Onko uskottomuus erilaista miehillä ja naisilla?
Jos parisuhteessa on selkeät tavoitteet ja rakkaus on syvää, uskottomuus on asia, josta voidaan päästä ylitse – huolimatta siitä, oliko tekijänä mies vai nainen.
Jokaiselle pariskunnalle uskottomuus on vaikea tilanne, ja usein se aiheuttaa suhteen päättymisen. Kaikki eivät kuitenkaan koe seksuaalista tai psyykkistä uskottomuutta samalla tavalla. Joidenkin mukaan miehet ja naiset itse asiassa kokevat kumppanin uskottomuuden eri tavoin.
Uskottomuus miehen ja naisen näkökulmasta
Usein miehet ja naiset eroavat reaktiossaan uskottomuuteen.
Miehet kärsivät enemmän kumppanin seksuaalisesta uskottomuudesta kuin psyykkisestä uskottomuudesta. Naiset sen sijaan kokevat usein kumppanin psyykkisen uskottomuuden aivan yhtä negatiivisena asiana kuin seksuaalisen. Molemmissa tapauksissa on vaikeaa palauttaa luottamus ja antaa anteeksi, ja moni mieluummin lopettaakin parisuhteen.
Psyykkistä uskottomuutta on se, kun toiselle osapuolelle kehittyy merkityksellinen yhteys toiseen henkilöön. Yhteys on paljon intiimimpää kuin ystävyydessä. Seksuaalinen uskottomuus on taas sitä, kun toinen osapuoli on seksuaalisessa suhteessa toisen kanssa.
Reaktiot uskottomuuteen
Uskottomuus voi aiheuttaa tyytymättömyyttä parisuhteessa ja tämän seurauksena mahdollisesti eron. Joissakin tapauksissa ongelmat voivat johtua eroista siinä, miten sukupuolet määrittelevät pettämisen.
Uskottomuus voidaan luokitella kolmella tavalla: seksuaalinen, intiimi sekä psyykkinen uskottomuus. Jokaisessa tilanteessa on omat piirteensä, mutta jokin selkeä teko on aina johonkin näistä kolmesta kuuluva.
Naiset pitävät miehiä helpommin eräänlaisia tekoja pettämisenä. Tämän selittää se, että naisilla on suurempi tarve yhteyteen (tarve muodostaa ja pitää yllä positiivisia suhteita toisiin ihmisiin).
Uskottomuuteen suhtautuminen
Uskottomuuden konteksti on avainasia tilanteen vakavuuden arvioinnissa. Tunnetason suhteen pituus ja syvyys on myös syytä ottaa huomioon.
Huolimatta siitä, mitkä sukupuolten väliset erot uskottomuuden määrittelemisessä ovat, eräät asiat ovat samanlaisia.
1. Pohtiminen ja etäisyys
Kun pettäminen tunnustetaan tai se paljastuu, on tärkeää antaa aikaa ja tilaa kärsineelle osapuolelle, jotta hän voi päättää, haluaako ja pystyykö hän antamaan petoksen anteeksi.
Alun reaktiot ovat usein torjunta ja epäusko.
2. Vilpittömyys
Faktojen tietäminen on äärimmäisen tärkeää, jotta petetty voisi antaa anteeksi. Avainasia on mahdollisimman suuri vilpittömyys, mutta tämä ei tarkoita, että ihan kaikki yksityiskohdat kannattaisi kertoa. Jotkut tiedot tuottavat vain aiheetonta kipua, eivätkä auta palauttamaan luottamusta.
3. Kolmannen osapuolen jättäminen kuvioista
On tärkeää lopettaa kaikki yhteydenpito tähän henkilöön. Jos parisuhdetta halutaan jatkaa, tulee antaa toisen suhteen sulkeutua ja keskittää kaikki vaivannäkö luottamuksen uudelleenrakentamiseen.
4. Syiden ymmärtäminen
Pettämisestä kärsineen kumppanin tarvitsee ymmärtää syyt siihen, että toinen on ollut uskoton. Näin voidaan käyttää tätä tietoa suhteen vahvistamiseksi.
Lue aiheesta lisää: Kuinka uskottomuuteen kannattaa reagoida?
5. Uudelleen aloittaminen
Uskottomuuden jälkeen luottamuksen perustat joudutaan rakentamaan ihan nollasta. Molempien tulee sitoutua yhdessä eteenpäin siirtymiseen. Tämä tarkoittaa, että uskottomana ollut osapuoli ei tee samaa uudelleen. Kärsinyt kumppani taas joutuu näkemän vaivaa katsoakseen eteenpäin ja välttääkseen toisen syyttämisen ja moittimisen.
Parisuhdeneuvojat suosittelevat terapiaa asiantuntijan kanssa, jos uskottomuutta on ilmennyt. Jos kumppaneilla on selkeät tavoitteet suhteessaan ja rakkaus on syvää, uskottomuus on sellainen asia, josta voidaan kyllä päästä yli – oli pettänyt henkilö nainen taikka mies.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- VV.AA. (2017).Forgiving the Unforgivable: Couples’ Forgiveness and Expected Forgiveness of Emotional and Sexual Infidelity From an Error Management Theory Perspective. https://www.researchgate.net/publication/320092416_Forgiving_the_Unforgivable_Couples%27_Forgiveness_and_Expected_Forgiveness_of_Emotional_and_Sexual_Infidelity_From_an_Error_Management_Theory_Perspective
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.