Tunnetuin näistä sairauksista on nivelreuma, patologia, jossa elimistön oma immuunijärjestelmä hyökkää virheellisesti tervettä kudosta vastaan. Nivelreuma vaikuttaa nimensä mukaisesti pääasiassa niveliin.
Samoin tietyt lääkkeet voivat aiheuttaa imusolmukkeiden turpoamisen. Kaulan pullistuma voi myös olla kysta, joka on nesteellä täyttynyt ontelo; ne ovat suurelta osin tunnistettavissa, koska monet niistä ovat elimistössä läsnä aina syntymästä lähtien. Toinen mahdollinen syy kaulan pullistumaan on jokin sylkirauhaseen liittyvä ongelma.
Emme kuitenkaan voi unohtaa, että kyseessä voi mahdollisesti olla myös syöpä. Pahanlaatuiset kasvaimet ovat yleisempiä vanhemmilla ihmisillä. Kyseessä voi olla joko syöpä imusolmukkeissa tai se voi myös olla toisesta syövästä alueelle levinnyt kasvain. Joissakin tapauksissa se voi lisäksi olla jopa etäisen kasvaimen lähettämä etäpesäke.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: Mistä kipu kainalossa johtuu? 7 mahdollista syytä
Pullistuman merkit ja oireet
Jos sinulla on pullistuma kaulassa, on välttämätöntä, että menet mahdollisimman pian lääkäriin tilanteen selvittämiseksi. Tässä tapauksessa on myös äärimmäisen tärkeää, että lääkäri suorittaa sinulle asianmukaiset testit pullistuman diagnosoimiseksi. Täydentävien testien ohella on lisäksi olemassa joukko erilaisia merkkejä, jotka auttavat meitä oppimaan enemmän näiden pullistumien todellisesta luonteesta.
Pehmeä ja kivulias pullistuma on usein osoitus infektiosta. Niillä on kuitenkin taipumusta kadota tietyn ajan kuluttua. Toisaalta erittäin kosketusherkkä kyhmy on yleensä lymfadeniitti eli imusolmuketulehdus. Jos pullistuma on kova, se ei liiku pehmeästi sormella painaen eikä siihen satu, voi kyseessä olla kasvain.
Kasvaimet voivat myös aiheuttaa muita oireita, kuten afoniaa tai vaikeuksia niellä. Jos kaulassa on pullistuma, joka ei pienene tai katoa ja joka aiheuttaa joitakin edellä mainituista oireista, käänny viivyttelemättä lääkärisi puoleen.
Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: 7 hedelmää ja vihannesta, jotka voivat auttaa pienentämään syövän riskiä
Mitä testejä kaulan pullistuman diagnosoimiseen voidaan käyttää?
On olemassa lukuisia testejä, jotka auttavat kaulan pullistuman diagnoosissa. On hyvä tietää, että jos potilas on hyvin nuori, pullistumassa ei yleensä ole kyse kasvaimesta. Lisäksi, jos potilaalta löytyy merkkejä kaulan alueen infektiosta, näitä testejä ei yleensä tarvita. Samoin johdonmukaisuus otetaan huomioon niissä tapauksissa, jos kaulan pullistuma aiheuttaa kipua.
Ensimmäinen suoritettu testi on potilaan verenkuva. Myös rintalastan röntgenkuvaus voidaan tehdä. Jos muita varoitusmerkkejä tai syövän riskitekijöitä on löydetty, voidaan pullistuman tutkimiseen käyttää myös tarkempia ja erikoistuneempia testejä. Näistä testeistä mainitsemisen arvoisia ovat biopsia, jossa pieni palanen pullistumaa poistetaan sen analysointia varten.
Toisaalta taas potilaalle voidaan myös suorittaa kuvantamistestejä. Käytetyimpiä ovat tietokonetomografia ja magneettikuvaus. Ultraääni voi joissakin tapauksissa myös osoittautua hyödylliseksi.
Vielä lopuksi
Pullistuma kaulassa on yleensä pelkkä imusolmuke, joka on vain lisännyt tilavuuttaan. Yleisin syy tähän on kaulan lähellä oleva infektio, joka yleensä parantuu ilman suuria ongelmia. Sinun on kuitenkin kiinnitettävä huomiota mahdollisiin muihin oireisiin. Jos kaulan pullistuma ei ole kivulias eikä liiku, se voi joissakin tapauksissa olla myös kasvain. Näissä tilanteissa parasta olisi aina kääntyä oman lääkärin puoleen epäilysten hälventämiseksi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Neck lump. (n.d.). Retrieved July 12, 2019, from http://eclinicalworks.adam.com/content.aspx?productId=39&pid=1&gid=003098
- Bulto en el cuello: Cómo saber si es benigno o maligno – Sh-sci.org. (n.d.). Retrieved July 12, 2019, from https://sh-sci.org/bulto-cuello-saber-benigno-maligno/
- Bultos en el cuello – Trastornos otorrinolaringológicos – Manual MSD versión para público general. (n.d.). Retrieved July 12, 2019, from https://www.msdmanuals.com/es-es/hogar/trastornos-otorrinolaringológicos/síntomas-de-las-enfermedades-de-la-nariz-y-la-garganta/bultos-en-el-cuello
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.