Miksi on joskus tärkeää poistua omalta mukavuusalueelta?
Sen sijaan että tyytyisit nykyisiin olosuhteisiisi ja pysyisit mukavuusaslueellasi, etsi terveyttä ja onnellisuutta. Uskalla irrottautua ja löytää näitä.
Ihminen etsii turvallisuutta ja haluaa vakaan työpaikan, kodin ja onnellisen perheen. Mutta miten käy omille tavoitteillesi? Missä on elämän haasteellisuus? Jos haluat olla menestyksekäs, sinun täytyy selviytyä vastoinkäymisistä – huolimatta siitä, että ne saavat polvesi tutisemaan pelosta.
Elämässä on kyse oppimisesta, ja olemme kaikki kuin sieniä – imemme sen, mitä ympärillämme on. Sillä ei ole merkitystä kuinka koulutettuja olemme, sillä kaikilla on jotakin opetettavaa ja opittavaa.
Reagoimme myös vaistolla ja väistäen mahdollisia vaaroja. Me haluamme asioita, jotka tarjoavat meille adrenaliinia ja tekevät meidät onnellisiksi, mutta me myös juoksemme pakoon epävarmuutta ja epäonnistumista.
Lue aiheesta lisää: 7 myrkyllistä tunnetta, jotka estävät onnellisuuttasi
Ongelma on se, että meillä on tuhansia tekosyitä, sillä pelkäämme riskin ottamista. Sinustakin on ehkä tullut näiden valheiden asiantuntija, ja ehkäpä uskot niihin nyt itsekin.
Olet tällöin hiiri, joka elää kolossa katsellen kaikkea ja haluten olla ulkona mukana, mutta ei uskalla. Et halua tulla kissan syömäksi.
Miksi näin on? Et luota itseesi, etkä ole tietoinen siitä mihin pystyt. Et ymmärrä, että jos juokset katsomatta taaksesi, kissa ei voi saada sinua kiinni.
Miksi et toteuta sitä, minkä kuvittelet? Miksi et matkusta unelmiesi paikkaan, miksi et lopeta kammottavassa työssä, miksi et taistele tehdäksesi sitä mistä todella pidät? Miksi et nauti jokaisesta hetkestä, hyvästä seurasta ja myös yksinolosta?
Olet tehnyt kaikkesi saadaksesi sen “täydellisen elämän” – täydellisen muiden silmissä. Olet mukautunut toisten haluihin ja kadottanut itsesi tällä matkalla.
Nyt on aika herätä, sillä et ole robotti. Tule pois kuopasta ja astu pois tutulta mukavuusalueelta.
1. “Tämä on se, mitä elämä minulle tarjoaa”
Miksi olet edelleen paikoillasi, jos kaikki on mennyt pieleen? Olemme joskus niin jumissa kuopassamme, että lohdutamme itseämme sanomalla että “tämä on sitä, mitä elämä minulle tarjoaa”.
Uhrin roolin ottaminen on helppoa, ja me jopa etsimme asioita, jotka sopivat tähän draamaan ja sen petokseen. Me torjumme sellaisen mikä kääntäisi asiat ylösalaisin, vaikka tiedämme sisimmässämme, että näin olisi parempi.
Kysymys kuuluukin: onko tämä hyvää elämistä?
Lakkaat tapaamasta uusia ihmisiä, jatkat saman rutiinin kanssa, kieltäydyt päättämästä suhdetta joka ei enää tee sinua onnelliseksi, ja teet töitä vain tehdäksesi lisää töitä. Ainoa asia, joka tätä kuvaa hyvin, on kuoleminen, vaikka sydämenlyönti kertookin toista.
Lakkaa näiden kliseiden toteuttaminen, joista on tullut taakka harteillesi. Tämä ei ole elämän sinulle tarjoama kokonaisuus, vaan sinun itse valitsemasi kokonaisuus. Astu mukavuusalueesi ulkopuolelle ja tee muutos.
Olet oman tarinasi kirjoittaja, ja voit muuttaa juonta halutessasi. Voit hankkiutua eroon hahmoista ja tehdä suuren vallankumouksen – jos haluat. Älä pelkää onnellisen elämän löytämistä mukavuusalueen ulkopuoleltasi.
2. Tee se nyt!
Oletko kenties kuolematon? Uskotko, että aina tulee uusi päivä? Kalenteristasi saatat nähdä, että et ota riskejä.
Suunnittelet tulevaisuutesi yksityiskohtaisesti ja keskityt siihen mitä sinulla ei ole, ja siihen mitä sinulla tulee olemaan: “sitten kun minulla on talo”, “sitten kun olen naimisissa”, “sitten kun lapseni ovat kasvaneet”.
Mitäpä, jos hetkeä näille asioille ei tule koskaan? Elämä tapahtuu tässä ja nyt, ei huomenna. Tee se jokin nyt, vaikka sydämesi hakkaisi hulluna ja veresi virtaisi tuhatta ja sataa päähäsi.
Kun odotat, saatat päätyä tien keskelle ja olemaan tekemättä yhtään mitään. Saatat olla mukavasti ja pitää katon pääsi päällä. Mutta jos sinulla ei ole hymyä kasvoilllasi, ovatko asiat hyvin?
Lue aiheesta lisää: Itsetunto on avain onnellisuuteen
3. Lähde pois mukavuusalueeltasi
On aika jättää mukavuus taakse ja tehdä omista heikkouksistasi motivaatio kehittyä.
Päätöksesi ovat omiasi, ja lakkaa syyttämästä itseäsi siitä että et ole muiden ihmisten odotusten mukainen. Jokainen meistä on erilainen. Mihin suuntaan sinä voisit lähteä?
Ainoa ihminen, joka voi työntää sinut pois mukavuuskuopastasi, olet sinä. Jos tukit oman tiesi, et pysty etenemään.
Ylitä omat tavoitteesi. Jos voit kuvitella asian mielessäsi, ehkäpä voit tehdäkin sen.
Aloita itsesi hyväksymisellä, ja käytä aikaa itseesi tutustumiseen. Sitten kysy: olenko onnellinen? Tämä on se avainasia. Jos vastaus kysymykseen on “en”, on aika ottaa riski, vaikka ajatus siitä huimaakin.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
-
Brown, M. (2008). Comfort zone: Model or metaphor? Australian Journal of Outddoor Education.
-
Hecht, D. (2013). The Neural Basis of Optimism and Pessimism. Experimental Neurobiology. https://doi.org/10.5607/en.2013.22.3.173
-
Burg, K. J. L. (2007). Step Out of Your Comfort Zone! Journal of Histotechnology. https://doi.org/10.1179/his.2007.30.1.7
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.