Näin havaitset näköongelmat lapsilla
Jotkut yleiset näköongelmat lapsilla, kuten karsastus ja likinäköisyys, on suhteellisen helppo vanhempien havaita. Muut näköongelmat sen sijaan voivat helposti jäädä huomaamatta. On erittäin tärkeää kiinnittää huomiota tiettyihin oireisiin, jotka voivat kertoa silmäsairaudesta tai näköongelmista lapsella.
Varoitusmerkit näköongelmista lapsilla
Ensimmäiset merkit näköongelmista lapsilla voivat jäädä huomaamatta. Ne saattavat kuitenkin ilmetä esimerkiksi päänsärkyinä ja sumentuneena näkönä.
Lapsella voi esiintyä varhaisia varoitusmerkkejä näköongelmista, esimerkiksi hän ei saata tunnistaa kaukaisia sukulaisia kunnolla tai hän laittaa esineet hyvin lähelle kasvojaan. Lapsi saattaa myös hangata silmiään tai silmät saattavat mennä ristiin, erityisesti väsyneenä. Joissakin tapauksissa lapsi saattaa kallistaa päätään taaksepäin nähdäkseen paremmin ja valittaa päänsärkyä tai näön sumentumista.
Lapsen näkö elämän ensimmäisten kuukausien aikana
Elämän ensimmäisenä vuonna näkö kehittyy tyypillisesti seuraavalla tavalla:
- 6 viikkoa. Lapsi reagoi kasvojen ilmeisiin.
- 2-3 kuukautta. Lapsi aistii liikkeen ja pystyy seuraamaan kirkkaita esineitä katseellaan.
- 3-6 kuukautta. Lapsi katsoo käsiään ja pystyy seuraamaan ympärillään tapahtuvia asioita.
- 4 kuukautta. Lapsi hymyilee omalle peilikuvalleen.
- 6 kuukautta. Lapsi seuraa liikkuvia esineitä katseellaan ja yrittää napata ne.
- 7 kuukautta. Lapsi koskettaa kuvaansa peilissä.
- 9 kuukautta. Lapsi siirtyy eteenpäin katsellakseen esinettä.
- 1-vuotias. Lapsi etsii näkökentästä hävinneitä leluja ja muita esineitä.
Jotta mitkään näköongelmat eivät muuttuisi peruuttamattomiksi, on tärkeää käyttää lasta kokonaisvaltaisessa näöntutkimuksessa neljävuotiaasta alkaen, erityisesti jos suvussa on esiintynyt silmäsairauksia.
Erilaiset näköongelmat lapsilla
Yleisimmät näköongelmat lapsilla ovat taittoviat kuten likinäköisyys, kaukonäköisyys ja hajataitto. Laiska silmä, karsastus ja värisokeus ovat myös yleisiä.
Laiska silmä
Amblyopiaa eli laiskaa silmää esiintyy noin 2-5 %:lla väestöstä, ja se on yksi yleisimmistä näön heikkenemisen syistä teollisuusmaissa. Vaivan diagnosointi ja varhainen hoito ovat avainasioita, jotta sairaus ei etenisi aikuisuuteen.
Kiinnitä erityistä huomiota lapseesi jos hän syntyi keskosena ja suvussa on esiintynyt laiskaa silmää, taittovikoja tai verkkokalvon ongelmia. Vaikka tämä vaiva on yleensä oireeton, se voi toisinaan ilmetä päänsärkynä tai niskakipuna. Lukutaitoisella lapsella sairaus voi ilmetä sanojen ylihyppäämisenä tai kirjainten sekoittamisena lukiessa.
Kannattaa lukea myös: Silmien karsastus: oireet ja hoito
Karsastus
Karsastuksesta kärsii 3-6 % väestöstä. Vaivan varhainen diagnoosi on tärkeää, sillä se on korjattavissa hoidolla lapsena, kun taas aikuisena sitä ei enää voida korjata.
Karsastuksesta kertovia merkkejä ovat:
- Silmät harittavat.
- Silmät eivät liiku yhdessä samaan suuntaan.
- Lapsi kallistaa päätään sivulle nähdäkseen tietyt pisteet.
- Räpyttely tai toistuva silmien hankaus.
- Lapsi siristelee tai sulkee toisen silmänsä nähdäkseen paremmin.
Taittoviat
Taittoviat ovat yleisiä lapsuudessa. Arviolta 20 % lapsista kärsii niistä.
Taittovikoja kuten hajataittoisuutta, likinäköisyyttä ja kaukonäköisyyttä esiintyy noin 20 %:lla lapsista.
Likinäköisyys
Likinäköisyys eli myopia ilmaantuu noin kuuden vuoden iässä ja se aiheuttaa tyypillisesti siristelyä katsottaessa etäällä olevia esineitä tai vaikeuksia tunnistaa suhteellisen kaukana olevia ihmisiä. Jotkut lapset voivat myös siirtyä lähemmäs esineitä nähdäkseen ne paremmin ja siristelevät katsoessaan tarkasti jotakin.
Saatat pitää myös tästä artikkelista: Harjoituksia ja ruokia näkökyvyn parantamiseksi
Kaukonäköisyys
Tämä vaiva on tyypillisesti fysiologinen, eli se on olemassa jo syntyessä monilla vauvoilla. Yleensä se kuitenkin häviää silmän kasvaessa, mutta se voi kestää myös läpi elämän. Korjaamatta jätetty voimakas kaukonäköisyys voi aiheuttaa laiskaa silmää tai karsastusta. Se voi aiheuttaa päänsärkyä tehtäessä lähinäköä vaativia tehtäviä ja silmien rasitusta tällaisten tehtävien jälkeen.
Hajataittoisuus
Tässä vaivassa esineistä silmään tuleva valo osuu useampaan kuin yhteen kohtaan verkkokalvolla, mikä johtaa näön sumenemiseen ja vääristymiin. Suurin oire on näön sumeus tai epätarkkuus sekä lähellä että etäällä olevia esineitä katsottaessa.
Vie lapsi lääkäriin
Tiesitkö näistä näköongelmien merkeistä lapsilla? Jos huomaat näitä oireita lapsellasi, vie lapsi silmälääkäriin tai optikolle. Asiantuntija selvittää, minkä tyyppisestä näköongelmasta on kyse, ja antaa siihen oikean hoidon.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Alvarez-Peregrina C, Martinez-Perez C, Sánchez-Tena MÁ. Myopia and Other Visual Disorders in Children. Int J Environ Res Public Health. 2022 Jul 22;19(15):8912.
- Bates A. Common eye problems among children. London J Prim Care (Abingdon). 2010 Jul;3(1):27-30.
- Castanes MS. Major review: The underutilization of vision screening (for amblyopia, optical anomalies and strabismus) among preschool age children. Binocul Vis Strabismus Q. 2003;18(4):217-32.
- Decarlo DK, McGwin G Jr, Bixler ML, Wallander J, Owsley C. Impact of pediatric vision impairment on daily life: results of focus groups. Optom Vis Sci. 2012 Sep;89(9):1409-16.
-
Kanukollu VM, Sood G. Strabismus. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan.
- Park SH. Current Management of Childhood Amblyopia. Korean J Ophthalmol. 2019 Dec;33(6):557-568.
- Recko M, Stahl ED. Childhood myopia: epidemiology, risk factors, and prevention. Mo Med. 2015 Mar-Apr;112(2):116-21.
- Sawers N, Jewsbury H, Ali N. Diagnosis and management of childhood squints: investigation and examination with reference to red flags and referral letters. Br J Gen Pract. 2017 Jan;67(654):42-43.
- West S, Williams C. Amblyopia in children (aged 7 years or less). BMJ Clin Evid. 2016 Jan 5;2016:0709.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.