Logo image
Logo image

Mikä on kohdunkaulan kryoterapia?

4 minuuttia
Kohdunkaulan kryoterapia on hoitovaihtoehto silloin kun esiintyy muun muassa dysplasiaa, sukupuolielinten syyliä tai kroonista kohdunkaulan tulehdusta.
Mikä on kohdunkaulan kryoterapia?
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Viimeisin päivitys: 23 maaliskuuta, 2023

Kohdunkaulan kryoterapia, kryokirurgia tai kryoablaatio on toimenpide, joka suoritetaan sellaisten kohdunkaulan ongelmien hoitoon, jotka liittyvät epänormaalien solujen tai esisyöpäsolujen esiintymiseen. Tämä tehdään jäädyttämällä sairas kudos, jolloin keho itse eliminoi sen ja edistää uuden terveen kudoksen muodostumista.

Se on erityisen tehokasta silloin, kun kohdun limakalvon pinnalliset kerrokset kärsivät. Toimenpide on ambulatorinen, minimaalisesti invasiivinen eikä vaadi toipumisaikaa.

Joitakin komplikaatioita ja sivuvaikutuksia voi kuitenkin esiintyä. Kerromme sinulle kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää.

Mikä on kohdunkaulan kryoterapia ja miksi se tehdään?

Kohdunkaulan kryoterapia on jäädytyshoitoSiinä käytetään kylmää ja se suoritetaan kohdunkaulalle, joka on kohdun alaosa, joka yhdistää tämän elimen emättimeen.

Yleisesti ottaen sen avulla poistetaan epänormaalit solut, mikä estää niitä kehittymästä ja muuttumasta syöväksi.

Erityisesti kohdunkaulan kryoterapiassa tällaisen kudoksen tuhoamiseen käytetään kaasua, joka on yleensä nestemäistä typpeä. Tämä on erittäin kylmää (alle -50 °C).

Tätä hoitoa käytetään erilaisten gynekologisten sairauksien hoitoon:

  • Kohdunkaulan dysplasia
  • Kohdunkaulan syylät
  • Sukupuolitaudit
  • Kohdunkaulan tulehdus
  • Ihmisen papilloomaviruksen (HPV) aiheuttamat vauriot

Vaikka kaikki nämä tilat eivät ole selkeästi vaarallisia, ne voivat aiheuttaa epämukavuutta ja oireita, kuten verenvuotoa. Lisäksi dysplastisista soluista voi tulla syöpää aiheuttavia.

Tämä menetelmä sopii silloin, kun hoidettava ongelma vaikuttaa vain kohdunkaulan limakalvon pinnallisiin kerroksiin. Kun epänormaalit solut on tuhottu, kehon tulisi korvata ne uusilla, terveillä soluilla.

Lisätietoja: Nämä 7 tekijää altistavat kohdunkaulan syövälle

Kenelle sitä suositellaan?

Kohdunkaulan kryoterapia on sopiva hoito esimerkiksi dysplasian, sukupuolielinten syylien (kondylooma) tai kroonisen kohdunkaulan tulehduksen yhteydessä. Sitä käytetään vain, kun papakoe ja kolposkopia on tehty ja niissä on havaittu epänormaaleja soluja.

Sitä ei suositella, jos epäillään syvempiä kudosmuutoksia. Vastaavasti sitä ei pidetä sopivana edenneen dysplasian tai todetun kohdunkaulan syövän tapauksissa.

Vaikka jotkut tutkimukset osoittavat, että sitä on käytetty menestyksekkäästi raskauden aikana, on olemassa komplikaatioiden mahdollisuus kolmannen raskauskolmanneksen aikana. Kohdunkaulan kryoterapia voi aiheuttaa supistuksia, mikä lisää ennenaikaisen synnytyksen riskiä.

Some figure
Raskauden aikana kryoterapiaa ei suositella, koska siihen liittyy lisääntyneitä supistuksia.

Valmistelu ennen kohdunkaulan kryoterapiaa

Dysplasia on tunnistettava ja paikattava, mukaan lukien kudosbiopsia ja sytologia. Joskus väriliuoksia käytetään helpottamaan kohdunkaulan poikkeavuuksien havaitsemista.

Kohdunkaulan kryoterapia on kivuton toimenpide, joka ei vaadi anestesiaa tai erityistä valmistelua. Joitakin suosituksia tulee kuitenkin ottaa huomioon:

  • Kun infektio on läsnä, se tulee hoitaa ensin.
  • Vältä sukupuoliyhteyttä vähintään päivää ennen.
  • Älä käytä tamponeja, liukuvoiteita tai intiimisuihkuja.
  • Jos käytät verenohennuslääkkeitä, saatat joutua lopettamaan niiden käytön ennen toimenpidettä.
  • Paastoaminen ei ole välttämätöntä, vaikka vain kevyt ateria kaksi tuntia etukäteen on hyvä.
  • Jotkut ihmiset voivat tuntea huimausta toimenpiteen jälkeen, joten ajamista on vältettävä.
  • On suositeltavaa ottaa terveysside mukaan ja virtsata ennen toimenpidettä.
  • Sinun tulee käyttää mukavia vaatteita, jotka on helppo riisua ja pukea.

Asiantuntija päättää, tarvitaanko erityisvalmisteluja. Esimerkiksi jos käytät estrogeenivoiteita tai sinulla on ollut verenvuotoa, vuotoa emättimestä, epäsäännöllisiä kuukautisia tai lantion epämukavuutta.

Lue lisää: Papakoe: mitä siitä tarvitsee tietää?

Millainen toimenpide on?

Kohdunkaulan kryoterapia ajoitetaan siten, ettei se osu kuukautisten aikaan. Se tehdään yleensä avohoidossa. Se voidaan tehdä myös leikkaussalissa, mutta se ei vaadi viiltoja.

Prosessi tapahtuu seuraavien vaiheiden mukaisesti:

  1. Potilaan lämpötilaa, verenpainetta, pulssia ja hengitystiheyttä seurataan.
  2. Henkilö riisuutuu vyötäröstä alaspäin ja pukeutuu leikkauskaapuun.
  3. Potilas makaa gynekologisella pöydällä polvet koukussa.
  4. Tarvittaessa annetaan paikallispuudutusta.
  5. Lääkäri asettaa lastan pitämään emättimen auki ja paljastamaan kohdunkaulan.
  6. Jäädytyslaite otetaan käyttöön välttäen kosketusta emättimen seinämiin.
  7. Kylmäterapiaa levitetään vaurion päälle 3 minuutin ajan.
  8. Laite poistetaan ja kylmän levitys toistetaan noin 5 minuutin tauon jälkeen.

Toimenpiteen jälkeen henkilön tulee istua tai maata muutama hetki. Kun hän voi hyvin ja lääkäri antaa siihen luvan, hän voi lähteä.

Hoito kohdunkaulan kryoterapian jälkeen

Vaikka kyseessä on avohoito, joka ei vaadi toipumisaikaa, kohdunkaulan kryoterapian jälkeen tulee olla varovainen:

  • Käytä terveyssidettä, jos ilmenee vuotoa.
  • Kun virtsaat, kuivaa varovasti taputellen.
  • Älä ole yhdynnässä tai laita mitään emättimeen (tamponeja tai emätinsuihkuja) vähintään kahteen viikkoon.
  • Ei myöskään ole suositeltavaa uida uima-altaassa tai luonnonvesissä, eikä kylpeä kylpyammeessa, kahteen viikkoon.
  • On suositeltavaa käydä suihkussa päivittäin.

Henkilö voi harjoittaa toimintaansa normaalisti – käydä töissä, tehdä kotitöitä ja harrastaa kevyttä liikuntaa.

Riskit ja sivuvaikutukset

Kaikesta huolimatta joitakin sivuvaikutuksia on havaittu kohdunkaulan kryoterapian jälkeen:

  • Vilunväristykset
  • Huimaus tai pyörtyminen
  • Lievää tai kohtalaista kouristelua
  • Kouristuksia toimenpiteen aikana ja sen jälkeisinä päivinä
  • Veristä emätinvuotoa, jopa seuraaviin kuukautisiin asti

Toisaalta, koska viiltoa ei ole, infektioriski on pieni. Mutta lisäongelmat, kuten arpikudoksen muodostuminen tai haavaumat, ovat mahdollisia.

Some figure
Lääkäri tekee päätöksen kohdunkaulan kryoterapiasta, jos edellytykset täyttyvät ja leesio on syöpää edeltävä.

Mahdolliset komplikaatiot

Tutkimusten mukaan tämä hoito on erittäin tehokas. Potilaat voivat hyvin lyhyellä ja pitkällä aikavälillä, eikä heillä ole merkittävää sairastuvuutta.

Kohdunkaulan kryoterapiassa on kuitenkin muutamia mahdollisia komplikaatioita. Näitä ovat lantion alueen tulehdukset, emättimen seinämän vaurioituminen kylmästä, liiallinen verenvuoto, kovat kuukautiskivut ja kipu yhdynnän aikana.

Harvinaisissa tapauksissa on todettu endoservikaalikanavan ahtauma. Tämä tila voi vaikeuttaa raskaaksi tulemista.

Mitä tulee raskauteen liittyviin komplikaatioihin, sen käyttöä ei aina suositella. Potilaan tulee ilmoittaa jos hän on raskaana, sillä menettelyä ei suositella siinä vaiheessa.

Potilaan tulee ottaa välittömästi yhteyttä lääkäriinsä tai mennä ensiapuun, jos hänellä on jokin seuraavista oireista toimenpiteen jälkeen:

  • Emättimen verenvuoto
  • Korkea kuume ja vilunväristykset
  • Raskas, kellertävä, pahanhajuinen vuoto
  • Kouristeleva tai akuutti vatsakipu
  • Pitkäaikainen lantion kipu

Pitkäaikainen seuranta ja hoito

Vaikka toimenpide on erittäin tehokas, potilaan tulee käydä säännöllisesti jatkotarkastuksissa. Esisyöpäsoluja voi kehittyä muihin kohdunkaulan osiin.

Seurantakäyntiä suositellaan puolitoista kuukautta kohdunkaulan kryoterapian jälkeen, ja ainakin ensimmäisen vuoden aikana toimenpiteen jälkeen papakoe tulee tehdä normaalia useammin (3-6 kuukauden välein).

Jos havaitaan poikkeavuuksia, voidaan ottaa biopsia, HPV-testit ja tehdä muita kuvantamistutkimuksia. Lisähoito saattaa vaatia kirurgista toimenpidettä, jos epänormaaleja soluja on edelleen olemassa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Abolafia-Cañete B, Monserrat-Jordán J, Cuevas-Cruces J, Arjona-Berral J. Diagnóstico precoz del cáncer de cérvix: correlación entre citología, colposcopia y biopsia. Revista Española de Patología. 2018; 51(3): 147-153.
  • Agah J, Sharifzadeh M, Hosseinzadeh A. Cryotherapy as a method for relieving symptoms of cervical ectopy: a randomized clinical trial. Oman Med J. 2019; 34(4): 322-326.
  • Alaniz S, Flores G, Salazar A. Factores de riesgo para el desarrollo de la displasia leve cervical. Rev Fac Med UNAM. 2009; 52(2): 69-72.
  • Banerjee D, Mandal R, Mandal A, Ghosh I, Mittal S, Muwonge R, Lucas E, Basu P. A Prospective Randomized Trial to Compare Safety, Acceptability and Efficacy of Thermal Ablation and Cryotherapy in a Screen and Treat Setting. Asian Pac J Cancer Prev. 2020; 21(5): 1391-1398. Doi: 10.31557/APJCP.2020.21.5.1391.
  • Basu P, Taghavi K, Hu S, Mogri S, Joshi S. Management of cervical premalignant lesions. Curr Probl Cancer. 2018; 42(2):129-136.
  • Cano-López H, Cano-Aguilar H, Cano-Aguilar F. Criocirugía cervical: reporte de mil casos. Ginecología y Obstetricia de México. 2014; 82(8): 518-522.
  • Gallego Noreña G. Actualización en crioterapia. Usos en ginecología. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología. 1991; 42(4): 271-276.
  • Kyrgiou M, Athanasiou A, Kalliala I et al. Obstetric outcomes after conservative treatment for cervical intraepithelial lesions and early invasive disease. Cochrane Database Syst Rev. 2017; 11(11). Doi: 10.1002/14651858.CD012847.
  • Venegas L, Quintanilla M, Alzamora N, Ortiz F. Estenosis cervical post LLETZ en paciente con cicatriz queloide, Clínica e Investigación en Ginecología y Obstetricia. 2021; 48(3): https://doi.org/10.1016/j.gine.2020.11.003.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.