Negatiivinen ajattelu: näin muutat sen
Millainen on tavanomainen ajattelutapasi? Viittaamme tällä siihen pääsi sisällä olevaan ääneen, joka nousee esiin tietyissä tilanteissa täysin järjettömästi ja automaattisesti elämäsi varrella. Se, että luet tätä artikkelia jonka aiheena on negatiivinen ajattelu kertoo siitä, että tällainen ajattelu on jo yleinen ongelma.
Mutta negatiivista ajattelua ei tulisi tukahduttaa koko aikaa. Oikein hyödynnettynä ja objektiivisesti tarkasteltuna negatiivinen ajattelu antaa vihjeitä siitä, mitä asioita sinun tulisi muuttaa ja työstää.
Jos negatiiviset ajatukset kuitenkin rajoittavat sinua, pane nämä vinkit käytäntöön ja muuta ajattelutapaasi.
Kuinka muuttaa negatiivinen ajattelu
1. Ryhdy toimeen
On mahdotonta muuttaa negatiivinen ajattelu täysin puhtaasti hyviksi, miellyttäviksi ja positiivisiksi ajatuksiksi. Itse asiassa ehdottoman täydellinen elämä ja ajattelutapa olisi vaaraksi monin tavoin.
Sen sijaan että keskittyisit turhaan siihen mikä ei ole mahdollista, analysoi sinua vaivaavia ajatuksia:
- Mihin aihepiireihin ne liittyvät?
- Millainen toiminta voisi auttaa rauhoittamaan nuo ajatukset?
Kun sinulla on selkeät vastaukset näihin kysymyksiin, voit siirtyä eteenpäin.
Negatiivinen ajattelu saattaa esimerkiksi pyöriä sen ympärillä, että suhteesi tulee päättymään. Tilannetta analysoimalla saatat huomata, ettei miehesi enää puhu sinulle tai ole kiinnostunut sinun asioistasi. Tässä tapauksessa voit toimia ja ratkaista ongelman.
Jos et toimi, siitä voi seurata enemmän stressiä, negatiivisuutta ja epätervettä välttelyä. Luonnollisesti on parempi ryhtyä toimeen ja poistaa ongelmat mahdollisimman nopeasti.
Katso myös: Negatiiviset ajatukset ja tunteet vahingoittavat kehoamme
2. Negatiivinen ajattelu lähtee meditoimalla
Yritätkö muuttaa negatiivista ajattelua koskien sisäisiä tekijöitä, kuten persoonallisuutta tai ulkonäköä? Monilla ihmisillä on suuria ongelmia hyväksyä itsensä ja eri puolet persoonallisuudessaan.
Tässä tapauksessa (sen lisäksi että työstät aiemman kohdan ongelmaa) sinun on tehtävä sopu itsesi kanssa. Tämä voi olla monimutkainen prosessi.
Jotkut sisäistä työstämistä vaativista ajatuksista ovat:
- “En pysty…”
- “Minun pitäisi olla enemmän…”
- “En ole tarpeeksi hyvä…”
- “Kunpa olisin enemmän…”
Jos meditointi ei tunnu riittävän, kokeile psykoterapiaa. Aina näiden ongelmien käsittely ei onnistu omin päin.
3. Ympäröi itsesi positiivisilla ihmisillä
Negatiivisen ajattelun muuttaminen on asteittainen prosessi, joka on helpompi silloin kun ympärillä on positiivista energiaa tuovia ihmisiä. Joskus negatiivinen ajattelu johtuu nimittäin siitä, ettei henkilö ole oikeanlaisten ihmisten seurassa.
Analysoi ihmisiä, joiden kanssa vietät eniten aikaa. Muista, että he määrittelevät sinua suuresti. Vaikka saatat rakastaa heitä paljon, joskus on parempi ottaa hieman etäisyyttä.
Esimerkiksi ajatuksesi siitä, ettet ole riittävän hyvä työssäsi, saattaa johtua siitä kuinka äitisi aina vertailee sinua johonkin tuttuunne. Tässä tapauksessa olet tottunut vertaamaan itseäsi ihmisiin, joilla on erilaiset ominaisuudet ja eri todellisuus.
Elämäsi kannalta myrkyllisillä ihmisillä tulisi olla vain rajallinen pääsy elämääsi. Unohda aikomuksesi olla kiva tai hyvä hetkeksi: jos se vaikuttaa sinuun negatiivisesti, ota hieman etäisyyttä.
Suosittelemme lukemaan: Myrkylliset ihmiset – kuinka heiltä voi suojautua?
4. Jaa velvollisuudet
Toinen keino lopettaa negatiivinen ajattelu on lakata ottamasta vastaan velvollisuuksia, jotka eivät todellisuudessa kuulu sinulle ja jotka ovat vain turhaksi taakaksi.
Tämä on hyvin yleinen ongelma ihmisillä, jotka ovat tavallisesti yksin vastuussa perheestään tai työstään.
- Tätä tapahtuu esimerkiksi usein äideille, jotka syyttävät jatkuvasti itseään lastensa huonoista kouluarvosanoista, mutta eivät pysähdy miettimään sitä, että lapsi itse ei kuuntele opettajiaan eikä tee kotiläksyjään.
- Tietysti äidillä on aina jonkin verran velvollisuutta tässä asiassa. Mutta heti kun äiti langettaa seuraukset huonoille arvosanoille, lapsi oppii toimimaan oikein ja äiti voi vapauttaa itsensä noista ajatuksista.
5. Lakkaa asettautumasta uhriksi
Valitatko jatkuvasti kaikesta mikä on pielessä, koska ajattelet ansaitsevasi enemmän? No, uhriksi asettautuminen edistää negatiivisten ajatusten syntyä.
Kun niitä seuraavan kerran ilmestyy, kysy itseltäsi mitä haluaisit ja mitä olet tehnyt saavuttaaksesi sen. Tämä kohta liittyy läheisesti ensimmäiseen kohtaan.
Kun lakkaat toimimasta tai viivytät päätöksentekoa, sabotoit edistymistäsi ja mahdollisuuksiasi saavuttaa haluamaasi.
Ymmärrämme, että on erittäin helppoa olla uhri. Näin suojelemme itseämme pieleen menneiltä asioilta ja perustelemme sen miksi emme toimi.
Mutta kuinka pitkään tämä voi toimia? Onko siitä todella hyötyä?
Itsensä rajoittaminen uhriutumalla antaa kontrollin omasta elämästä muille tekijöille, ja tämä ei ole koskaan niin palkitsevaa kuin haluamiensa asioiden tavoittelu.
Kerro mitä teet muuttaaksesi negatiivisen ajattelun? Oletko miettinyt näitä vaihtoehtoja?
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Furlan, Luis Ferrero, María Gallart, G. (2014). Ansiedad ante los exámenes, procrastinación y síntomas mentales en estudiantes universitarios. Revista Argentina de Ciencias Del Comportamiento. https://doi.org/10.5944/educxx1.17.1.10708
- Caspersz, D., & Thomas, J. (2015). Developing Positivity in Family Business Leaders. Family Business Review. https://doi.org/10.1177/0894486513505641
- Pérez-Álvarez, M. (2013). La psicología positiva y sus amigos: En evidencia. Papeles Del Psicologo. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.10.052
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.