Logo image
Logo image

Hoida kuiva yskä luonnollisesti

2 minuuttia
Juo paljon huoneenlämpöistä nestettä pitääksesi keho nesteytettynä ja helpottaaksesi kurkun ärsytystä. Hunaja sopii hyvin kaikkiin yskää parantaviin hoitoihin.
Hoida kuiva yskä luonnollisesti
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Kuiva yskä on sananmukaisesti kuivaa ja kutisevaa, eli siihen ei kuulu limaisuutta. Kuiva yskä tarkoittaa usein sitä, että lima on syvällä keuhkoissa ja sen liuottamiseen tarvitaan limaa irroittava hoito.

Kuiva yskä lievittyy nopeasti muutamilla perusaineilla, jota löytyy monesta keittiöstä jo valmiina. Yskä voi pahentua etenkin yöaikaan, jolloin nukkumisesta ei tule mitään ja yskän aiheuttanut flunssa ei parane.

Hoida kuiva yskä

Valkosipuli

Valkosipuli on loistava ja täysin luonnollinen keino hoitaa kuivaa yskää. Valkosipulilla on antibioottinen vaikutus, joka lieventää monia kehon vaivoja, myös hengitysteiden oireita. Valkosipuli sopii keuhkoputken avaamiseen sekä turvotuksen ja ärsytyksen laskemiseen.

Some figure

Näin teet parantavan hoidon valkosipulista

Kuori ja murskaa kymmenen valkosipulinkynttä ja laita ne pieneen kulhoon. Kaada päälle pari desiä oliiviöljyä ja anna seistä yön yli. Siivilöi neste seuraavana päivänä ja kaada öljy ilmatiiviiseen lasiastiaan. Nauti ruokalusikallinen päivässä tyhjään mahaan siihen asti, kunnes öljyä ei enää ole jäljellä. Huomaat limaa irrottavan vaikutuksen jo muutaman päivän jälkeen.

Eukalyptus- ja sitruunahöyry

Höyryhengitys on yksi parhaista tavoista irrottaa limaa ja avata hengitysteitä. Tämä hoito sopii etenkin pienille lapsille. Valmistaaksesi höyryhengitysnesteen lisää litraan vettä eukalyptuksen ja sitruunan lehtiä kunnon tukko. Jos sitruunan lehtiä ei ole saatavilla, voit käyttää sitruunamehua niiden sijaan.

Keitä vesi ja anna jäähtyä hetkinen ennen käyttöä, kuuma höyry voi muuten polttaa ihoa. Kumarru kattilan ylle ja peitä pää pyyhkeellä, näin höyry ei pääse karkaamaan. Hengittele normaalisti pyyhkeen alla niin kauan, että vesi jäähtyy. Eukalyptuksen ja sitruunan tuoksu avaa tehokkaasti keuhkoja ja poistaa kutittavan, kuivan yskän.

Kotitekoinen yskänlääke

Ainekset

  • Lasipurkki, joka suljetaan ilmatiiviillä kannella
  • Puolikas sitruuna, siivutettuna
  • Juoksevaa hunajaa
  • Tuoretta inkivääriä, siivutettuna
  • Kiehuvaa vettä

Valmistus

Laita sitruuna, inkivääri ja hunaja lasipurkkiin. Sulje kansi ja aseta jääkaappiin. Tarkkaile seosta: kun se muuttuu koostumukseltaan hyytelömäiseksi, on se valmista käytettäväksi. Sekoita lusikallinen pieneen tilkkaan kuumaa vettä ja nauti. Säilytä yskänlääke jääkaapissa, se soveltuu käytettäväksi 2-3 kuukauden ajan.

Muita yskää lievittäviä hoitoja

Some figure
  • Juo kuumaa porkkanamehua 2-3 kertaa päivässä.
  • Leikkaa kolme sipulia siivuiksi ja aseta vesihauteeseen vähintään kahden tunnin ajaksi. Poista liedeltä ja anna jäähtyä. Nauti kaksi ruokalusikallista kolmen tunnin välein.
  • Keitä pari desiä vettä ja lisää joukkoon kolme ruokalusikallista pellavansiementä. Kiehauta viisi minuuttia, poista liedeltä ja lisää joukkoon siruunamehua ja ruokalusikallinen hunajaa. Nauti kolme kertaa päivässä.
  • Raasta muutama retiisi kulhoon ja lisää 5 ruokalusikallista hunajaa. Anna seistä peitettynä noin neljä tuntia. Nauti monta kertaa päivässä.
  • Nauti aniksesta valmistettua uutetta kolme kertaa päivässä. Lisää murskattua anista pariin desiin kiehuvaa vettä, peitä ja anna uuttua muutaman minuutin ajan. Siivilöi ja nauti kuumana.

Lisävinkit

  • Muista juoda paljon nestettä, etenkin huoneenlämpöisiä juomia. Älä juo kylmiä juomia.
  • Jos kuiva yskä ei ole helpottunut viikon hoidon jälkeen, käänny lääkärin puoleen. Hakeudu hoitoon pikaisesti, mikäli yskään liittyy korkea kuume, rintakipuja tai hengitysvaikeuksia.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Mahashur, A. (2015). Chronic dry cough: Diagnostic and management approaches. Lung India. https://doi.org/10.4103/0970-2113.148450
  • Mulholland, S., & Chang, A. B. (2009). Honey and lozenges for children with non-specific cough. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD007523.pub2
  • Nurdjannah, N., & Bermawie, N. (2012). Handbook of Herbs and Spices. Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.319
  • Gupta, S. kumar, & Sharma, A. (2014). Medicinal properties of ginger (Zingiber officinale Roscoe) – a review. Journal of Pharmacy and Biological Science. https://doi.org/ISSN: 2278 – 3008

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.