Pidätkö hodareista?

Pidätkö hodareista?
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Hodari eli hot dog, on hyvin suosittua ruokaa ympäri maailmaa. Sitä ne ovat etenkin “kotimaassaan” USA:ssa, jossa ihmiset syövät keskimäärin noin 50 hodaria vuodessa. Jokainen voi kuitenkin arvata, että tämä ruoka ei ole sitä kaikkein terveellisintä ja suositelluinta laatua.

Hot dogeissa on hyvin vähän elimistön tarvitsemia tärkeitä ravinteita, ja ne sisältävät runsaasti sellaisia aineksia, jotka voivat vaikuttaa ihmisen terveyteen hyvin haitallisesti liiallisissa määrissä syötyinä.

Hot dogit ovatkin juuri sellaista ravintoa, jota moni suosii halutessaan syödä halvalla ja herkullisesti. On tietysti myös totta, että yksi hot dog silloin tällöin ei ole haitaksi ihmisen terveydelle.

Mutta eräässä viimeaikaisessa tutkimuksessa todettiin, että hot dogien syönti joka päivä lisää riskiä sairastua syöpään 21 %. Lopputuloksena riski on sama kuin tupakan kanssa.

Hot dog ja sen haitat terveydelle

Tässä artikkelissa kerromme siis tarkemmin tämän suosikkiruoan haitoista ihmisen terveydelle – mieti kaksi kertaa ennen kuin alat syömään niitä säännöllisesti! Lue lisää, jos haluat kuulla miksi hodareita kannattaa välttää.

hot dog on epäterveellistä

Physicians Committee for Responsible Medicine -yhdistys USA:n Washingtonin kaupungissa on esittänyt, että ennaltaehkäisevä toiminta, sekä kasviksiin painottuva ruokavalio ovat perusta terveelliselle elämäntyylille.

Tämä ryhmä lääkäreitä uskoo, että hot dog -makkaroiden valmistajien tulisi laittaa pakkauksiin varoitus – samalla tavalla kuin koskee tupakkaakin – jossa selitettäisiin näiden makkaroiden vaarallisuus, mikäli niitä syödään usein. 

Teollisesti käsitellyn lihan syönti liiallisissa määrin lisää riskiä sairastua paksusuolensyöpään, saada korkea verenpaine, ja se voi aiheuttaa liikalihavuutta ja sydänsairauksia.

Tutkimukset todistavat: hot dog on haitallista terveydelle

hot dog-massa

American Institute for Cancer Research -tutkimuslaitos (AICR) julkaisi tärkeän raportin vuonna 2009, jossa kerrottiin 7 000 tieteellisen tutkimuksen tuloksista koskien hot dogien riskejä syövän kehittymiseen littyen.

AICR totesi raportissaan, että jokaisen 50 gramman syönti teollisesti prosessoitua lihaa päivittäin lisää paksusuolen syöpää 21 %. Silti on kiinnostavaa, että näiden makkaroiden terveyshaittoja ei yleisesti ottaen pidetä erityisen huolestuttavina – niiden myynti ei todellakaan ole loppumassa.

Myöhemmissä tutkimuksissa on lisäksi arvioitu hot dogien päivittäisen syönnin tuottamaa vahinkoa ja vaaraa, ja on todettu, että 143 000 ihmistä kärsii näistä haitoista joka vuosi – näistä henkilöistä 53 000 päätyy myös kuolemaan.

Olisiko tämä jo tarpeeksi hälyttävä merkki hot dogien vaarallisuudesta ihmisen terveydelle?

Jotkut hot dogien kannattajat ovat sitä mieltä, että nämä numerot ovat todella liioiteltuja, ja että on naurettavaa verrata makkaran vaaraa tupakan tuomiin haittoihin.

Totuus on kuitenkin se, että tutkimusten mukaan hot dogien aineksilla on erittäin haitallisia vaikutuksia terveydelle. Nämä haitat saattavat tulla esille hyvinkin helposti, mikäli tätä ruokaa syödään päivittäin.

Tiedätkö mitä syöt, kun syöt hodaria?

hot dog kaikilla mausteilla

Tutkimukset ovat todenneet, että hot dogien syöpää edistävät vaikutukset johtuvat niiden sisältämistä suurista määristä nitraatteja ja nitriittejä. Sen lisäksi tuotantoprosesseista aiheutuvilla tekijöillä on oma olennainen osansa tämän ruoan terveyshaitoissa.

Jotta näitä herkullisen makuisia makkaroita voitaisiin valmistaa, ja jotta ne pysyisivät tuoreen näköisinä kaupan hyllyllä, niihin lisätään suuri määrä kemikaaleja, jotka ovat suuri vaara terveydelle.

Näiden kemikaalien lisäksi – jotka tuovat tälle ruoalle paljon paremman maun kuin sillä olisi ilman niitä – myös hot dogien tuotannon heikolla laadulla on yhteys terveyshaittoihin.

Useat hot dogit valmistetaan sellaisista lihoista ja lihaan liittyvistä raaka-aineista, jotka syntyvät tehotuotannon tuloksena. Tämä tarkoittaa sitä, että eläimet elävät ja kärsivät kidutettuina epäterveellisissä ja liian täysissä tiloissa sekä epähygieenisissä olosuhteissa.

Tällaisten tuotantoyritysten tavoitteena on vain ja ainoastaan saada aikaan hyvin halpaa “ravintoa”, jolla ei ole juurikaan tekemistä laadun kanssa. Hot dog -makkaroiden tuotannon aikana käytetään erittäin vähän laadukasta lihaa.

tehotuotanto

Lihan tilalla on sellaisia aineksia, jotka moni luokittelisi jätteiksi – tämä sisältää rustoa, rasvaa ja sisälmyksiä.

Lisäksi altistaminen kuumuudelle ja bakteereille, natriumin runsas määrä, sekä täytteet, makuaineet ja säilöntäaineet tekevät tällaisesta lihasta todellisen terveyttä tuhoavan tuotteen.

Moni ihminen ei kuitenkaan tiedä usein toistuvan hot dogien syönnin riskeistä terveydelle, sillä mainonta ja ruokateollisuus ovat tehneet kuluttajasta “sokean”. Siten monikaan ei ole tietoinen niistä seurauksista, joita tämän “ruoan” jatkuvalla syönnillä on.

Hot dog kaikilla mausteilla? Harkitse vielä!

Mieti siis kaksi kertaa ennen kuin alat syömään jatkuvasti hodareita, vaikka ne eivät vaikuttaisikaan vaarallisilta tai epäeettisiltä – nämä tuotteet ovat usein oikeita terveyden vihollisia ja kaukana laadusta!

Suom. huom. Suomessa ei makkaroiden ja nakkien yhteydessä yleisesti viitata niinkään “hot dog -makkaroihin” kuten monissa muissa maissa, vaan puhutaan prosessoidusta lihasta, makkaroista ja nakeista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • EFSA. (2003). Opinion of the scientific panel on biological hazards on the request from the commission related to the effects of nitrites/nitrates on the microbiological safety of meat products. EFSA Journal. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2004.14
  • Galán-Vidal, C. A., Castañeda-Ovando, A., Páez-Hernández, M. E., & Contreras-López, E. (2014). Determination of nitrites in commercial sausages by anthocyanins degradation. Experimental design and optimization. Journal of the Mexican Chemical Society. https://doi.org/10.1213/01.ane.0000271914.54261.17

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.