Logo image
Logo image

Peräpukamien hoito luonnollisesti kamomillan avulla

3 minuuttia
Peräpukamien hoito luonnollisesti kamomillan avulla
Viimeisin päivitys: 25 syyskuuta, 2022

Peräpukamat on helpoti puheenaiheena tabu. Harva haluaa puhua niinkin intiimistä vaivasta, mutta tosiasia on, että peräpukamat on hyvin yleinen vaiva ja se askarruttaa monia. Peräpukamat saattaa olla hyvinkin kivulias vaiva, ja kipu saattaa vain pahentua ajan myötä. Kun peräpukamien hoito aloitetaan heti vaivan ilmaannuttua, loppuu epämukavuuskin nopeasti – tässä artikkelissa kerromme lisää peräpukamista, ja saat tietoa niiden hoidosta. 

Kamomilla on rohdoskasvi jota löytyy monesta puutarhasta, ja se on kuuluisa monista lääkinnällisistä ominaisuuksistaan. Yksi kamomillan terveydellinen hyöty on peräpukamien hoito ja poistaminen. Tästä artikkelista löydät 4 kamomillaan perustuvaa hoitokeinoa, joilla voit päästä eroon peräpukamista.

Mitä peräpukamat ovat?

Kun peräaukon ja peräsuolen suonet ovat tulehtuneet, peräaukkokanavan  pintaverisuonia ja valtimoita sisältävät limakalvokudokset työntyvät ulos synnyttäen peräpukamia. Normaalisti kanavan oikeassa sivuseinässä, kanavan vasemmalla puolella sekä keskellä sijaitsevat limakalvokudospehmusteet ovat paikallaan ja osa suolen toiminnan mekanismia.

 

Some figure

Peräpukamien syntyyn on olemassa erilaisia syitä, ja kun vaivan on kerran kokenut, on todennäköistä, että se uusiutuu myöhemmin, ellei vaivaa aiheuttaviin tekijöihin puututa.

Peräpukamia aiheuttavia tekijöitä:

  • Ummetus:  Ummetus voi muuttua krooniseksi vaivaksi. Kun suolet ovat puristuksissa peräaukkokanavassa, saattaa se aiheuttaa tulehdusta.
  • Perintötekijät: Perintötekijät voivat altistaa taipumukseen peräpukamille.
  • Raskaus: Varsinkin viimeisillä viikoilla ja luonnollisessa synnytyksessä vatsan paine ja muut vaivat voivat aiheuttaa peräpukamia.
  • Vanheneminen: Peräsuolen sulkijalihas menettää voimaansa.
  • Ripuli: Ripuli aiheuttaa ärsytystä.
  • Liikalihavuus: Liikalihavuus aiheuttaa painetta lantionpohjassa, joka voi johtaa peräpukamien syntyyn.
  • Samassa asennossa kauan oleminen: Seisominen tai istuminen pitkiä aikoja voi aiheuttaa tulehduksen. Tämä on tyypillistä tietyissä ammateissa:  vahtimestarit, tietotekniikan ammattilaiset, toimistotyöntekijät, taksinkuljettajat jne.
  • Kohonnut verenpaine: Verenpaineen nousu saattaa aiheuttaa peräpukamia.
  • Laksatiivien väärinkäyttö: Tämä aiheuttaa ärsytystä.
  • Mausteinen, suolainen tai tulinen ruoka: Saattaa aiheuttaa tulehduksen suolistossa sekä peräsuolen limakalvoilla.

Peräpukamien hoito

Joissakin tapauksissa kirurgiset toimenpiteet voivat olla tarpeen, mutta yleensä oireita voidaan lievittää luontaistuotteita käyttämällä. Esittelemme neljä erilaista tapaa käyttää kamomillaa, mutta varmista ensin että kohdallasi on kyse peräpukamista:

Peräpukamien oireet

  • Voimakas kipu peräaukon ympärillä.
  • Kirkkaanpunainen veri vessapaperissa vai pöntössä (verenvuodolle voi olla myös muita syitä).
  • Musta uloste (myös eräät lääkkeet, kuten vismutti tai elintarvikkeet, kuten pinaatti tai mustekala, voivat aiheuttaa mustaa ulostetta).
  • Kirvelyn tai pistelyn tunne peräsuolessa.
  • Jatkuva kosteus peräaukon alueella.
  • Tahrat alusvaatteissa.
  • Joskus, vaikkakin harvoin, oireena voi olla pahaa hajua, ilmavaivoja, ja äärimmäisessä tapauksessa jopa osittaista tai täydellistä kykenemättömyyttä ulostukseen.

Peräpukamista harvoin pääsee eroon viikossa, mutta epämukavuutta ja kipua voidaan onneksi lievittää nopeasti kamomillan avulla.

Kamomilla: Luonnollinen hoito peräpukamiin

Some figure

Kamomillalla on useita parantavia ominaisuuksia. Se muun muassa rauhoittaa hermoja, piristää, auttaa ruuansulatukseen, sekä on hyvä apu reumasairauksiin ja tulehduksiin. Kamomilla on erittäin tehokas lievittämään peräpukamien kipuja, joten tässä neljä tapaa käyttää kamomillaa – valitse mieleisesi ja voi paremmin!

1. Kamomilla ja ruusut

Tämä voide on erittäin tehokas, se vähentää ja voi jopa hävittää peräpukamia. Laita purkkiin 250 ml vehnänalkioöljyä, 10 grammaa jauhettua kamomillaa ja kahden ruusun terälehdet. Keitä niitä miedolla lämmöllä tunnin ajan. Käytä juustoliinan läpi ja sekoita seokseen 20 grammaa mehiläisvahaa ja 20 grammaa lanoliinia. Tätä voidetta on säilytettävä steriloidussa – kuumassa vedessä keitetyssä – astiassa, kunnes se jäähtyy.  Kun seos on kiinteää, sitä tulisi levittää pukamille päivittäin kunnes kipu häviää.

2. Kamomillaöljy

Osta pullo kamomillaöljyä ja levitä sitä pukamille kunnes oireet helpottavat.

3. Kamomillauute

Tämä on loistava apu peräpukamien aiheuttamaan kipuun, sillä tämä hoito lievittää kipua. Istu siis kylpemään tämän kamomillauutteen kanssa. Voit valmistaa uutteen lisäämällä kourallisen kamomillan kukkia kolmeen litraan kiehuvaa vettä ja antamalla sen asettua noin 10 minuuttia. Suodata seos ja sekoita lämpimään veteen. Kylvyn tulisi kestää 15 minuuttia; toista päivittäin kunnes olosi tuntuu paremmalta.

4. Kamomillatee

Tämä hoito auttaa vähentämään peräaukon tulehdusta, pysäyttämään pienet verenvuodot ja auttamaan arpiin. Keitä kourallinen kamomillan lehtiä litrassa vettä noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä ja käytä peräpukamien puhdistukseen niin kauan kuin on tarpeen.

Peräpukamien ennaltaehkäisy

Vaikka peräpukamat voivat joskus esiintyä ilman ennakkovaroituksia, on olemassa joitakin toimenpiteitä, joilla voidaan välttää peräsuolen ja peräaukon tulehduksia.

  • Vältä liiallista istumista. Liiku kolme kertaa viikossa vähintään puoli tuntia esimerkiksi kävelemällä tai juoksemalla, jotta verenkierto paranee.
  • Tehosta ruokavaliotasi hedelmillä, vihanneksilla ja kokojyvätuotteilla, jotka auttavat välttämään ummetusta.
  • Älä syö kovin mausteista tai rasvaista ruokaa.
  • Älä käytä alkoholia.
  • Laihduta, jos sinulla on ylimääräisiä kiloja.
  • Juo runsaasti vettä: se tekee hyvää verenkierrolle.

Peräpukamien hoito edellä mainittuja luonnollisia konsteja käyttäen on helppoa – kokeile, niin pääset eroon peräpukamista luonnollisesti!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (review). Molecular Medicine Reports. https://doi.org/10.3892/mmr.2010.377
  • Srivastava, J. K., & Gupta, S. (2010). Health benefits of chamomile. Recent Progress in Medicinal Plants, Volume 27.
  • Abascal, K., & Yarnell, E. (2005). Botanical Treatments for Hemorrhoids. Alternative and Complementary Therapies. https://doi.org/10.1089/act.2005.11.285

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.