Logo image
Logo image

7 hoitokeinoa virtsatietulehdukseen

3 minuuttia
Virtsatietulehdus aiheutuu usein kolibakteerin päätymisestä virtsateihin esimerkiksi huolimattoman hygienian takia. Kolibakteeri kulkeutuu virtsaputken yläosiin, missä se levittäytyy ja aiheuttaa tulehduksen. Sekä miehet että naiset voivat sairastua virtsatietulehdukseen, mutta useimmiten sairaus vaivaa naisia. Tämä johtuu anatomisista sekoista: naisten virtsaputki on lyhyempi kuin miesten ja peräaukon bakteerit kulkeutuvat helpommin virtsaputkeen. Jos olet sairastanut virtsatietulehduksen, on hyvin mahdollista, että tulehdus uusiutuu.
7 hoitokeinoa virtsatietulehdukseen
Viimeisin päivitys: 15 marraskuuta, 2018

Virtsatietulehdus aiheutuu yleensä bakteerikasvustosta, mutta tulehduksen voi aiheuttaa myös moni muu asia: mm. virtsan pidättely pitkään, vaihdevuodet, raskaus ja seksin harrastaminen. Tulehdus oireilee kirvelyllä ja polttelulla virtsatessa, lisääntyneellä virtsaamistarpeella, virtsan väri- ja hajumuutoksina sekä vatsakipuina. Vakavissa tapauksissa voi ilmetä kuumetta, pahoinvointia ja oksentelua. Tässä artikkelissa esittelemme 7 hoitokeinoa virtsatietulehdukseen.

Virtsatietulehdus tulee hoitaa heti oireiden ilmettyä, sillä tämä ehkäisee taudin leviämisen virtsaneritysjärjestelmän ylempiin osiin, kuten munuaisiin. Jos epäilet kärsiväsi virtsatietulehduksesta, hakeudu lääkäriin, sillä tulehdus todetaan nopeasti ja helposti virtsanäytteestä, ja antibioottikuuri lievittää tulehdusta nopeasti. Voit tehostaa lääkkeiden toimintaa ja ehkäistä uusiutuvat tulehdukset hyödyntämällä luonnollisia aineksia. Kokeile seuraavaa seitsemää hoitokeinoa virtsatietulehdukseen.

7 hoitokeinoa virtsatietulehdukseen

Omenaviinietikka

Some figure

 

Omenaviinietikka sisältää entsyymejä, kaliumia ja muita mineraaleja, jotka auttavat ehkäisemään bakteerien kasvua virtsateissä. Hoitaaksesi virtsatietulehdusta, kannattaa kokeilla omenaviinietikkaa antibioottien sijaan, etenkin jos kyseessä on uusiutuva vaiva. Älä kuitenkaan odota liian pitkään, vaan hakeudu hoitoon, mikäli tulehdusoireet eivät katoa parissa päivässä.

Käyttöohjeet

  • Sekoita kaksi ruokalusikallista omenaviinietikkaa lasilliseen vettä, sekoita ja nauti. Voit lisätä tilkan hunajaa ja sitruunamehua veteen.
  • Nauti juoma kaksi kertaa päivässä.
  • Toinen vaihtoehto on kaataa omenaviinietikkaa kylpyveteen.

Karpalomehu

Voit myös käyttää seuraavaa luonnollista hoitokeinoa virtsatietulehdukseen, nimittäin karpalomehua. Myös lääkärit tuntevat karpalon suotuisat vaikutukset tulehduksen hoitoon. Karpalolla on antibioottinen vaikutus, joka auttaa ehkäisemään kolibakteerin tarttumista virtsateiden seinämiin – tämä estää bakteeria leviämästä ja kasvamasta. Juo sokeritonta ja lisäaineetonta karpalomehua.

Käyttöohjeet

Nauti puoli lasillista karpalomehua joka päivä ehkäistäksesi taudin uusiutumisen. Jos kärsit parhaillaan tulehduksesta, nauti 3-4 lasillista päivässä. Älä juo karpalomehua, mikäli kärsit tai olet kärsinyt munuaiskivistä.

Teepuuöljy

Teepuuöljy on antibioottinen aines, joka auttaa poistamaan tulehdusta aiheuttavat bakteerit virtsateistä.

Käyttöohjeet

  • Sekoita 10 teepuuöljytippaa kylpyveteen ja pese haaroväli hellästi.
  • Toinen vaihtoehto öljyn hyödyntämiseen on sekoittaa sitä samaan määrään santelipuuöljyä ja katajaöljyä. Öljysekoitus levitetään alavatsalle, rakon päälle. Öljy lievittää tulehduksen aiheuttamaa rakon kipua.
  • Voit myös lisätä muutaman tipan teepuuöljyä alusvaatteisiin, ja kun öljy lämpenee ihoa vasten, se vapauttaa hoitavia höyryjä alueelle.

Peltokortetee

Some figure

 

Kortteilla on vahvasti diureettinen vaikutus, mikä voi lievittää virtsatietulehduksen oireita ja huuhtoa mukanaan bakteerit.

Käyttöohjeet

  • Heti tulehdusten oireiden alettua, tulee sinun juoda kaksi tai kolme kupillista peltokorteteetä joka päivä. Valmista tee keittämällä pari desiä vettä ja lisäämällä teelusikallinen kuivattua kortetta (kysy luontaistuotekaupoista). Luontaistuotekaupoista on saatavilla myös valmista peltokorteteetä.
  • Älä nauti kortetta pitkällä aikajaksolla, se sopii vain satunnaiseen ja lyhytaikaiseen käyttöön.

Granaattiomenan mehu

Granaattiomena sisältää runsaasti vahvoja antioksidantteja, jotka tappavat bakteereja. Granaattiomena toimii samalla tavalla kuin karpalo, ja vaikutuksen uskotaan perustuvan ainesten kirpeyteen ja hapokkuuteen. Granaattiomena sisältää C-vitamiinia, joka auttaa vahvistamaan vastustuskykyä ja ehkäisemään tulehduksen uusiutumista jatkossa.

Käyttöohjeet

  • Nauti kaksi tai kolme lasillista granaattiomenamehua joka päivä poistaaksesi tulehduksen. Suosi itsevalmistettua mehua: kaavi muutaman granaattiomenan siemenet tehosekoittimeen ja soseuta ne veden kanssa.

Valkosipulitee

Valkosipuli on yksi tunnetuimmista lääkinnällisiin tarkoituksiin sopivista ruoka-aineista, sillä sen antibioottinen ja antibakteerinen vaikutus on laajalti todistettu tieteellisin kokein. Valkosipuli auttaa ehkäisemään bakteerien kasvamista ja leviämistä virtsateissä.

Käyttöohjeet

  • Aseta kaksi murskattua valkosipulinkynttä kupilliseen kuumaa vettä ja anna uuttua 5 minuuttia. Siivilöi juoma ja nauti. Juo ainakin kolme kupillista päivässä tappaaksesi tulehduksen.
  • Voit ehkäistä tulehduksen uusiutumista syömällä raakaa valkosipulia joka päivä. Jo yksi kynsi päivässä riittää, ja se on helppo lisätä salaatteihin ja muihin ruokiin, ilman että sen maku on liian vahva. Valkosipuli menettää osan ravintoaineistaan kypsennysvaiheessa, joten on suositeltavaa syödä se raakana.

Vesimelonimehu

Some figure

 

Herkullinen ja raikas vesimeloni sopii virtsatietulehduksen hoitoon. Vesimeloni koostuu pääosin vedestä ja sen ravintoaineet sopivat huuhtelemaan bakteerit pois virtsateistä. Vesimelonista valmistettu mehu maistuu herkulliselta ja sopii hyvin esimerkiksi lasten virtsatietulehdusten hoitoon.

Käyttöohjeet

  • Voit puristaa melonin mehun mehustimessa tai pilkkoa melonin tehosekoittimeen. Sekoita tasaiseksi ja lisää tarvittaessa vettä. Voit poistaa siemenet tai sekoittaa ne juomaan.
  • Voit myös syödä vesimelonia sellaisenaan, sitä ei ole pakko nauttia mehuna.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.