Mitä epilepsia on ja kuinka sen kanssa pärjää
Epilepsia on keskushermoston (neurologinen) häiriö, jossa aivojen sähköinen toiminta muuttuu poikkeavaksi aiheuttaen kouristuskohtauksia tai hetkellistä epätavanomaista käytöstä, outoja aistimuksia ja toisinaan tietoisuuden menetystä, kuten osoittaa Mayo Clinic.
Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan epilepsiaa sairastaa noin 50 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti, mikä tekee siitä yhden yleisimmistä neurologisista sairauksista ympäri maailman. Valitettavasti 70 % potilaista ei saa tarvitsemaansa hoitoa, koska heillä ei ole siihen varaa.
Vaikka epilepsian kanssa eläminen saattaa vaikuttaa varsin haasteelliselta, todellisuudessa reseptilääkkeet toimivat useimmissa tapauksissa erittäin hyvin. Jos haluat tietää lisää siitä, mitä epilepsia on ja mitä päivittäisiä tottumuksia siitä kärsivän henkilön tulisi noudattaa, jatka lukemista.
Elämäntavat, jotka epilepsiaa sairastavan tulisi omaksua
Kuten Yhdysvaltojen tautien valvonta- ja ehkäisykeskus (CDC) osoittaa, epilepsia ei ole elämän loppu. Lääkkeet tehoavat kahdella kolmesta potilaasta, ja joissakin tapauksissa voidaan turvautua myös leikkaukseen ja muihin hoitotoimenpiteisiin.
Hospital Clínic de Barcelona -sairaalan Living with Epilepsy -portaali ja monet muut lähteet tarjoavat joitakin vinkkejä, jotka voivat parantaa potilaiden arjen elämää. Alla jaamme niistä lyhyesti muutamia.
1. Epilepsia ja liikunta
Liikunta on oleellisen tärkeää kaikille ihmisille, sillä se edistää fyysistä, psyykkistä ja fysiologista hyvinvointia. Aiemmin mainitun lähteen mukaan useat tutkimukset viittaavat siihen, että liikunta voi nostaa kohtauskynnystä ja vähentää epileptiformisia purkauksia, mikä auttaa paremmin hallitsemaan kohtauksia.
Opi lisää täältä: Lapsuuden epilepsia ja sen aiheuttajat
2. Vietä sosiaalista elämää, mutta muista varovaisuus
Järjestöt, jotka lisäävät tietoisuutta epilepsiasta, eivät missään tapauksessa suosittele välttämään sosiaalista elämää. Olemmehan sosiaalisia olentoja, ja sellaisenaan me tarvitsemme muiden ihmisten seuraa kehittyäksemme normaalisti. Epilepsiaa sairastavan henkilön on kuitenkin oltava varovainen tiettyjen tekijöiden kanssa:
- Asiantuntijat eivät kiellä ulos menemistä iltaisin. Varo kuitenkin tiettyjen paikkojen vilkkuvia valoja ja melua.
- Rajoita alkoholin ja tupakan käyttöä. Ensimmäinen on yhdistetty kohtauksiin. Vaikka yhteyttä jälkimmäiseen ei ole vielä todettu, asiantuntijat suosittelevat rajoittamaan sen käyttöä ilmiselvistä syistä.
- Nuku riittävästi. On osoitettu, että univaje ja unihäiriöt saattavat laukaista epileptisiä kohtauksia.
3. Epilepsia ja ajoneuvoilla ajaminen
Tämä aihe on kiistanalainen, sillä jotkut lähteet väittävät, että tieteellisen näytön arvioiden mukaan onnettomuuksien riski on pieni niillä ihmisillä, joiden epilepsiakohtaukset ovat hallinnassa, kun taas toiset tutkimukset vahvistavat, että siihen liittyy aina luonnostaan riski.
Yleensä epilepsiaa sairastava henkilö ei saa ajaa autoa, jos hän on saanut kohtauksen viimeisen vuoden aikana, oman ja muiden turvallisuuden tähden.
Kuinka välttää kohtaus, jos sairastaa epilepsiaa
On olemassa eräitä toimenpiteitä, joita epilepsiaa sairastavat potilaat voivat noudattaa välttääkseen kohtauksia. Niitä ovat muun muassa:
- Älä koskaan jätä välistä yhtäkään lääkeannosta, ja keskustele oman lääkärisi kanssa, jos olosi tuntuu oudolta tai sinulla on jotain kysyttävää.
- Nuku kunnon yöunet. Esimerkiksi epilepsy.com -sivustolla todetaan, että riittämätön unensaanti voi edistää kohtauksien ilmaantumista. Yritä nukkua seitsemästä kymmeneen tuntiin joka yö.
- Rajoita alkoholijuomien kulutusta. Alkoholi kiihdyttää aivojen hermosoluja, häiritsee normaaleja unisyklejä ja voi vaikuttaa epilepsialääkkeisiin. Tämä luo täydelliset olosuhteet uusien kohtauksien ilmaantumiselle.
- Älä käytä huumausaineita. Keskushermostoa kiihdyttävät huumeet, kuten kokaiini, ekstaasi tai amfetamiinit, voivat edistää epilepsiakohtausten syntyä.
- Vältä liian stressaavaa elämää. Stressaavat ajanjaksot voivat johtaa kehnoihin yöuniin tai saada unohtamaan lääkkeiden oton.
Kuinka auttaa henkilöä epilepsiakohtauksen aikana
Yhdysvaltain kansallinen lääketieteen kirjasto on tehnyt yhteenvedon siitä, kuinka tulee toimia epilepsiakohtauksen saaneen ihmisen kanssa.
- Kohtauksen ilmetessä tärkeintä on suojella henkilöä loukkaantumiselta. Aseta kohtauksesta kärsivä henkilö makuulle maahan turvalliseen paikkaan. Tyhjennä tieltä huonekalut tai muut, terävät esineet.
- Tämän jälkeen laita henkilön pään alle jotain pehmeää.
- Löysennä tiukkaa vaatetusta, erityisesti kaulan ympäriltä.
- Käännä henkilö kyljelleen. Jos hän oksentaa, oksennusta ei näin kulkeudu hengitysteihin.
- Etsi epilepsiaranneketta, jossa on ohjeet kohtauksen varalle. Potilaalla tulisi olla sellainen, jos hän on lähiaikoina saanut kohtauksen.
- Pysy henkilön kanssa toipumiseen asti tai kunnes ensiapu saapuu paikalle. Tarkkaile sillä välin mahdollisimman paljon henkilön elintoimintoja (pulssi ja hengitystaajuus).
Henkilöä ei missään olosuhteissa tulisi estellä, eikä hänen suuhunsa tulisi laittaa mitään, jotta hän ei pure kieltään. Myöskään painelu-puhalluselvytystä tai muita elvytystekniikoita ei tule suorittaa. Pysy vain rauhallisena, laita potilas oikeaan asentoon ja valvo häntä niin kauan, kunnes apu saapuu paikalle.
Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Epilepsian eri tyypit
Epilepsia: riskien vähentäminen arjen elämässä
Epilepsia on sairaus, joka edellyttää muutosten tekemistä arjen elämään. Tästäkin huolimatta epilepsiaa sairastava henkilö voi elää lähes normaalia elämää ilman suurempia vahinkoja noudattamalla vakiintuneita ohjeistuksia ja asianmukaista hoitoa.
Kohtausten välttämiseksi epilepsiaa sairastavien tulisi nukkua kunnolla, välttää huumausaineiden ja alkoholin käyttöä sekä välttää sellaisia tilanteita, jotka aiheuttavat hyvin voimakkaita tai stressaavia tunteita. Näitä vinkkejä noudattamalla pienennetään kohtausriskiä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Epilepsia, Mayoclinic.org. Recogido a 5 de diciembre en https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/epilepsy/symptoms-causes/syc-20350093
- Epilepsia, OMS. Recogido a 5 de diciembre en https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/epilepsy
- Preguntas frecuentes sobre la epilepsia, CDC. Recogido a 5 de diciembre en https://www.cdc.gov/epilepsy/spanish/basicos/preguntas-comunes.html
- Guía sobre la epilepsia, vivirconepilepsia.es. Recogido a 5 de diciembre en https://vivirconepilepsia.es/guia-epilepsia-y-adultos
- del Pilar Guerrero, G. (2008). Epilepsia y sueño. Acta Neurol Colomb, 24, S21-S24.
- García-Ramos, R., Pastor, A. G., Masjuan, J., Sánchez, C., & Gil, A. (2011). FEEN: Informe sociosantario FEEN sobre la epilepsia en España. Neurología, 26(9), 548-555.
- ¿Qué factores pueden desencadenar una crisis? Apicepilepsia.org. Recogido a 5 de diciembre en https://www.apiceepilepsia.org/que-es-la-epilepsia/que-factores-pueden-desencadenar-una-crisis/#Salto1
- Primeros auxilios en caso de convulsiones, medlineplus.gov. Recogido a 5 de diciembre en https://medlineplus.gov/spanish/ency/esp_presentations/100212_1.htm
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.