Pidätkö hodareista?

Hodarit eli hot dogit ovat hyvin suosittua ruokaa ympäri maailmaa, ja sitä ne ovat etenkin ”kotimaassaan” USA:ssa, jossa ihmiset syövät keskimäärin noin 50 hodaria vuodessa. Jokainen voi kuitenkin arvata, että tämä ruoka ei ole sitä kaikkein terveellisintä ja suositelluinta laatua. Sen lisäksi, että hot dogeissa on hyvin vähän elimistön tarvitsemia tärkeitä ravinteita, sisältävät ne runsaasti sellaisia aineksia, jotka voivat vaikuttaa ihmisen terveyteen hyvin haitallisesti liiallisissa määrissä syötyinä.

On kuitenkin tosiasia, että hot dogit ovat suosittua ruokaa, ja ne ovatkin juuri sellaista ravintoa, jota moni suosii halutessaan syödä halvalla ja herkullisesti. On tietysti myös totta, että yksi hot dog silloin tällöin ei ole haitaksi ihmisen terveydelle. Mutta eräässä viimeaikaisessa tutkimuksessa todettiin, että hot dogien syönti joka päivä lisää riskiä sairastua syöpään 21 %, ja lopputuloksena on sama riski kuin tupakan kanssa.

Tässä artikkelissa kerromme siis tarkemmin tämän suosikkiruoan haitoista ihmisen terveydelle – mieti kaksi kertaa ennen kuin alat syömään niitä säännöllisesti! Lue lisää, jos haluat kuulla miksi hodareita kannattaa välttää.

Physicians Committee for Responsible Medicine -yhdistys USA:n Washingtonin kaupungissa on esittänyt, että ennaltaehkäisevä toiminta sekä kasviksiin painottuva ruokavalio ovat perusta terveelliselle elämäntyylille. Tämä ryhmä lääkäreitä uskoo, että hot dog -makkaroiden valmistajien tulisi laittaa pakkauksiin varoitus – samalla tavalla kuin koskee tupakkaakin – jossa selitettäisiin näiden makkaroiden vaarallisuus, mikäli niitä syödään usein. Teollisesti käsitellyn lihan syönti liiallisissa määrin lisää nimittäin riskiä sairastua paksusuolensyöpään, saada korkea verenpaine, se voi aiheuttaa liikalihavuutta ja sydänsairauksia.

Tutkimukset ovat todistaneet hot dogien haitat terveydelle

Hot dog -makkaramassa

American Institute for Cancer Research -tutkimuslaitos (AICR) julkaisi tärkeän raportin vuonna 2009, jossa kerrottiin 7 000 tieteellisen tutkimuksen tuloksista koskien hot dogien riskejä syövän kehittymiseen littyen. AICR totesi raportissaan, että jokaisen 50 gramman syönti teollisesti prosessoitua lihaa päivittäin lisää paksusuolen syöpää 21 %. Silti on kiinnostavaa, että näiden makkaroiden terveyshaittoja ei yleisesti ottaen pidetä erityisen huolestuttavina – niiden myynti ei todellakaan ole loppumassa.

Myöhemmissä tutkimuksissa on lisäksi arvioitu hot dogien päivittäisen syönnin tuottamaa vahinkoa ja vaaraa, ja on todettu, että 143 000 ihmistä kärsii näistä haitoista joka vuosi – näistä henkilöistä 53 000 päätyy myös kuolemaan. Olisiko tämä jo tarpeeksi hälyttävä merkki hot dogien vaarallisuudesta ihmisen terveydelle?

Vaikka jotkut hot dogien kannattajat ovatkin sitä mieltä, että nämä numerot ovat todella liioiteltuja, ja että on naurettavaa verrata makkaran vaaraa tupakan tuomiin haittoihin, on totuus se, että tutkimusten mukaan hot dogien aineksilla on erittäin haitallisia vaikutuksia terveydelle. Nämä haitat saattavat tulla esille hyvinkin helposti, mikäli tätä tuokaa syödään päivittäin.

Tiedätkö mitä syöt, kun syöt hodaria?

Hot dog kaikilla mausteilla

 

Jotkut tutkimukset ovat todenneet, että hot dogien syöpää edistävät vaikutukset johtuvat niiden sisältämistä suurista määristä nitraatteja ja nitriittejä, mutta lisäksi tuotantoprosesseista aiheutuvilla tekijöillä on oma olennainen osansa tämän ruoan terveyshaitoissa.

Jotta näitä herkullisen makuisia makkaroita voitaisiin valmistaa, ja jotta ne pysyisivät tuoreen näköisinä kaupan hyllyllä, lisätään niihin suuri määrä kemikaaleja, jotka monelle meistä eivät merkitse mitään, mutta jotka kuitenkin ovat suuri vaara terveydelle. Näiden kemikaalien lisäksi – jotka tuovat tälle ruoalle paljon paremman maun kuin sillä olisi ilman niitä – on hot dogien tuotannon heikolla laadulla yhteys terveyshaittoihin. Useat hot dogit valmistetaan sellaisista lihoista ja lihaan liittyvistä raaka-aineista, jotka syntyvät tehotuotannon tuloksena – tämä tarkoittaa sitä, että eläimet elävät ja kärsivät kidutettuina epäterveellisissä ja liian täysissä tiloissa sekä epähygieenisissä olosuhteissa.

Tällaisten tuotantoyritysten tavoitteena on vain ja ainoastaan saada aikaan hyvin halpaa ”ravintoa”, jolla ei ole juurikaan tekemistä laadun kanssa. Hot dog -makkaroiden tuotannon aikana käytetään erittäin vähän laadukasta lihaa, ja sen tilalla onkin sellaisia aineksia, jotka moni luokittelisi itse asiassa jätteiksi – tämä sisältää rustoa, rasvaa ja sisälmyksiä. Lisäksi altistaminen kuumuudelle ja bakteereille, natriumin runsas määrä sekä täytteet, makuaineet ja säilöntäaineet tekevät tällaisesta lihasta todellisen terveyttä tuhoavan tuotteen.

Moni ihminen ei kuitenkaan tiedä usein toistuvan hot dogien syönnin riskeistä terveydelle, sillä mainonta ja ruokateollisuus ovat tehneet kuluttajasta ”sokean”. Siten monikaan ei ole tietoinen niistä seurauksista, joita tämän ”ruoan” jatkuvalla syönnillä on. Toisaalta jotkut hot dogien valmistajat ovat alkaneet tiedottaa kyseisten makkaroiden riskeistä paljon syötyinä, mutta samalla keksitään kuitenkin uusia mainosstrategioita, jotta kuluttajat säilyisivät hot dogien ostajina sekä riippuvaisina tällaisesta ruoasta – tätä riippuvuutta onkin vaikea karistaa.

Mieti siis kaksi kertaa ennen kuin alat syömään jatkuvasti hodareita, vaikka ne eivät vaikuttaisikaan vaarallisilta tai epäeettisiltä – nämä tuotteet ovat usein oikeita terveyden vihollisia ja kaukana laadusta!

Suom. huom. Suomessa ei makkaroiden ja nakkien yhteydessä yleisesti viitata niinkään ”hot dog -makkaroihin” kuten monissa muissa maissa, vaan puhutaan prosessoidusta lihasta, makkaroista ja nakeista.