Mikä aiheuttaa epäsäännöllistä vaginan verenvuotoa?

helmikuu 5, 2018
Mikä aiheuttaa epäsäännöllistä kuukautisvuotoa? Opi nyt kaikista mahdollisista aiheuttajista ja kuinka sitä voidaan hoitaa.

Jos huomaat verenvuotoa kuukautisten välillä, kannattaa käydä gynekologilla testeissä määritelläksesi vaivan aiheuttajan, ja poislukiaksesi kaikki mahdolliset vakavat tekijät.

Sen piirteisiin kuuluu verenvuoto päivinä, jotka eivät kuulu normaaleihin kuukautisvuodon päiviin.

Vuoto voi johtua useista eri tekijöistä. Monet ihmiset ajattelevat sen johtuvan epäsäännöllisistä kuukautiskierroista, mutta asia ei ole niin.

Kuukautisten välillä vuotaminen on merkki siitä että jotakin on vialla, joten on tärkeää tunnistaa sen aiheuttaja ja välttää kaikki komplikaatiot.

Jos sinulla on verrattain säännölliset kuukautiset ja olet joskus kokenut tämän ilmiön, älä hätäänny – yritä vain tunnistaa aiheuttaja, joka laukaisi vuodon. 

Jos tämä tapahtuu sinulle etkä tiedä miksi, tänään haluamme kertoa sinulle normaalin kuukautiskiertosi ulkopuolella tapahtuvan verenvuodon pääaiheuttajat.

Kuukautisten välillä tapahtuvan vuotamisen syyt

On olemassa useita syitä, jotka voivat johtaa tähän oireeseen. Gynekologit jakavat ne kuitenkin kolmeen pääluokkaan:

  • Emättimestä peräisin olevat
  • Kohdusta peräisin olevat
  • Munasarjasta peräisin olevat

Koska verenvuoto voi olla peräisin mistä tahansa näistä kolmesta paikasta, tilasi voi johtua useista syistä.

Katso myös: Epäsäännölliset kuukautiset – mitä voit tehdä? 

Ehkäisyvälineet

ehkäisypillerit

Ehkäisypillerit ja ehkäisyvälineet, kuten erityisesti kierukat, voivat aiheuttaa epäsäännöllistä vuotoa.

Tämä voi johtua pillereiden sisältämistä hormonitasoista, tai kierukan ollessa kyseessä ongelmista sen sijainnista kohdussa. 

Jos olet aloittanut uuden ehkäisymenetelmän ja tämä tapahtuu sinulle, puhu gynekologisi kanssa arvioidaksesi tilanteesi ja potentiaalisesti yrittääksesi eri vaihtoehtoa välttääksesi tämän ongelman.

Muista, että millä tahansa ehkäisyhoidolla on tapana muokata kuukautiskiertoasi jonkin verran, joten saatat kokea erittäin runsaan vuodon aikoja, tai päinvastoin hyvin kevyitä kuukautisia.

Hormonaaliset ongelmat

Naisen keho tuottaa kahta päähormonia (estrogeenia ja progesteronia) jotka ovat vastuussa hänen kuukautiskiertonsa säätelystä.

Kun näiden kahden välillä on epätasapaino, epäsäännöllinen vuoto voi tapahtua joko kuukautisten aikana tai minä tahansa muuna kierron päivänä.

Tämä voi johtaa erittäin kivuliaisiin tai runsaisiin kuukautisiin, tai vuotoon kuukautisten välillä.

Tällaiset epätasapainot voivat aiheutua:

Sukupuolitaudit

epäsäännöllistä vaginan verenvuotoa

Sukupuolitaudit, etenkin tippuri ja klamydia, voivat aiheuttaa oireinaan vaginan vuotoa suojaamattoman seksin harrastamisen jälkeen.

Jotkin sukupuolitautien oireista ovat:

  • Kuume
  • Polttava tunne tai kipu virtsatessa
  • Yhdynnän aikainen kipu
  • Epänormaali vaginan erite

Kaikki nämä saattavat johtaa vuotoon keskellä kuukautiskiertoasi.

Mikäli koet mitään näistä oireista, on hyvin tärkeää että konsultoit lääkäriäsi välittömästi saadaksesi kokeen, joka poislukee kaikki mahdolliset komplikaatiot, ja jotta voit saada kunnollista hoitoa.

Tulehdukset

Tämä on yksi yleisimmistä vaginan verenvuodon aiheuttajista, ja se voi vaikuttaa joko vaginaasi tai virtsarakkoosi.

Turvotus ja ärsytys voi aiheuttaa epäsäännöllistä vuotoa kun sinulla on tulehdus, mutta se on tyypillisesti hyvin mietoa.

Voit saada tulehduksen:

  • Huonosta hygieniasta
  • Kontrolloimattomista hormonitasoista
  • Sukupuolitaudeista

Menopaussi

Epäsäännöllinen vuoto voi tapahtua myös vaihdevuosien aikana. Tämä on sitä, että koet kevyttä tiputtelua tai hyvin kevyttä vuotamista keskellä menopaussin läpikäymistä.

Jopa kun säännölliset kuukautiset ovat loppuneet eivätkä munasolut ole enää aktiiviset, joillakin naisilla on silti yhä pieni määrä eritettä, joka on verenkaltaista.

Katso tämä artikkeli: Aikaisen menopaussin oireet ja merkit

Kohdun polyypit

kohtu ja munasarjat

Nämä kasvustot, jotka sijaitsevat kohdussa, voivat aiheuttaa vuotoa. Monet naiset eivät huomaa mitään muutoksia, tai koe mitään oireita.

Veren ilmaantuminen tai vatsakrampit voivat olla merkki siitä, että jotain tapahtuu kohdussasi.

Fibroidit

Fibroidit ovat vaarattomia, syövättömiä kasvaimia jotka muodostuvat kohdun sisälle ja jotka gynekologi voi löytää. 

Jotkut selkeät oireet ovat:

Munasarjojen kystat

Nämä muodostuvat munasarjoissa, ja ne puhkeavat munarakkulan irtautuessa. Tämä puhkeaminen aiheuttaa kramppeja, vatsakipua ja verenvuotoa.

Kystat ovat yleisin syy kuukautisten väliseen verenvuotoon. 

Kun näet ensimmäiset epäsäännöllisen vuodon oireet, suosittelemme että käyt gynekologillasi. Hän arvioi tilasi ja mahdollisesti auttaa sinua välttämään vielä vakavamman terveysongelman.

UUTISIA VERKOSSA