Logo image
Logo image

Mistä emätinpierut johtuvat?

5 minuuttia
Emätinpieru aiheuttaa usein hämmennystä yhdynnän aikana. Selitämme, miksi niitä esiintyy ja miten niitä voidaan välttää.
Mistä emätinpierut johtuvat?
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Kirjoittanut Carmen Martín
Viimeisin päivitys: 07 helmikuuta, 2024

Valtaosa naisista on kokenut niin sanottuja emätinpieruja joskus elämässään. Ne aiheuttavat usein nolostusta, etenkin jos ne tapahtuvat yhdynnän tai liikunnan yhteydessä.

Emätinpierut aiheutuvat siitä, kun emättimeen kertynyt pääsee sieltä ulos. Tämä aiheuttaa ulos tullessaan samanlaisen äänen kuin tavallinen pieru, mutta minkäänlaista hajua ei ole havaittavissa.

Kyseessä on fysiologinen tilanne, joka ei ole oire mistään terveysongelmasta. Joissakin harvoissa tapauksissa se kuitenkin voi liittyä tiettyihin lääketieteellisiin tiloihin, kuten fisteliin.

Tässä artikkelissa selitämme kaiken, mitä emätinpieruista on hyvä tietää, mukaan lukien sen, miten voit välttää niitä ja milloin on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Mitä emätinpierut ovat?

Some figure
Jotkin seksiasennot voivat aiheuttaa emätinpieruja.

Emätinpierut ovat siis emättimeen kertyneen ilman poistumista. Ne ovat hajuttomia, sillä toisin kuin peräaukosta pääsevät pierut, ilma ei ole peräisin bakteeritoiminnasta.

Niitä voi esiintyä kaikilla naisilla iästä riippumatta. On kuitenkin esitetty, että nuoremmilla naisilla niitä esiintyy useammin kuin vanhemmilla naisilla. On arvioitu, että joka kahdeksas nainen on kokenut niitä.

Emätinpieruja pääsee useimmiten yhdynnän aikana, mutta myös fyysinen aktiivisuus, tietyt liikkeet tai itsetyydytys voivat olla laukaisevia tekijöitä.

Emätinpierut voivat aiheuttaa kutinaa muistuttavan tunteen. Koska ne liittyvät usein yhdyntään, useimmat naiset tuntevat olonsa kiusalliseksi tai epämukavaksi kun ne pääsevät tahattomasti ulos.

ISNR Obstetrics and Gynecology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan, että emätinpierujen esiintyvyys on suurempaa naisilla, jotka ovat synnyttäneet emättimen kautta. Siihen saattaa vaikuttaa myös painoindeksi.

Miksi emätinpieruja esiintyy?

Vaikka on totta, että useimmilla naisilla kyseessä on hyvänlaatuinen vaiva, joissakin tapauksissa se voi olla oire samanaikaisesta patologiasta. Seuraavaksi selvitämme, mitkä ovat emätinpierujen tärkeimmät syyt.

Saatat olla kiinnostunut lukemaan tämänkin: Emättimeen asetettava pessaari prolapsin hoidossa

Seksi

Seksi on Cleveland Clinicin asiantuntijoiden mukaan yleisin emätinpierujen aiheuttaja.

Kun penis menee emättimeen, poistuu sieltä ja menee nopeasti takaisin, se voi työntää pienen määrän ilmaa mukanaan. Myös asennon muutokset yhdynnän aikana edistävät ilman pääsyä emättimeen. Sitten kun penis tulee ulos tai emättimen lihakset kiristyvät orgasmin jälkeen, ilmalla on taipumus tulla ulos emättimestä, jolloin syntyy tuo ominainen ääni.

Asentoja, joihin emätinpierut useimmiten liitetään, ovat koira-asento ja se, kun nainen makaa selällään ja asettaa jalkansa miehen hartioille. Toisaalta jotkut asennot pienentävät niiden todennäköisyyttä, kuten lähetyssaarnaaja-asento.

Lantionpohjan toimintahäiriöt

Lantionpohjalla tarkoitetaan vatsaontelon alaosassa sijaitsevia lihaksia ja nivelsiteitä. Niiden avulla lantionpohjan elimet, kuten kohtu tai emätin, pysyvät oikeassa asennossaan.

Kun lantionpohja heikkenee, esiintyy usein erilaisia vaivoja, kuten tällaisia pörähdyksiä. Kun lihakset menettävät kykyään supistua, ilmaa kertyy enemmän emättimeen.

Lantionpohjan toimintahäiriöihin vaikuttavat lukuisat tekijät. Ikääntyminen ja emättimen kautta tapahtunut synnytys ovat kaksi yleisintä. Kegel-harjoitukset auttavat pitämään lihakset paremmassa kunnossa.

Emättimen fisteli

Emättimen fisteli on yksi ilman kerääntymisen huolestuttavista syistä. Se on epänormaali väylä, joka yhdistää emättimen johonkin toiseen elimeen, esimerkiksi peräsuoleen tai virtsarakkoon. Sen nimi vaihtelee sen mukaan, mitkä elimet ovat kyseessä.

Fistelit aiheuttavat emättimeen ilman lisäksi myös muita aineita. Yleisin on vesikovaginaalinen fisteli, joka yhdistää virtsarakon emättimeen. Kuten Obstetrics & Gynecologyn ammattilaiset selittävät, tämä patologia liittyy yleensä gynekologisiin leikkausvammoihin ja monimutkaisiin synnytyksiin.

Ureterovaginaalinen fisteli yhdistää virtsaputken emättimeen. Näin virtsa pääsee emättimeen. Rektovaginaalinen fisteli taas yhdistää peräsuolen ja emättimen.

Voivatko emätinpierut merkitä jotain vakavaa?

Kuten olemme huomanneet, useimmiten emätinpierut ovat hyvänlaatuisia. Kuten edellisessä kappaleessa selvitimme, ne voivat harvoissa tapauksissa kuitenkin olla oire vakavasta tilasta, esimerkiksi fistelistä. Tästä syystä on tärkeää olla tietoinen varoitusmerkeistä, jotka voivat auttaa tunnistamaan tämän patologian.

On suositeltavaa kääntyä lääkärin puoleen, jos emättimestä pääsevä ilma tuoksuu epämiellyttävältä tai pahalta. On myös tärkeää tarkkailla, jos niihin liittyy ulosteen, mädän tai epänormaalin nesteen ulostuloa.

Naisten, jotka kärsivät usein emätin- tai virtsatietulehduksista ilman lisäksi, tulisi myös kääntyä lääkärin puoleen, jotta voidaan selvittää, onko kyseessä fisteli. Sama pätee, jos emättimen ilmanpäästön lisäksi alueella ilmenee kipua joko yhdynnän aikana tai milloin tahansa.

Muita varoitusmerkkejä ovat vulvan tai emättimen tulehdus, kuukautisiin liittymätön verenvuoto tai virtsanvuoto. Jos emätinpieruja esiintyy gynekologisen leikkauksen, synnytyksen tai tiettyjen hoitojen, kuten sädehoidon, jälkeen, on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Voiko emätinpieruja välttää?

Some figure
Kegel-harjoitukset voivat auttaa ylläpitämään lantionpohjan hyvää kuntoa.

Emättimen pörähdyksiä ei yleensä voida ehkäistä. Lääkärin puoleen on käännyttävä vain, jos ilmenee jokin hälyttävistä oireista, kuten edellä mainitut, tai jos tilanne aiheuttaa suurta huolta.

Äänen ehkäisyn sijaan on parasta totutella niihin ja muistaa, että emätinpierut ovat tavallisia eikä niissä ole mitään epämiellyttävää tai noloa.

Niistä on parasta puhua kumppanin kanssa, sillä ne liittyvät usein tiettyihin seksiasentoihin. Jotkut asennot voivat edesauttaa niiden ilmestymistä, kun taas toiset eivät aiheuta niitä lainkaan.

Siksi kommunikointi on olennaista. Aihetta tulisi käsitellä luonnollisesti, jotta yritetään luoda luottamusta ja mukavuutta. Toisaalta on suositeltavaa, ettei niitä yritetä pidätellä, vaan pyritään löytämään keino niiden päästämiseksi ulos.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Emätin naisen eri ikäkausina – tärkeät faktat

Vinkkejä emätinpierujen välttämiseen

Jos kuitenkin koet ne hyvin epämiellyttäviksi tai kiusallisiksi, on olemassa joitakin asioita, joita voit tehdä niiden välttämiseksi tai ainakin niiden esiintymisen minimoimiseksi.

International Urogynecology Journal -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan, että jotkut naiset huomasivat ilman vähenevän pessaarin avulla. Kyseessä on emättimen sisälle asetettava laite, jolla hoidetaan lantionpohjan prolapsia.

Toisaalta ovat Kegel-harjoitukset, joilla pyritään vahvistamaan lantionpohjan lihaksia. Ne koostuvat näiden lihasten supistamisesta useita kertoja päivässä. Niitä suositellaan kaikille naisille iästä tai kunnosta riippumatta. Niiden suorittamiseksi ei tarvitse olla synnyttänyt. Ne voivat auttaa vähentämään lukuisten patologioiden, kuten prolapsin ja inkontinenssin esiintymistä ja ne voivat jopa auttaa hallitsemaan tilannetta, kun emättimessä on ilmaa.

Lopuksi, kuten jo mainitsimme, vältä tiettyjä seksiasentoja, niin todennäköisesti vältät myös ilman pääsyä emättimeen.

Milloin mennä lääkäriin

On totta, että joissakin tapauksissa emätinpierut voivat liittyä patologiaan. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että suurimmassa osassa tapauksia ne ovat fysiologisia ja normaaleja. Meidän on pyrittävä välttämään hämmennystä tai epämukavuutta ja mieluummin puhuttava niistä kumppanin kanssa.

Joka tapauksessa, jos aiheesta on epäilyksiä tai epämukavuutta, on aina tärkeää ottaa yhteyttä asiantuntijaan sairauden poissulkemiseksi. Tärkeintä on edistää viestintää ja luottamusta, jotta niistä ei tule ongelmia seksuaalielämässä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cleveland Clinic. (n.d). “Vaginal Gas” [Gases vaginales]. Revisado el 27 Dic 2022. Disponible en: https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/24185-vaginal-gas
  • Huizen, J. (2017, Sep 18). “What’s to know about vaginal gas?” [¿Qué hay que saber sobre los gases vaginales?]. Medical News Today. Revisado el 27 de Dic 2022. Disponible en: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319558
  • Krissi, H., Medina, C., & Stanton, S. L. (2003). Vaginal wind – a new pelvic symptom [Viento vaginal – un nuevo síntoma pélvico]. International urogynecology journal and pelvic floor dysfunction14(6), 399–402. https://doi.org/10.1007/s00192-003-1086-8
  • Neels, H., Pacquée, S., Shek, K. L., Gillor, M., Caudwell-Hall, J., & Dietz, H. P. (2020). Is vaginal flatus related to pelvic floor functional anatomy? [¿Las flatulencias vaginales están relacionadas a la anatomía funcional del suelo pélvico?]. International urogynecology journal31(12), 2551–2555. https://doi.org/10.1007/s00192-020-04371-9
  • Rogers, R. G., & Jeppson, P. C. (2016). Current Diagnosis and Management of Pelvic Fistulae in Women [Diagnóstico y Manejo Actual de Fístulas Pélvicas en
    la Mujer]. Obstetrics and gynecology128(3), 635–650. https://doi.org/10.1097/AOG.0000000000001519
  • Slieker-ten Hove, M. C., Pool-Goudzwaard, A. L., Eijkemans, M. J., Steegers-Theunissen, R. P., Burger, C. W., & Vierhout, M. E. (2009). Vaginal noise: prevalence, bother and risk factors in a general female population aged 45-85 years [Ruido vaginal: prevalencia, molestia y factores de riesgo en la población general femenina entre los 45-85 años]. International urogynecology journal and pelvic floor dysfunction20(8), 905–911. https://doi.org/10.1007/s00192-009-0875-0
  • Veisi, F., Rezavand, N., Zangeneh, M., Malekkhosravi, S., & Rezaei, M. (2012). Vaginal flatus and the associated risk factors in Iranian women: a main research article [Flatulencias vaginales y los factores de riesgo asociados en mujeres iraníes: un artículo de investigación]. ISRN obstetrics and gynecology2012, 802648. https://doi.org/10.5402/2012/802648

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.