Näin laihdut ja pidät kilot loitolla - 5 vinkkiä
Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante
Laihdutus ei ole pelkästään fyysinen kokemus. Terveellisessä painonpudotuksessa tärkeää on löytää tasapaino. On myös todettu, että normaalipainoinen ihminen kärsii huomattavasti vähemmän ylipainon aiheuttamista sairauksista ja ongelmista. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka laihdut ja myös pidät kilot loitolla terveellisin keinoin. Jatka lukemista, niin jaamme viisi vinkkiä painonpudotukseen!
Nykyinen elämäntyyli on monelle sitä, että liikuntaa ei juurikaan harrasteta. Roskaruoka on edullista ja maistuu monelle. Näistä syistä johtuen tuhannet ihmiset viettävät elämänsä ylipainoisina ja kärsivät liikakilojen mukanaan tuomista haitoista.
Rasvan polttaminen ja laihtuminen ei ole yhdessä yössä suoritettava teko, vaan se vaatii omistautumista ja pitkäjänteisyyttä. Muuten ei tuloksia tipu.
On tärkeää poistaa ruokavaliosta sellaiset ruoka-aineet, jotka ovat epäterveellisiä, ja liikunnan määrää on lisättävä. Elämäntaparemontti voi olla suurikin, mutta lopussa kiitos seisoo. Vain tekemällä pysyviä muutoksia voit saavuttaa tavoitteesi ja pitää kilot loitolla.
Monet meistä haluavat laihtua, mutta vain harvat onnistuvat siinä terveellisin keinoin. Tässä artikkelissa jaamme viisi parasta vinkkiä terveelliseen ja pysyvään laihtumiseen.
Kokeile näitä viittä vinkkiä laihtuaksesi ja pitääksesi kilot loitolla
1. Tarkkaile nauttimiesi hiilihydraattien määrää ja laatua
Hiilihydraatteja on kaikissa ruoka-aineissa jonkin verran, ja on tärkeää olla selvillä siitä, miten paljon ja missä muodossa hiilihydraatteja nauttii.
Suosittelemmekin sellaisten ruokien syömistä, joiden glykeeminen indeksi, eli verensokeria nostattava voima on alhainen. Tämä ehkäisee rasvakudoksen muodostumista, kun keho ei ehdi kuluttaa kaikkea ravinnosta saamaansa energiaa.
On suositeltavaa kokeilla eri ruokia. Älä syö aina samaa ruokaa, sillä kyllästyt siihen nopeasti.
2. Älä sorru kokeilemaan ihmedieettejä
Pudota kaksi kiloa muutamassa päivässä? Ihmedieettien lupaukset ovat päätähuimaavan houkuttelevia. Kukapa ei haluaisi laihtua näkyvästi muutamassa päivässä tai viikossa. Nopea laihtuminen on mahdollista, mutta se vaatii usein suuria uhrauksia. Monet ihmedieetit perustuvat ruokavalioon, jota on täysin mahdoton noudattaa pitkällä aikavälillä normaalielämässä. Kuka tahansa voi syödä pelkkää kaalikeittoa viikon ajan ja laihtua sen johdosta pari kiloa, mutta pitkällä tähtäimellä ihminen tarvitsee monia eri ravintoaineita ja vaihtelua. Ihmedieettien tulokset eivät ole pysyviä.
Rajoittavan ruokavalion noudattaminen herättää kehossa vastareaktion. Kun elimistö ei saa kaikkea tarvitsemaansa ravintoa, voi se mennä näännytystilaan, jossa energiankulutus on alhaisella tasolla ja keho säästelee rasvakudosta. Usein keho voi reagoida kovan laihdutuskuurin jälkeen raivokkaalla naposteluvimmalla ja herkkujen himoamisella, jolloin kadonneet kilot palaavat korkojen kera.
Älä siis kokeile ihmedieettejä, vaan ymmärrä se tosiasia, että pysyvä ja terveellinen laihtuminen tapahtuu vain noudattamalla terveellistä ruokavaliota ja harrastamalla liikuntaa.
3. Syö enemmän terveellisiä rasvoja
Saatat kuvitella, että saavuttaaksesi tavoitteesi sinun tulee poistaa kaikki rasva ruokavaliostasi. Rasva sisältää tunnetusti paljon kaloreita, mutta on hyvä pitää mielessä, että on olemassa monia terveellisiä rasvoja, joita keho tarvitsee.
Tyydyttymättömät rasvahapot, joita saa kasvipohjaisista rasvoista, kuten oliiviöljystä, ovat tärkeä osa hyvää ruokavaliota. Voit huoletta rajoittaa tyydyttyneiden rasvojen syömistä ja poistaa vaikka kokonaan ruokavaliosta punaisen lihan, makkarat ja paistetut ruuat, jotka ovat haitallisia elimistölle.
Jos halua laihtua ja pitää kilot loitolla, lisää päivittäiseen ruokavalioosi Omega-3 -rasvahappoja. Niitä saat oliiviöljystä, rasvaisesta kalasta, siemenistä ja pähkinöistä.
4. Harrasta liikuntaa joka päivä
Sinulla ei välttämättä ole aikaa käydä salilla joka päivä huhkimassa. Tämä ei ole riittävä tekosyy liikunnan välttelyssä, sillä jo puolen tunnin kävelylenkki riittä kohottamaan kuntoa ja kiinteyttämään lihaksia. Voit kokeilla kävelyn lisäksi juoksua, pyöräilyä tai lihaskuntoharjoittelua oman kotisi rauhassa. Jo vähäisillä välineillä pääsee hyvään alkuun, eikä sinun tarvitse muuttua salihirmuksi. Kunhan harrastat liikuntaa joka päivä jossain muodossa, voit olla varma siitä, että laihdut hitaasti mutta varmasti.
Fyysinen aktiivisuus kiihdyttää sydämen sykettä, parantaa aineenvaihduntaa ja on yksi tehokkaimmista tavoista vähentää kehon rasvakudosta ja rakentaa lihaskudosta.
Suositeltua lukemista: Nuku paremmin näiden 5 illallisen avulla
5. Syö terveellinen aamiainen
Jos aamusi on aina täynnä kiirettä ja touhua, saatat hyvinkin jättää aamiaisen väliin tottumuksesta. Ehkä olet tottunut nappaamaan kahvin ja voileivän matkalla töihin.
Aamiainen on päivän tärkein ateria, ja se pitää energiatason koholla lounaaseen saakka. Samalla tehostat aineenvaihduntaa ja ruuansulatusta. Aamiaista ei tulisi koskaan jättää väliin ja paras vaihtoehto on valmistaa terveellinen ja kattava aamiainen oman kodin rauhassa.
Varaa aikaa terveellisen aamupalan valmistamiseen, älä juo pelkästään kuppia kahvia.
Ihanteellisessa tilanteessa päivän ensimmäisen aterian tulisi sisältää:
- Kalorit: 20-25 % päivän kalorimäärästä.
- Hiilihydraatit: 50-60 % aamiaisen kalorimäärästä tulisi koostua hiilihydraateista.
- Proteiinit: valitse korkealaatuista proteiinia aamupalalle: kananmunaa, maitoa tai vaaleaa lihaa.
- Rasvat: rasvan tulisi muodostaa 25 % aamiaisen rasva-annoksesta. Rasvaa saat täysjyvästä, maitotuotteista ja kananmunista.
- Vitamiinit ja mineraalit: nauti tuoreita hedelmiä ja vihanneksia raakana, tuoremehussa tai smoothiessa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Cómo lograr un desayuno equilibrado y nutritivo. (n.d.). Retrieved December 26, 2018, from https://www.directoalpaladar.com/salud/como-lograr-un-desayuno-equilibrado-y-nutritivo
Está de moda meterse con el desayuno: ¿Qué desayuna el mundo? – Mi Dieta Cojea. (n.d.). Retrieved December 26, 2018, from https://www.midietacojea.com/2015/01/12/esta-de-moda-meterse-con-el-desayuno-que-desayuna-el-mundo/ - Entrevista al nutricionista Aitor Sánchez | Soy como como. (n.d.). Retrieved December 26, 2018, from https://soycomocomo.es/producto/aitor-sanchez
- Descubre qué es le efecto rebote y cómo se puede evitar en una dieta. (n.d.). Retrieved December 26, 2018, from https://www.ictiva.com/blog/que-es-el-efecto-rebote/
- Hidratos de carbono – Fundación Española del Corazón. (n.d.). Retrieved December 26, 2018, from https://fundaciondelcorazon.com/nutricion/nutrientes/806-hidratos-de-carbono.html
- El índice glucémico de los alimentos. (n.d.). Retrieved December 26, 2018, from https://www.fundaciondiabetes.org/general/articulo/47/el-indice-glucemico-de-los-alimentos
- El peligro de las dietas milagro. (n.d.). Retrieved December 26, 2018, from https://www.dietistasnutricionistas.es/di-las-dietas-milagro/
- Obesidad y sobrepeso. (n.d.). Retrieved December 26, 2018, from https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight
- Sociedad Española de Nutrición Parenteral y Enteral., M., Rocandio Pablo, A. M. ., Ansotegui Alday, L., Pascual Apalauza, E., Salces Beti, I., & Rebato Ochoa, E. (2006). Nutrición hospitalaria : organo oficial de la Sociedad Española de Nutrición Parenteral y Enteral. Nutrición Hospitalaria (Vol. 21). Jarpyo Editores. Retrieved from http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112006000900007
- Salaun H., Thariat J., Vignot M., Merrouche Y., Vignot S., Obesity and cancer. Bull Cancer, 2017. 104 (1): 30-41.
- Bueno NB., De Melo IS., De Oliveira SL., Da Rocha Ataide T., Very low carbohydrate ketogenic diet v, low fat diet for long term weight loss: a meta analysis of randomised controlled trials. Br J Nutr, 2013. 110 (7): 1178-87.
- Albracht Schulte K., Kalupahana NS., Ramalingam L., Wang S., et al., Omega 3 fatty acids in obesity and metabolic syndrome: a mechanistic update. J Nutr Biochem, 2018. 58: 1-16.
- Beavers KM., Ambrosius WT., Rejeski WJ., Burdette JH., et al., Effect of exercise type during intentional weight loss on body composition in older adults with obesity. Obesity (Silver Spring), 2017. 25 (11): 1823-1829.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.