Logo image
Logo image

Mitkä ovat osteoporoosin riskitekijät?

3 minuuttia
Osteoporoosin ehkäiseminen on osittain mahdollista. Kyseinen sairaus voi olla hyvin rajoittava. Mitä riskitekijöitä osteoporoosiin liittyy ja kuinka sitä voidaan ehkäistä? Jatka lukemista, niin kerromme lisää aiheesta.
Mitkä ovat osteoporoosin riskitekijät?
Karina Valeria Atchian

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Karina Valeria Atchian

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Osteoporoosin riskitekijät selittävät sairauden esiintyvyyden tietyissä väestöryhmissä. Kyseessä on yleinen sairaus, joka voi vaikuttaa sekä miehiin että naisiin.

Tämän sairauden ominaispiirteenä on luumassan tiheyden väheneminen ja luuston heikentyminen, mikä johtaa riskiin saada helpommin murtumia. Osteoporoosi siis heikentää luita ja altistaa ne vaurioille, joita normaalissa luukudoksessa ei tapahtuisi. 

Tavallisimmin murtumia esiintyy selkärangassa (puristusmurtumien muodossa), lantiossa sekä ranteissa. Arviot osoittavat, että pelkästään Yhdysvalloissa yli 53 miljoonaa ihmistä kärsii jo tästä sairaudesta tai heillä on suuri osteoporoosin riski alhaisen luumassan takia. Arvio perustuu Yhdysvaltain terveysviraston (NIH) julkaisemaan tietoon.

Osteoporoosin riskitekijät

Kaatuminen, esineisiin törmääminen tai jopa kevyt isku voivat kaikki johtaa murtumiin, jos ihmisen luumassan tiheys on alhainen. Kaikille ei tule tämän puutoksen äärimmäistä muotoa, mutta on tiettyjä riskitekijöitä, jotka altistavat osteoporoosille. Tutkitaan niitä nyt tarkemmin.

Kalsiumin puute

Syömistottumukset voivat lisätä osteoporoosin kehittymisen riskiä. Kalsiumin ja D-vitamiinin puute johtaa siis luiden heikentymiseen. Tämä johtuu siitä, että kalsium kerääntyy luurakenteeseen ja D-vitamiini auttaa ylläpitämään sen tehoa.

Maitotuotteet ovat täynnä kalsiumia ja jotkin maidottomat tuotteet sisältävät lisättyä kalsiumia. Mutta sitä voidaan saada myös lisäravinteista. Tämän mineraalin kulutuksen tulisi kuitenkin ihanteellisessa tilanteessa olla peräisin luonnollisesta lähteestä, eli ruoasta.

Mitä tulee D-vitamiiniin, on sitä rasvaisessa kalassa, kuten lohessa ja tonnikalassa. Se on myös osa maitoa ja täysjyväviljoja. Iho tuottaa tätä vitamiinia myös auringonvalosta. On kuitenkin tärkeää vältellä liiallista auringolle altistumista päivän kuumimpien tuntien aikana.

Some figure
D-vitamiini on luiden kehityksen ja ylläpidon kannalta tärkeä aine.

Jatka lukemista: Maitotuotteet eivät ehkäise luukatoa

Passiivinen elämäntyyli

Passiivisen elämäntyylin ja pitkittyneen levon on taipumus heikentää luita. Samoin tapahtuu myös silloin, kun ihmisen täytyy viettää pitkiä aikoja sängyssä sairauden johdosta tai leikkauksen jälkeen.

On tärkeää olla tietoinen siitä, että luut muuttuvat vahvemmiksi liikunnan avulla. Painonnosto ja voimaharjoitukset ovat siis parhaimpia liikuntamuotoja. Voit esimerkiksi käydä kävelyllä, hölkätä, kiivetä portaita, pelata tennistä, tanssia ja harrastaa kehonrakennusta.

Tupakointi

Tupakointi on pahaksi luiden sekä sydämen ja keuhkojen terveydelle. Tupakoivilla naisilla on alhaisempi määrä estrogeenia tupakoimattomiin verrattuna ja heidän vaihdevuotensa alkaa usein aikaisemmin.

Tupakoitsijat saavat myös ruokavaliosta vähemmän kalsiumia. Kun alhainen estrogeenitaso yhdistetään kalsiumin puutteeseen, tulee luiden ikääntymisestä johtuvien vaurioiden uudelleenrakentamisesta mahdotonta. Tupakointi on siis tunnettu osteoporoosin riskitekijä.

Alkoholin kulutus

Liiallinen alkoholin kulutus lisää myös luukadon ja murtumien riskiä nuorilla naisilla ja miehillä. Se voi puolestaan johtaa huonoon ravitsemukseen sekä lisääntyneeseen kaatumisriskiin. Sillä on myös kokonaisvaltainen vaikutus terveyteen.

Alkoholistien on taipumus kärsiä maksan vajaatoiminnasta, kardiovaskulaarisista sairauksista sekä keskus- ja ääreishermostosairauksista.

Osteoporoosin riskitekijät: lääkkeiden käyttö

Tiettyjen lääkkeiden pitkäaikainen käyttö voi johtaa luutiheyden alenemiseen ja murtumiin. Tällaisia lääkkeitä ovat muun muassa glukokortikoidit, aluminiumia sisältävät antasidit, tietyt syöpähoidot, yliannostettu kilpirauhashormoni sekä tietyt kouristuslääkkeet.

Kaikki lääkkeet eivät aiheuta osteoporoosin riskiä, mutta on tärkeää, että ne ovat lääkärin määräämiä ja että potilaan yksilöllinen vaikutus ja tilanne on arvioitu tarkkaan. Lääkärin ei tulisi määrätä lääkettä, joka kuluttaa sivuvaikutuksena kalsiumia. Lääkärin pitäisi olla varovainen määrätessään tällaisia lääkkeitä vaihdevuosia läpikäyville naisille.

Muita osteoporoosiin liittyviä riskitekijöitä

Naisilla on suurempi riski saada osteoporoosi jo pelkästään sukupuolen vuoksi. Tämä johtuu siitä, että heillä on kehoon nähden suhteessa vähemmän luukudosta. Siten he menettävät sitä miehiä nopeammin, kun keho muuttuu vaihdevuosien aikana.

Osteoporoosin riski lisääntyy myös ikääntyessä. Kaikki kehon kudokset menettävät tiheyttään luonnollisesti ja muuttuvat ohuemmiksi ja heikommiksi. Tämä on huomattavampaa pienen kehonrakenteen omaavilla ihmisillä.

Mikäli perheessä on myös esiintynyt varhaisia tai selittämättömiä murtumia, pidetään sitä yhtenä riskitekijänä. Kyseessä on suvussa kulkeva sairaus, koska jotkin geneettiset yhteydet todella selittävät sen ilmestymisen tietyille ihmisille.

Some figure
Pieniluustoiset ihmiset ovat vanhoina alttiimpia osteoporoosille.

Jatka lukemista: Vahvista niveliä ja luita helpolla kotihoidolla

Osteoporoosin ehkäiseminen riskitekijöitä muuttamalla

Osteoporoosi on sairaus, joka vaikuttaa vakavasti ihmisen elämänlaatuun. On mahdotonta ennustaa sairauden kehitystä tulevaisuudessa, mutta sen ehkäisemiseksi on tunnistettu tiettyjä riskitekijöitä.

Luonnollisia tekijöitä, kuten sukupuolta tai ikää, ei ole mahdollista muuttaa. Voit kuitenkin muuttaa monia riskitekijöitä. Voit omaksua terveellisemmän ruokavalion, harrastaa liikuntaa, nauttia auringonvalosta sekä vähentää tupakointia ja alkoholin kulutusta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Osteoporosis Overview, retrieved on 16 June 2020, NIH Osteoporosis and related bone diseases. A service provided by the National Institutes of Health. https://www.bones.nih.gov/health-info/bone/osteoporosis/overview
  • Cheraghi, Zahra, et al. “The effect of alcohol on osteoporosis; a systematic review and meta-analysis.” Drug and alcohol dependence (2019).
  • Balk, E. M., et al. “Global dietary calcium intake among adults: a systematic review.” Osteoporosis International 28.12 (2017): 3315-3324.
  • García-Gomariz, C., et al. “Efectos de un programa de ejercicio combinado de impacto, fuerza y resistencia en la prevención de osteoporosis de mujeres posmenopáusicas.” Fisioterapia 41.1 (2019): 4-11.
  • Blanch, Meritxell Aivar, et al. “¿ Las pacientes con osteoporosis ingieren suficiente cantidad de calcio y vitamina D?.” RECIEN: Revista Electrónica Científica de Enfermería 12 (2016): 18.
  • Ríos, Patricia Bolaños. “Metabolismo óseo y nutrición: Osteopenia y osteoporosis.” Trastornos de la conducta alimentaria 27 (2018): 2979-2991.
  • Valdés-Flores, Margarita, et al. “Aspectos genéticos de la osteoporosis.” Revista de Investigación Clínica 64.3 (2012): 294-307.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.