Logo image
Logo image

Onkologiset verikokeet

4 minuuttia
Onkologiset verikokeet paljastavat aineita, jotka voidaan havaita, kun epäillään kasvainprosessia. Tutustu tärkeimpiin testeihin tässä artikkelissa.
Onkologiset verikokeet
Maryel Alvarado Nieto

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Maryel Alvarado Nieto

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Yksi yleisimmistä kuolinsyistä maailmassa on syöpä. Tästä syystä yritetään koko ajan kehittää tapoja havaita se mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Yksi näistä tavoista on onkologiset verikokeet, joita kutsutaan myös kasvainmarkkereiksi.

Syöpä on krooninen sairaus, jossa solut menettävät elinkaarensa hallinnan ja lisääntyvät suhteettomasti. Sen syntyyn vaikuttavia tekijöitä yritetään selvittää tieteen avulla. Tavoitteena on edistää terveellisempiä elämäntapoja syövän syntymisen ehkäisemiseksi.

Vaikka jotkut geenit, jotka osallistuvat erityyppisten kasvainten kehittymiseen, tunnetaan jo, syövän puhkeamisen katsotaan yleensä olevan monitekijäinen prosessi. Siksi nykyisen tutkimuksen tavoitteena on selvittää riskitekijät, jotka liittyvät normaalin solun muuttumiseen kasvainsoluksi.

Tämän toiminnan muutoksen vuoksi neoplastiset solut voivat tuottaa aineita, jotka eroavat normaalissa solussa havaituista, tai tuottaa suuria määriä fysiologisena pidettyä yhdistettä. Nämä molekyylit voidaan havaita onkologisessa verikokeessa.

Mikä on kasvainmarkkeri?

Seerumi kasvainmarkkerilla tarkoitetaan ainetta, joka voidaan tunnistaa laboratoriossa onkologisella verikokeella. Nimi viittaa siihen, että näitä yhdisteitä tuottavat kasvainsolut, mutta termi sisältää myös aineet, jotka ovat peräisin normaaleista soluista syövän läsnäollessa.

On tilanteita, joissa kasvainmarkkerit ovat koholla ilman neoplasiaa.

Näiden aineiden havaitsemisella rutiininomaisilla verikokeilla on suuria etuja:

  • Tarvitaan vain yksi verinäyte, joten sitä pidetään ei-invasiivisena testinä.
  • Onkologiset verikokeet ovat edullisia muihin seulontamenetelmiin verrattuna.
  • Tulokset ovat saatavilla lyhyessä ajassa, mikä voi nopeuttaa kasvaimen tutkimusprosessia.

Onkologiset verikokeet: tehokkuus

Minkä tahansa diagnostisen testin tehokkuutta arvioidaan toistuvasti. Yleensä testit arvioidaan seuraavilla termeillä:

  • Herkkyys: Testin kyky havaita sairaita henkilöitä. Kun herkkyys on korkea, normaali tulos sulkee lähes aina diagnoosin pois.
  • Spesifisyys: Tämä arvioi niiden terveiden yksilöiden osuuden, joiden testi on negatiivinen. Kun tutkimuksen spesifisyys on korkea, positiivinen tulos voi vahvistaa taudin.

Onkologisten verikokeiden spesifisyys ja herkkyys vaihtelevat kasvainmarkkerin ja jopa kasvaimen tyypin mukaan. Joitakin huomioitavia rajoituksia ovat seuraavat:

  • Kaikki kasvainmarkkerit eivät ole spesifisiä kasvaintyypille.
  • Joillakin syöpäpotilailla arvot ovat normaalin rajoissa.
  • On myös tilanteita, joissa markkerit voivat olla koholla, ilman että ne edustavat patologista kulkua.
Some figure

Lue myös: Paksusuolisyöpätapaukset ovat kasvaneet merkittävästi

Onkologiset verikokeet: hyödyllisyys

Kasvainmarkkereissa havaittujen rajoitusten vuoksi näiden testien järjestäminen ja tulosten myöhempi tulkinta tulisi suorittaa koulutetun henkilöstön toimesta. Samoin lukema on mukautettava jokaiselle potilaalle.

Ammattilaiset pitävät kuitenkin mielessä nämä kolme vinkkiä:

  • Ota huomioon seerumin pitoisuus. Mitä korkeampi tulos, sitä suurempi on kasvaimen esiintymisen todennäköisyys.
  • Sulje pois kaikki hyvänlaatuisiksi katsotut patologiat, jotka voivat olla osallisena muuttuneessa tuloksessa.
  • Suorita useita sarjatunnistuksia yhden yksittäisen arvon sijasta.

Tällä hetkellä ei ole olemassa kasvainmarkkeria, joka toimisi yhtenä ohjeena kasvaimen diagnosoinnissa. Siitä huolimatta sen havaitseminen toimii alkututkimuksena, kun syöpää epäillään tietyllä potilaalla.

Hoidon aloittamisen jälkeen yksi keino arvioida hoidon tehokkuutta on testata kasvainmarkkerit ja vertailla niitä aikaisempiin arvoihin. Samoin näiden aineiden määrittäminen säännöllisissä onkologisissa verikokeissa auttaa havaitsemaan syövän uusiutumista.

Mitkä ovat tärkeimmät kasvainmarkkerit onkologisissa verikokeissa?

Kliinisessä käytännössä kasvainmerkkiaineiden pyyntö riippuu tietyn kasvaimen diagnostisesta epäilystä. Selitämme alla yleisimmin kasvainmarkkerit.

Karsinoembryoninen antigeeni (CEA)

Tämä on sikiöperäinen glykoproteiini, joka on usein kohonnut paksusuolen syövässä ja jota siksi usein pyydetään tarkastamaan hoidon aikana. Se voi kuitenkin myös osoittaa kohonneita arvoja melanoomassa, lymfoomassa, rinta-, keuhko-, haima-, maha-, maksa-, munuais-, virtsarakko-, kilpirauhas-, kohdunkaulan- ja munasarjasyövissä.

On olosuhteita, joissa tämä onkologinen verikoe muuttuu sairauden edetessä. Näiden yksiköiden joukossa ovat seuraavat:

  • Tulehduksellinen suolistosairaus
  • Haimatulehdus
  • Hepatopatiat
  • Tupakoitsijat

Alfafetoproteiini (AFP)

Tämä on sikiöelämässä syntetisoitunut proteiini, joten sen arvot laskevat nopeasti syntymän jälkeen. Se on onkologinen verikoe, joka on hyödyllinen itukasvaimien (kives- ja munasarjakasvainten) ja maksakarsinooman havaitsemiseen.

Toisaalta, koska se on sikiön syntetisoima proteiini, arvot voivat nousta raskaana olevilla naisilla. Samoin on ei-kasvaintaisia ​​maksapatologioita, joissa havaitaan kohonneita alfafetoproteiinin arvoja.

Sama tapahtuu maksametastaasien tapauksissa.

Ihmisen koriongonadotropiini (hCG)

Tämä on glykoproteiini, joka koostuu kahdesta alayksiköstä: alfa ja beeta. Edellinen on rakenteeltaan samanlainen kuin useiden hormonien alfa-alayksiköt, joten usein pyydetään myös beta-hCG-fraktion havaitsemista.

Tämä on onkologinen verikoe, joka on hyödyllinen sukusolukasvaimissa, kuten suonikarsinoomassa, mutta myös raskauden trofoblastisissa sairauksissa ja kohdunulkoisissa raskauksissa.

Eturauhasspesifinen antigeeni (PSA)

PSA on entsyymi, joka osallistuu miehen hedelmällisyyteen, koska sillä on tärkeä rooli siemennesteessä. Sitä tuottavat eturauhasessa sijaitsevat epiteelisolut. Tämä sisältää sekä normaalit solut että solut, joilla on eriasteista hyperplasiaa ja jopa syöpää.

Tämän vaihtelun vuoksi sen arvo voi olla kohonnut, jos kasvainta ei ole. Samoin normaalin rajojen sisällä oleva tulos ei riitä sulkemaan pois erilaisia vauriota. Se on kuitenkin erittäin hyödyllinen merkki eturauhassyövästä, varsinkin kun sitä käytetään digitaalisen peräsuolen tutkimuksen yhteydessä.

Tämä on välttämätön tutkimus remissiossa olevien potilaiden määräaikaisessa seurannassa.

CA 125

Tämä on antigeeni, jota käytetään munasarjakasvainten havaitsemiseen. Se on kuitenkin kohonnut myös muissa kasvaimissa (haima, vatsa, virtsarakko, paksusuolen, keuhkot ja rinnat). Toisaalta on tiettyjä olosuhteita, joissa CA 125:n arvot voivat kasvaa:

  • Lantion tulehdussairaus
  • Munasarjakystat
  • Endometrioosi
  • Raskaus
  • Hepatopatiat
  • Haimatulehdus

 

Some figure

Lue myös: Munasarjasyövän sivuvaikutukset

CA 19-9

Tämä antigeeni on kohonnut haiman ja sappitiehyiden kasvaimissa. CA 19-9 voi kuitenkin lisääntyä muuntyyppisissä syövissä ja muissa ei-neoplastisissa prosesseissa.

Lisää kasvainmarkkereina hyödyllisiä aineita

  • CA 50
  • CA 27.29
  • Alkalinen fosfataasi
  • Beeta-2-mikroglobuliini (B2M)
  • Laktaattidehydrogenaasi (LDH)
  • Neuronispesifinen enolaasi (NSE)
  • Onkoproteiini C-erb B2 tai Her-2-neu
  • Levyepiteelikarsinoomaantigeeni (SCC)

Tilanteet, joissa lääkärit vaativat kasvainmarkkereita

Vaikka onkologiset verikokeet ovat työkalu, joka on luotu erilaisten syöpien varhaiseen havaitsemiseen. Ne eivät kuitenkaan ole osoittautuneet käyttökelpoisiksi väestön seulonnassa ilman riskitekijöitä tai diagnostista epäilyä. Siksi niitä pidetään epäkäytännöllisenä soveltaa seulontaprotokollana kaikille.

Ne ovat kuitenkin erittäin hyödyllisiä syövän diagnosoinnissa potilailla, joilla jo epäillään kasvainta. Onkologiset verikokeet mahdollistavat sairauden tarkan seurannan.

Tämä johtuu ensisijaisesti siitä, että niiden avulla on mahdollista arvioida annettujen hoitojen tehokkuutta. Lisäksi niiden säännöllinen käyttö mahdollistaa toistuvien syöpätapausten varhaisen havaitsemisen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Contreras, N.; Lugo, G.; Martínez, J.; Introducción a los Marcadores Tumorales Séricos; Médica Sur; 116 (3): 111 – 121; 2006.
  • Ramírez, H.; Rodríguez, J.; Palacio, H.; Ardila, E.; López, A.; Fuentes, E.; Marcadores Tumorales; Acta Médica Colombiana; 15 (3); 1990.
  • Maldonado Mercado, M. G., Pereyra Morales, M. A., & Zenteno Galindo, E. A. (2015). Estructura y función de la alfa-fetoproteína. Revista de la Facultad de Medicina (México)58(4), 5-13.
  • Hermida, I.; Sánchez, E.; Nerín, C.; Cordero, R.; Mora, I.; Pinar, J.; Marcadores Tumorales; Revista Clínica de Medicina de Familia; 9 (1): 31 – 42; 2016.
  • Bravo, S.; Cruz, J.; Estudios de Exactitud Diagnóstica: Herramientas para su Interpretación; Revista Chilena de Radiología; 21 (4): 158 – 164; 2015.
  • Ruiz, A. C., Jiménez, F. R., Hernández, J. A. L., & Jiménez, F. J. G. (2014). Capacidad diagnóstica del antígeno carcinoembrionario. Gastroenterología y Hepatología37(10), 551-557.
  • Vizcaíno, G.; Importancia del Cálculo de la Sensibilidad, la Especificidad y otros Parámetros Estadísticos en el Uso de las Pruebas de Diagnóstico Clínico y de Laboratorio; Medicina & Laboratorio; 23: 265 – 286; 2017.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.