Logo image
Logo image

Millaista F1-kuljettajien treeni on?

3 minuuttia
Ajatteletko, ettei Formula 1 -kuljettajien tarvitse olla loistokunnossa ajaakseen kilpaa? Kerromme, miksi tämä on myytti.
Millaista F1-kuljettajien treeni on?
Viimeisin päivitys: 12 marraskuuta, 2022

Jos joku luulee, ettei moottoriurheilijoiden tarvitse treenata vartaloaan ja että kaikki on kiinni vain autosta, hän erehtyy suuresti. Esimerkiksi Formula 1:n eli F1-kuljettajien treeni on erittäin tiukkaa läpi kauden.

On selvää, ettei F1-kuljettajlla ole suurta liikkumavaraa yksi-istuimisen autonsa ohjaamossa. Tästä huolimatta he altistuvat voimakkaalle fyysiselle rasitukselle.

Voima ja kestävyys ovat perustavanlaatuisia tekijöitä puolitoistatuntisten kisojen aikana, joita edeltävät vielä pidemmät treenit finaalia edeltävinä päivinä.

Millaista F1-kuljettajien treeni on?

Kuten mikä tahansa ammattiurheilu, formula 1 vaatii ihan omanlaistaan kovaa treeniä kyseiseen luokkaan osallistuvilta kuljettajilta. Jotkut heistä, kuten Carlos Sainz Junior, Pierre Gasly ja Valtteri Bottas, ovat usein puhuneet siitä, miten he valmistautuvat fyysisesti päästäkseen parhaaseen suoritukseen kisapäivinä.

Saatat pitää myös tämän artikkelin lukemisesta: 7 vinkkiä urheiluvammojen ehkäisyyn

F1-kuljettajien treeni: aerobinen

Aerobinen liikunta on käytännössä katsoen koko treenin selkäranka, kuten ranskalainen Gasly asian ilmaisi muutama vuosi sitten. Tällaisesta liikunnasta saadaan tarvittava kestävyys pitkäkestoiseen ja jatkuvaan rasitukseen ohjaamossa.

Tämän treeniosuuden F1-kuljettajat täyttävät uimalla, pyöräilemällä, juoksemalla ja – Carlos Sainzin tapauksessa – jopa triatlonilla. Espanjalaiskuljettaja on sanonut pitävänsä tästä osuudesta vähiten, ja tästä syystä hän tekee sen heti päivän aluksi tyhjällä vatsalla.

Some figure
F1-kuljettaja Carlos Sainz on kertonut yksityiskohtaisesti treeneistään useissa haastatteluissa huomauttaen, että aerobinen osuus on avainasemassa, vaikka hän ei nautikaan siitä kovin paljon.

Voimaharjoittelu

Aerobisen lisäksi F1-kuljettajien treeni pitää sisällään voimaharjoittelua. Näiden harjoitusten myötä lihakset tottuvat niihin fyysisiin vaatimuksiin, joita yksipaikkaisen auton kuljettaminen yli 300 kilometrin tuntinopeudella edellyttää.

F1-kuljettajien on tärkeää treenata olkapäitään, käsivarsiaan ja keskikehoaan. Näiltä lihaksilta vaaditaan eniten auton ohjauspyörän liikuttamisessa ja vakaan asennon pitämisessä ajaessa.

Myös jalkatreeni on välttämätöntä. Sainzin mukaan syynä on se, että voimaa tarvitaan yhtä paljon kuin kestävyyttä polkimien painamiseen vaaditun ajan kärsimättä krampeista tai menettämättä tarkkuutta väsymyksen vuoksi.

Lopuksi, ja niin oudolta kuin tämä saattaakin tuntua, kuljettajat treenaavat paljon myös niskaansa. Tämä lihasryhmä kärsii 5 G:n tai jopa 6 G:n suuruisen voiman (gravitaatiovoima) aiheuttamasta paineesta, jota kohdistuu sekä eteen- että taaksepäin ja myös sivuille.

Niskalihasten vahvistamiseksi F1-kuljettajat turvautuvat usein isometrisiin harjoituksiin, kuten tietynlaisiin lankkuihin. Niihin voi kuulua myös treeniä painoilla, nostamista tai kuormien liikuttamista pään avulla, kuten osoittaa kuljettaja Sergio Pérez Red Bull -tiimistä. On olemassa myös laitteita, jotka synnyttävät jousien avulla voimaa, joka urheilijoiden on voitettava niskallaan.

Lisäharjoitukset

Voimaharjoittelun ja aerobisen treenin lisäksi F1-kuljettajille on myös täydentäviä harjoituksia. Näihin kuuluvat nopeus- ja refleksiharjoitukset, joita kansainvälinen huippukuljettaja tarvitsee pystyäkseen reagoimaan odottamattomiin tapahtumiin kilpailun aikana.

Myös neurotieteeseen pohjautuvia treenejä on toteutettu kuljettajan taitojen, kuten keskittymisen ja henkisen kestävyyden, parantamiseksi. Yli 90 minuuttia kestävissä kilpailuissa, jotka vaativat jatkuvaa rasitusta, näitä kahta seikkaa ei koskaan tulisi sivuuttaa.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea myös tämän: Mitä ennen treeniä kannattaa syödä?

F1-kuljettajien ruokavalio

F1-kuljettajien treenin lisäksi on hyvä kertoa myös heidän ruokavaliostaan. Carlos Sainz on sanonut keskittyvänsä terveelliseen ja vähähiilihydraattiseen ruokavalioon, jossa ei ole lähes lainkaan roskaruokaa – muutamia satunnaisia herkkuja lukuun ottamatta.

Sen sijaan espanjalaiskuljettaja pyrkii syömään proteiinia lihasterveytensä ylläpitämiseksi, kuten todetaan British Journal of Sports Medicine -lehden julkaisemassa tutkimuksessa. Toinen proteiinin hyöty on se, että se edistää lihasten palautumista.

Some figure
Runsasproteiinisiin ruokavalioihin ohjeistetaan lähes joka lajissa lihasten palautumisen edistämiseksi.

Treeni ja ruokavalio, kaksi F1-kuljettajien tärkeää pilaria

On selvää, että se “näkymätön” työ, jota F1-kuljettaja tekee treenissään, on pohja kaikelle sille, mitä hän pystyy myöhemmin antamaan kisaradalla. Voiman ja kestävyyden kehittämisen lisäksi kilpa-ajajien on pysyttävä sopivassa painossa, jotta se ei vaikuttaisi haitallisesti auton suorituskykyyn.

Kun seuraavan kerran katselet Formula 1 -kisoja, kiinnitä huomiota näihin seikkoihin. Pukujen ja kypärien alla on piilossa urheilijoita, jotka ovat aivan yhtä hyvin treenattuja – ellei enemmänkin – kuin muiden urheilulajien ammattilaiset.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.