Logo image
Logo image

Tiedätkö milloin ja miten sinun tulisi juoda vettä?

3 minuuttia
Tiedätkö kuinka usein sinun tulisi juoda vettä että elimistösi toimisi oikein?
Tiedätkö milloin ja miten sinun tulisi juoda vettä?
Viimeisin päivitys: 12 maaliskuuta, 2019

Veden juomisen tärkeyttä painotetaan jatkuvasti, sillä sen terveyshyödyt ovat kaikkien tiedossa, mutta tiedätkö tarkalleen minkä lämpöisenä tai milloin vettä kannattaa juoda? On hyvä tietää milloin vettä kannattaa juoda, jotta saat siitä kaiken hyödyn irti.

Opi lisää veden oikeaoppisesta juomisesta tästä artikkelista!

Vettä kannattaa juoda ennen aamiaista

Ennen aamiaista nautittu vesi on ehdottoman tärkeää. Juo lasi tai kaksi, sillä se puhdistaa ruuansulatusjärjestelmään jääneitä haitallisia aineita ja herättää kehon toimimaan.
Juo lasillinen noin 20 minuuttia ennen aamupalaa. Jätä väliin kahvi – sen sijaan voit vaikka lisätä vesilasilliseen siivun sitruunaa, limeä tai muutaman tuoreen vadelman tuomaan lisää makua.

Kokeile juoda vesi lämpimänä tai kuumana ja purista joukkoon puolikkaan sitruunan mehu. Sitruunamehu aktivoi suoliston toimintaa ja ehkäisee ummetusta.

Veden juominen voi auttaa, jos kärsit aamuisin nesteen kertymisestä ja turvotuksesta tai jos kasvosi ovat usein aamuisin turvonneet. Veden juominen edistää myös munuaisten toimintaa.


Some figure

Nälkäinen vai janoinen?

Tiesitkö, että monesti silloin kun tunnet olosi nälkäiseksi, oletkin oikeasti vain juoman tarpeessa? Emme aina osaa tulkita kehomme lähettämiä signaaleja oikein. On tärkeä ymmärtää, milloin olet oikeasti nälkäinen ja milloin tuntemuksen saa katoamaan juomalla vettä, etenkin jos yrität kontrolloida painoasi.

Suosittelemmekin kokeilemaan tätä helppoa kikkaa: aina kun tunnet olosi nälkäiseksi, juo lasi vettä. Jos muutaman minuutin jälkeen olet edelleen nälkäinen, voit syödä normaalisti. Saatat yllättyä siitä, kuinka monesti nälkä katoaa juomalla.

Veden juominen myös vähentää napostelutarvetta.

Vettä kannattaa juoda puoli tuntia ennen ruokailua vähentääksesi syömäsi ruuan määrää. Kokeile juoda lasillinen vettä puolisen tuntia ennen jokaista ateriaa, näin et tunne oloasi janoiseksi ruokailun aikana ja samalla täytät vatsaasi, etkä syö liikaa. Vesi on hyvä apu annosmäärän kontrolloimisessa.

Älä juo paljon vettä ruokailun aikana

Juo vettä säännöllisin väliajoin päivän aikana, mutta jätä vedenjuonti pois ruokailun aikana. Jos huuhtelet ruokasi alas suuren vesimäärän kanssa, se haittaa mahanesteiden toimintaa ja hidastaa ruuansulatusta.

Jos sinulla on pieniä lapsia, kehota heitä syömään ruokansa ja juomaan vasta sen jälkeen, sillä jos lapset juovat paljon ruokailun aikana, he saattavat olla vähemmän nälkäisiä.

Muista kuitenkin, että jos syöt mausteista tai suolaista ruokaa, sinun ei toki tarvitse kärvistellä janoisena aterian läpi, vaan voit juoda janoosi.

Suosittelemme suolan vähentämistä ruuanlaitossa ja kokeilemaan salaatteja ja kasviskeittoja.

Some figure

Vettä kannattaa juoda lasillinen juuri ennen nukkumaanmenoa

Olet aloittanut päivän juomalla vesilasillisen ja se kannattaa myös lopettaa nauttimalla kupillinen lämmintä vettä. Lämmin vesi valmistelee kehoa lepoon ja rauhoittaa mielen unten maille. Voit myös kokeilla rentouttavaa uutetta lääkinnällisistä kasveista.

Jos heräilet monta kertaa yöllä vessaan, välttele vedenjuontia juuri ennen nukkumaanmenoa, sillä vessassa ravaaminen öisin ei ole hauskaa. Myöskään pienten lasten tai virtsankarkailusta kärsivien ei tulisi juoda liikaa illalla.

Kun suosittelemme juomaan vettä päivän mittaan säännöllisesti, tarkoitamme pienten siemausten nauttimista. Älä siis juo yhdellä istumalla montaa lasillista. Sama pätee etenkin silloin, kun urheilet (liiallinen vedenjuonti urheilun aikana voi johtaa pahoinvointiin) ja kun on todella kuuma sää.

Kylmää, lämmintä vai kuumaa vettä?

Aavikoiden kansat ovat juoneet kuumia juomia vuosisatojen ajan, sillä he tietävät kuumien juomien lisäävän hikoilua ja täten viilentävän oloa. Juuri tämän vaikutuksen takia suosittelemme juomaan joko lämmintä tai kuumaa vettä.

Älä koskaan juo kylmää vettä ruokailun yhteydessä, sillä se voi vaikuttaa mahan ja suoliston normaaliin lämpimään tilaan, joka on tarpeellinen tehokkaan ruuansulatuksen takia.

Kuinka paljon vettä kannattaa juoda?

Puolitoista litraa? Kaksi litraa? Suositukset vaihtelevat, emmekä voi antaa sinulle kiveen kirjoitettua sääntöä siitä, miten paljon sinun tulisi juoda päivittäin.

Opettele kuuntelemaan kehoasi. Talvella et tarvitse samaa määrää kuin kesällä. Lapset eivät tarvitse samaa määrää kuin aikuiset. Jos olet kova hikoilemaan, tarvitset vettä enemmän, kuin sellainen henkilö, joka hikoilee hyvin vähän.

Aluksi voi tuntua oudolta juoda vettä vähän väliä, mutta siihen tottuu nopeasti, ja huomaat pian, että kehosi kyllä kertoo sinulle milloin ja kuinka paljon nestettä se tarvitsee.

Some figure

Jos koet tämän vaikeaksi…

Monille ihmisille säännöllinen vedenjuonnin opettelu on vaikeaa. Jotkut meistä eivät ole tottuneet juomaan vettä paljoakaan ja korvaavat sen esimerkiksi kahvilla, mehuilla ja limuilla.

Jos et pidä veden mausta, voit lisätä joukkoon sitruunamehua ja muutaman tipan steviaa makeutukseksi. Näin saat veden maistumaan makealta ja se menee alas helpommin, ilman ylimääräisiä kaloreita tai lisäaineita.

Voit kokeilla myös lisätä muutaman tipan eteeristä sitrusöljyä veteen, esimerkiksi appelsiini, sitruuna, greippi ja mandariini sopivat tähän hyvin. Kokeile teeuutteita veden aisaparina, näin saat vaihtelua etkä kyllästy jatkuvaan nesteiden juomiseen!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Brookes, A., Kemble, K., & Betts, S. B. (2017). Water. In Methods of Environmental and Social Impact Assessment. https://doi.org/10.4324/9781315626932

Leib, D. E., Zimmerman, C. A., & Knight, Z. A. (2016). Thirst. Current Biology. https://doi.org/10.1016/j.cub.2016.11.019


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.