Logo image
Logo image

Mikä on ulosteviljely?

3 minuuttia
Ruoansulatuselimistön sairaudet ilmenevät esimerkiksi ripulina, vatsakipuna ja verisenä ulosteena. Ulosteviljely on tutkimusmenetelmä niitä aiheuttavien patogeenien tunnistamiseksi.
Mikä on ulosteviljely?
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2020

Ulosteviljely on tehokas keino tunnistaa infektioperäisiä ruoansulatuselimistön sairauksia. Se on jopa yleinen menetelmä erilaisten tieteellisten tutkimusten tekemiseksi, joilla tarkastellaan bakteerien ja loisten esiintymistä suolistossa.

Saamme usein tartuntoja loisista, viruksista ja bakteereista, jotka synnyttävät erilaisia vatsavaivoja. Jotkut sairaudet ilmenevät ulosteeseen vuotavana verenä; näitä ovat koliitti, ruoansulatuskanavan syöpä ja mahahaava. Näistä ja muista syistä ulosteviljely on välttämätön tutkimus.

Mikrobiologiset viljelyt

Mikrobiologinen viljely on menetelmä, joka perustuu mikro-organismien, yleensä bakteerien, lisääntymiseen steriilissä elatusaineessa, mikä helpottaa taudinaiheuttajien havaitsemista. Sen tarkoituksena on lyhyemmin sanottuna tarjota mikro-organismeille ihanteellinen kasvuympäristö.

Potilaiden biologisten näytteiden viljelyt ovat peräisin ysköksistä, syljestä, ihosta ja myös ulosteesta. Näytteet laitetaan pieniin astioihin nimeltä petrimalja, joiden sisällä on agaria sisältävää ainetta.

Monilla patogeeneillä on erityiset kasvuvaatimukset, minkä vuoksi jokainen elatusaine on tarkoitettu jonkin tietyn mikro-organismin tutkimiseen, kuten todetaan tässä immunologiaan erikoistuneessa julkaisussa. Joitakin näistä muuttujista ovat seuraavat:

  • Bakteerien kasvulle sopivien ravintoaineiden saatavuus
  • Hapen ja muiden kaasujen läsnäolo tai puuttuminen
  • Sopivat kosteusolosuhteet
  • Ympäröivä valaistus
  • Happamuus tai emäksisyys
  • Lämpötila
  • Ympäristön steriiliys

Elatusaineen olosuhteet ovat erilaiset riippuen siitä, millaisia mikro-organismeja halutaan löytää. Heti kun maljassa on kasvustoa, näytteet eristetään mikroskoopin alle, jotta niistä voidaan tunnistaa kyseisen sairauden aiheuttava laji.

Kuten useat tieteelliset lähteet osoittavat, bakteerien tunnistamiseksi on monia erityyppisiä värjäyksiä. Yleisin menetelmä on gramvärjäys, jossa bakteerit käsitellään väri- ja muilla aineilla, ja eri vaiheiden kautta grampositiivisissa bakteereissa on lopulta säilynyt kyseisen väriaineen väri.

Some figure
Petrimaljat ovat laakeita astioita, joissa kasvatetaan mikro-organismeja laboratorioissa.

Lue lisää: Yleisimmät ruoansulatusjärjestelmän sairaudet

Mikä on ulosteviljely?

Ulosteviljely on yksinkertaisesti vain mikrobiologinen viljely, jossa näytteeksi kerätään sairaan potilaan ulostetta. Sitä käytetään ennen kaikkea tutkimaan potilaan jatkuvaa tai toistuvaa ripulia, jolle ei löydy selkeää syytä.

Kuten tämä lääketieteen katsausartikkeli toteaa, ulostenäytteen kerääminen on tarpeen infektioperäisissä suolistovaivoissa, jotka eivät häviä kahdessa tai kolmessa päivässä itsestään. Joitakin ulosteviljelystä tunnistettavia patogeeneja voivat olla salmonella, kampylobakteeri, helikobakteeri, Shigella, Yersinia, Clostridium difficile ja Staphylococcus aureus.

Näytteen kerääminen

Viittaamamme katsausartikkeli kuvaa niitä vaiheita, joita ulosteviljelynäytteen kerääminen edellyttää:

  1. Potilas antaa näytteen ilmatiivisti suljettavassa astiassa, ja näytteen vähimmäismäärän on oltava kahdesta neljään grammaa tahnamaista ulostetta ja viidestä kymmeneen millilitraa nestemäistä ulostetta.
  2. Ulostenäytteet, jotka ovat altistuneet ympäristölle vähintään kahden tunnin ajan tai joihin on joutunut virtsaa tai vessapaperijäämiä, eivät ole käyttökelpoisia.
  3. Tutkijat ottavat hyvin pienen näytteen potilaan ulostetta ja istuttavat sen taudinaiheuttajamikro-organismien kasvulle ihanteelliseen elatusaineeseen. 
  4. Jos ensimmäisessä näytteessä ei havaita enteropatogeeneja, tarvitaan kaksi näytettä lisää eri päivinä.
  5. Kun tauteja aiheuttavat bakteerit on tunnistettu, määrätään sopiva antibiootti.

Mitä ulosteviljelystä tutkitaan?

Näitä mikrobiologisia viljelyitä käytetään sairauksien tunnistamiseen tutkimalla ulosteesta bakteereja. Tämä tehdään istuttamalla ulostenäyte ja suorittamalla värjäys. Ulosteviljelystä tutkitaan myös mahdollisia loisten munia tai jäämiä.

Yhdysvaltain tautien hallinta- ja ehkäisykeskuksen mukaan ulosteviljelyn avulla voidaan tunnistaa parasiitit kuten heisimadot, sillä niiden munat ovat nähtävissä potilaan ulosteesta. Ulostenäytteestä voidaan havaita myös piilevä veri.

Ulosteviljelyn rajoitukset

Kaikki ei ole täydellistä mikrobiologisten viljelyiden maailmassa. Tuloksia ei aina saada ja ne riippuvat pitkälti näytteen laadusta. Kuten tämä tieteellinen artikkeli toteaa, sairauksien tunnistamiseen ulosteviljelyn kautta liittyy tiettyjä ongelmia.

Ensinnäkin, tutkijat eivät voi rutiininomaisesti etsiä kaikkia enteropatogeeneja. Koska elatusaine on tarkoitettu jollekin tietylle etsittävälle mikro-organismille, jotkut harvinaisemmat patogeenit, kuten Bacteroides fragilis, Edwarsiella tarda ja Escherichia alberti, eivät välttämättä lisäänny siinä.

Lisäksi on olemassa tuntemattomia patogeeneja, joiden biologisia vaatimuksia ei tiedetä. Näin ollen ne eivät välttämättä lisäänny maljassa, koska niiden kasvulle ei ole oikeita olosuhteita. Tämä on ongelmallista tietyssä kliinisessä tilanteessa, jossa tarkoituksena on etsiä kaikkein yleisimpiä sairauksia.

Jotkut tutkimukset väittävät, että ulosteviljely ei sovellu yli kolme päivää sairaalassa olleille potilaille, koska ripulin syy ei tällöin johdu suoliston patogeeneista. Näissä tapauksissa kaikkein soveltuvin menetelmä on PCR-tekniikka, joka tunnistaa ulostenäytteestä mikro-organismin tiettyjä geenejä.

Some figure
Sairaaloissa ulosteviljelyn hyöty ja teho on rajallinen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Kannattaako jogurttia syödä, jos on ripuli?

Ulosteviljely: mitä tulee muistaa?

Ulosteviljely on hyödyllinen menetelmä tauteja aiheuttavien suolistobakteerien, loisten ja myös ulosteessa olevan veren tunnistamisessa. Toimenpiteen hintavuuden ja hitauden takia se tehdään kuitenkin vain tietyissä tapauksissa.

Jos sinun tulee joskus antaa ulostenäyte sairaalassa, ei huolta. Lääkärit yrittävät selvittää tarkasti suolistosairauden aiheuttajan, jotta he voivat määrätä oikeat lääkkeet.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Vila, J., Gómez, M. D., Salavert, M., & Bosch, J. (2017). Métodos de diagnóstico rápido en microbiología clínica: necesidades clínicas. Enfermedades Infecciosas Y Microbiología Clínica35(1), 41-46.
  • Los medios de cultivo, microinmuno. Recogido a 27 de junio en http://www.microinmuno.qb.fcen.uba.ar/SeminarioMedios.htm.
  • López-Jácome, L. E., Hernández-Durán, M., Colín-Castro, C. A., Ortega-Peña, S., Cerón-González, G., & Franco-Cendejas, R. (2014). Las tinciones básicas en el laboratorio de microbiología. Investig. en discapacidades3(1), 10-18.
  • Cultivo (microbiología), wikipedia. Recogido a 27 de junio en https://es.wikipedia.org/wiki/Cultivo_(microbiolog%C3%ADa)
  • Cuesta, F. S., López, F. R., González, A. I., & Díaz, M. L. (2002). Indicaciones y valoración clínica del coprocultivo. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado8(61), 3273-3275.
  • Blu, A., León, E., Román, J. C., Chanqueo, L., & García, P. (2005). Evaluación del rendimiento del coprocultivo en pacientes hospitalizados. Revista chilena de infectología22(1), 58-62.
  • Teniasis diagnóstico, CDC. Recogido a 27 de junio en https://www.cdc.gov/parasites/taeniasis/es/diagnostico.html.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.