Mikä on lelujen vuorottelu? 5 vinkkiä sen tekemiseen
Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Elena Sanz
Lelujen vuorottelu on käytäntö, jossa leluja poistetaan käytöstä ja otetaan uudelleen käyttöön säännöllisesti. Tämä antaa lapselle pääsyn vain osaan kaikista hänen leluistaan kerralla, mikä helpottaa hänen päätöksentekoaan, lisää järjestystä ja säilyttää mielenkiinnon.
Tällainen vuorottelu sopii lapsille, joilla on suuri määrä leluja. Joskus niitä on niin paljon, että he ovat niistä jo sekaisin tai menettävät kiinnostuksensa niitä kohtaan hyvin nopeasti. Vuorottelemalla leluja lapsi kokee uutuuden tunteen useammin.
Kuten sanottu, lapset menettävät usein kiinnostuksensa leluihinsa hyvin nopeasti. He käyttävät niitä jonkin aikaa ja pitävät niitä jo kohta tylsinä. Tämä johtaa uusiin ostoihin, mutta ei estä sykliä toistamasta itseään. Lelujen vuorottelulla tämä tilanne hoidetaan älykkäämmin.
Mitä lelujen vuorottelu oikein on?
Lelujen vuorottelu on strategia, jossa rajoitetaan niiden lelujen määrää, joita lapsella on kullakin hetkellä. Tällä tavoin pyritään, että lapsi saa kaiken irti leikkiajastaan.
Toledon yliopisto teki tutkimuksen, joka osoittaa lelujen vuorottelun tärkeyden. Tutkijat kokosivat 36 lapsen ryhmän ja veivät heidät leikkimään huoneeseen puoleksi tunniksi. Jotkut heistä saivat neljä lelua, kun taas toiset 16.
Tulokset osoittivat, että lapset, joilla oli vähemmän leluja, osoittivat enemmän luovuutta ja keskittymistä, ja he viettivät kaksi kertaa enemmän aikaa etsiessään uusia tapoja olla vuorovaikutuksessa kunkin lelun kanssa. Samaan aikaan lapset, joilla oli enemmän leluja, olivat hajamielisempiä ja tylsistyneempiä toiminnan aikana. Johtopäätöksenä voitaisiin todeta, että usein vähemmän on enemmän.
Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Kuinka luoda kotiin askartelutila
5 vinkkiä lelujen vuorotteluun
Lelujen vuorottelu perustuu ajatukseen, että kun lelujen määrä vähenee, huomiokyky ja kyky syvään leikkiin lisääntyvät. Samoin se luo suuremman aineellisen ja henkisen järjestyksen. Joten kuinka voit soveltaa tätä strategiaa? Seuraavassa on viisi vinkkiä sen tekemiseen.
1. Tarkkaile
Tämä ensimmäinen vinkki perustuu Maria Montessorin ohjeisiin. Hänen teoriassaan tarkkailulla on suuri merkitys. Ensimmäinen vinkki on juuri tämä: tarkkaile ennen lelun vuorottelua.
Mitä tulee huomioida? Lelut, jotka houkuttelevat lasta eniten ja ne, jotka eivät herätä kiinnostusta. Kiinnitä huomiota myös tapaan, jolla lapsi on vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa ja mitä taitoja hän kehittää. Tämä on otettava huomioon, ja se on vankka perusta lelujen valinnassa.
2. Suunnittele tila
Lapsen tarpeiden ja kiinnostuksenkohteiden mukaan leluille tulee varata puhdas tila. On parasta kerätä ensin kaikki lasten lelut yhteen paikkaan. Sitten kannattaa heittää pois kaikki ne, jotka ovat rikki tai eivät enää ole hyödyllisiä.
On myös hyvä siirtää syrjään ne lelut, joita lapsi ei enää käytä, joko siksi, että hän ei pidä niistä, tai koska ne eivät enää sovi hänen ikäiselleen. Kun tämä on tehty, seuraava askel on varata erityinen tila leluille, joihin lapsella on pääsy. On vielä parempi, jos tämä on jaettu osastoihin.
3. Valinta
Tämä on tärkeä vaihe. Se koostuu niiden lelujen valinnasta, jotka jätetään lapsen saataville. Ne kannattaa laittaa luokkiin: kirjat, rakennuslelut, palapelit, liikepelit, soittimet, pehmolelut jne.
Saatat haluta lukea tämänkin artikkelin: 10 aktiviteettia lasten tunteiden parissa työskentelyyn
Kun ne on luokiteltu, on aika vähentää jokainen ryhmä minimiin. Kuinka monta palapeliä lapsi todella tarvitsee? Kuinka monta liikepeliä? On parasta jättää vain ne, joista lapsi pitää eniten, tai ne, joista on eniten hyötyä kussakin luokassa. Loput laitetaan pois säilytykseen.
4. Esittele muutokset
Kun kaikki on lajiteltu, tallennettu ja siististi, on aika esitellä tulokset lapselle. Hänelle kannattaa kertoa, missä jokainen hänen leluistaan on, ja kertoa, että kun hän lopettaa niiden käyttämisen, hänen tulee laittaa ne takaisin paikoilleen.
Pois otettujen lelujen tulee olla paikassa, johon lapsi ei pääse käsiksi. Jos lapsi näkee ne koko ajan, hän haluaa saada ne takaisin. Jos hän ei näe niitä, ne poistuvat hänen mielestään, ja kun ne esitetään lapselle myöhemmin uudelleen, hänestä tuntuu kuin hän katsoisi niitä ensimmäistä kertaa.
5. Luo ohjelma
Lue lelujen vuorottelulle ohjelma, eli määritä, kuinka usein leluja vaihdetaan. Tämä tarkoittaa, että lapselle jätetyt lelut vaihdetaan joihinkin säilössä oleviin. Siitä kaikessa on kyse.
Mikä on sopiva vaihtoväli? Nuorempien lasten kanssa on parasta tehdä vaihto joka kuukausi. Vanhemmille lapsille kahden tai kolmen kuukauden välein on parempi. Joka tapauksessa kannattaa aina tarkkailla ja huomioida: jos viikkoja kuluu ilman, että lapsi käyttää lelua, voi olla hyvä ajatus laittaa se pois ja korvata toisella.
Suositukset
On tärkeää, että vanhemmat ovat erittäin joustavia lelujen vuorottelussa. Tässä ei ole kyse siitä, että lapselta riistetään se, mistä hän pitää, tai hänen pakottamisestaan tiukkaan kuriin. Lelujen vuorottelun pitäisi olla positiivinen asia.
Jos joudut muuttamaan valintaa suunniteltua aikaisemmin tai lyhentämään vaihtoaikaa, ei hätää. Jokainen lapsi määrää oman tahtinsa. Ei ole suositeltavaa tehdä muutoksia liiankaan usein, koska se voi olla haitallista.
Jotkut lelujen vuorottelun eduista ovat seuraavat:
- Se parantaa keskittymiskykyä.
- Se pidentää huomiokykyä.
- Lelujen vuorottelu rohkaisee mielikuvitusta.
- Se stimuloi luovuutta.
- Se tarjoaa uutuuden tunteen säännöllisesti.
- Se edistää järjestystä.
- Se helpottaa lelujen keräämistä ja sijoittamista.
Lelujen vuorottelu auttaa lasta saamaan paremman leikkikokemuksen
Lelujen vuorottelu on erinomainen strategia, joka auttaa lasta saamaan syvemmän ja tyydyttävämmän leikkikokemuksen. Vaikka se ei ehkä aluksi vaikuta siltä, se on lapselle hauskempaa kuin monta lelua samaan aikaan.
Tätä tekniikkaa voidaan täydentää lelujen vaihdolla kerran tai kahdesti vuodessa. Vanhemmat voivat sopia lelujen vaihtamisesta toisten vanhempien kanssa väliaikaisesti tai pysyvästi. Tämä lisää uutuuden tunnetta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Spino, C. (2017, 14 diciembre). Fewer toys lead to richer play experiences, UT researchers find | UToledo News. UToledo News | The University of Toledo News. Recuperado 25 de septiembre de 2022, de https://news.utoledo.edu/index.php/12_18_2017/fewer-toys-lead-to-richer-play-experiences-ut-researchers-find.
- Migliorini, L., Cardinali, P., & Rania, N. (2011). La cotidianidad de lo familiar y las habilidades de los niños. Psicoperspectivas, 10(2), 183-201.
- Ramos, Y. H. T., Villena, V. R., & Fernández, S. F. T. (2016). Los juguetes como medio de desarrollo del niño de la primera infancia. Atenas, 1(33).
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.