Ota näitä neljää immuunijärjestelmää tehostavaa vitamiinia

Ota näitä neljää vitamiinia tehostaaksesi immuunijärjestelmääsi.
Ota näitä neljää immuunijärjestelmää tehostavaa vitamiinia

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Immuunijärjestelmän tehostamiseksi on erittäin tärkeää sisällyttää ruokavalioon sellaisia ruoka-aineita, jotka sisältävät eri ravintoaineita. Vitamiinit ovat terveyden kannalta välttämättömiä, ja nämä neljä immuunijärjestelmää tehostavaa vitamiinia ovat erityisen tärkeitä.

Jos olet kärsinyt useista flunssista ja muista virusperäisistä terveysongelmista jo jonkin aikaa, elimistösi saattaa tarvita eri vitamiineja immuunijärjestelmän tehostamiseksi. Joskus nämä ongelmat eivät johdu muilta ihmisiltä saaduista virustartunnoista. Useimmissa tapauksissa ongelma on elimistön heikossa puolustuskyvyssä ja immuunijärjestelmän tilassa.

Tästä artikkelista löydät 4 tärkeintä vitamiinia, jotka pitävät sinut terveenä.

Immuunijärjestelmää tehostavia vitamiineja

Alta löydät 4 vitamiinia, jotka tehostavat immuunijärjestelmää. Niitä ei kannata ottaa ainoastaan sairaana, vaan jo ennen sairastumista. Näin elimistön vastustuskyky pysyy vahvana ja kykenee ehkäisemään mahdolliset tartuntataudit.

1. A-vitamiini

Tämä vitamiini on oleellinen immuunijärjestelmän tehostamisessa. Sitä löytyy vihanneksista  kuten porkkanoista, pinaatista, parsakaalista ja keräkaalista. Sitä on myös maitotuotteissa, kuten maidossa ja voissa, ja jopa hedelmissä, kuten melonissa, aprikooseissa ja mangoissa.

A-vitamiinin lähteet

A-vitamiini osallistuu valkosolujen muodostumiseen ja auttaa elimistöä näin torjumaan infektioita. Tämä on hyvin tärkeää, kun läsnä on virus. Se taistelee virusta vastaan tai tuhoaa sen nopeasti infektiossa.

2. B-vitamiini

B-vitamiini vahvistaa immuunijärjestelmää. Sitä löytyy hedelmistä kuten avokadoista, ja maitotuotteista kuten jogurtista ja maidosta. Sitä on myös vihanneksissa kuten parsassa, sekä lihassa ja kalassa.

B-vitamiini on tärkeää silloin, kun elimistössä on puutetta vitamiineista, esimerkiksi B12- tai B9-vitamiineista. Tavallisesti myös elimistön vasta-aineet ovat vähentyneet. Näin se on alttiimpi monille eri infektioille ja sen kyky voittaa ne vähenee.

3. C-vitamiini

C-vitamiini on ehkäpä yksi tutuimmista vitamiineista, sillä kaupoissa esimerkiksi appelsiinimehua mainostetaan hyvänä C-vitamiinin lähteenä.

Sitä on myös hedelmissä ja vihanneksissa, kuten:

  • sitruunoissa
  • kiiveissä
  • mansikoissa
  • karhunvatukoissa
  • guavassa
  • persiljassa
  • punaisessa paprikassa

 

immuunijärjestelmää tehostavaa vitamiinia: c-vitamiini

Mitä C-vitamiini tekee?

C-vitamiinin nauttiminen lisää interferonin tuotantoa, proteiinia joka auttaa suojaamaan soluja kaikilta virustartunnoilta. Näin ollen C-vitamiini on tärkeä vahvan immuunijärjestelmän kannalta.

4. E-vitamiini

Tätä neljättä ja viimeistä immuunijärjestelmää tehostavaa vitamiinia löytyy saksanpähkinöistä, manteleista ja maapähkinöistä. Sitä on myös auringonkukansiemenissä, pinaatissa ja parsakaalissa. Parhaat öljyt ruoanlaitossa ja salaateissa ovat auringonkukka-, venhnänalkio- ja soijapapuöljy.

E-vitamiini avustaa immuunijärjestelmää antioksidanttiensa ansiosta. Jos tästä vitamiinista on puutetta, sairastut suuremmalla todennäköisyydellä viruksesta.

Vitamiinien tärkeys terveydelle

Monilla ihmisillä on tapana aliarvioida vitamiinien tärkeyttä terveydelle. Tästä syystä moni syökin usein samoja ruokia niitä vaihtelematta, ja heidän ruokavaliostaan voi myös puuttua hedelmiä ja vihanneksia. Tämä heikentää immuunijärjestelmää.

Jotkut ihmiset sen sijaan saavat flunssan vain silloin tällöin tai ovat kipeitä enintään muutaman kerran vuodessa. Heillä on hyvin vahva ja kestävä immuunijärjestelmä. Heillä ei ole vitamiinipuutoksia, ja heidän ruokavaliossaan on runsaasti kaikkia aiemmin mainittuja ruokia.

Kehotammekin vastedes syömään säännöllisesti sellaisia ruokia, joissa on A-, B-, C- ja E-vitamiineja. Ajan myötä huomaat, että saat vähemmän tartuntoja ja sairastut harvemmin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.