Lasten ja nuorten mindfulness: onko siitä hyötyä?
Mindfulness eli tietoisuustaitp on nykyään suosittua. Se on harjoitus, joka on auttanut monia ihmisiä pääsemään eroon stressistään ja ahdistuksestaan. Se avulla he ovat kyenneet nauttimaan paljon täysipainoisemmasta ja tyydyttävämmästä elämästä.
Entäpä lasten ja nuorten kohdalla? Voiko mindfulness hyödyttää heitä?
Lapsetkin altistuvat suurelle määrälle stressiä. Tämän harjoituksen opettaminen heille jo varhaisessa iässä voisi ehkä säästää heiltä paljon vaivannäköä myöhemmin. Tänään haluamme katsoa joitakin mindfulnessin hyötyjä lasten ja nuorten kohdalla.
Mindfulness lapsille
Lapset ovat kuin sieniä, he oppivat uutta uskomattoman nopeasti. Tästä syystä tämän harjoituksen opettaminen heille jo pienestä pitäen voisi tuoda erittäin hämmästyttäviä hyötyjä.
Mutta jotta se olisi heille tehokasta, heidän on tehtävä se hauskalla tavalla. Näin he saavat siitä irti sen, mitä haluamme heidän ymmärtävän ja sisäistävän harjoituksesta.
Mehiläishengitys
Yksi ensimmäisistä harjoituksista voisi olla “mehiläishengityksen” opettaminen. Siihen kuuluu istuminen selkä suorana ja keskittyminen hengitykseen.
- Siinä asennossa heidän tulisi napauttaa peukaloilla korvia kädet pään takana.
- Sitten heidän tulisi sulkea silmänsä ja hengittää syvään. Uloshengittäessä imitoidaan mehiläisten surinaa sanomalla “bzzzzzzz”.
Huolipuu
Toinen harjoitus on kertoa lapsille tarina kuuluisasta huolipuusta (printtaa tästä lapsellesi sellainen). Tässä harjoituksessa he päästävät huolistaan irti, jotta ne eivät enää pyöri heidän mielessään. Näin he vapauttavat itsensä niistä.
Jos tämä harjoitus neuvotaan lapsille pienestä pitäen, voimme opettaa heitä olemaan kulkematta pää täynnä täynnä murheita. Tällaiset ajatukset eivät nimittäin johda mihinkään. Tästä on heille hyötyä tulevaisuudessa.
Muut harjoitukset
On olemassa monia mindfulness-harjoituksia, joita voit tehdä. Saatat jo tietää, mistä osa niistä koostuu. Niihin kuuluu leikkejä kuten “valppaan mielen asento”, “hiljainen peli”, “tarkkaile kuin salapoliisi” ja “ole tarkkana, mitä kuulet?”
Nämä kaikki ovat erittäin tehokkaita, jos lapset tekevät niitä säännöllisesti. Niitä voidaan tehdä sekä kotona että koulussa.
Mindfulness nuorille
Teini-ikä on vaikeaa aikaa. Mutta jos sisällytät siihen mindfulnessia, voit tehdä siitä hieman helpompaa.
Tämä harjoitus on loistava teini-ikäisille. He voivat käyttää muunneltuja versioita aiemmista lapsille suunnatuista harjoituksista. Nyt kun he ovat siinä vaiheessa, jossa he ymmärtävät jo täydellisesti, heidän on helpompi kyetä käsittämään sen tuomat hyödyt.
Näin ollen, jos mindfulnessia opetetaan teini-ikäisille tavaksi, kuten syömistä, nukkumista tai hampaiden harjausta, pitkällä tähtäimellä se antaa tuloksia.
- Tämän harjoituksen avulla nuoret saavat kärsivällisyyttä.
- He oppivat paremmin hallitsemaan tunteitaan.
- Lisäksi he oppivat tarkkailemaan ajatuksiaan niitä arvostelematta. Samalla he jättävät huolet taakseen. Se on paras tapa auttaa heitä pääsemään eroon huolistaan, peloistaan sekä kokeiden ja ihastuksen aiheuttamasta stressistä jne.
- Jos he hyödyntävät mindfulnessia, he voivat saada jopa parempia arvosanoja.
- Tämän seurauksena he kasvavat ihmisinä ja tulevat kypsemmiksi.
Tukea vanhemmilta
Aikuisilla on erittäin suuri vaikutus lapsiinsa. Onkin äärimmäisen hyödyllistä, jos lapset saadaan aloittamaan tämä harjoitus mahdollisimman varhain. Kaikki voittavat!
Mindfulnessin harrastaminen yhdessä on myös tilaisuus viettää laatuaikaa lasten kanssa. Voitte kaikki oppia jotain uutta.
Älä aliarvioi mindfulnessia. Voit säästää sen avulla itsesi – ja lapsesi – monilta turhilta konflikteilta, huolilta ja stressiltä. Lisäksi te kaikki kypsytte ja kasvatte.
Jos tästä harjoituksesta tulee tapa, se on erittäin tehokas. Tätä varten tarvitsette määrätietoisuutta ja kärsivällisyyttä.
Älä odota tuloksia heti. Yhden ainoan kerran jälkeen lasten arvosanat eivät vielä parane eikä heidän vihapurkauksiaan saada hallintaan. Se on mahdollista vain ajan kanssa…
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Brown, K. W., & Ryan, R. M. (2003). The Benefits of Being Present: Mindfulness and Its Role in Psychological Well-Being. Journal of Personality and Social Psychology. https://doi.org/10.1037/0022-3514.84.4.822
- Baltzell, A., & Cote, T. (2017). Mindfulness. In Applied Exercise Psychology: The Challenging Journey from Motivation to Adherence. https://doi.org/10.4324/9780203795422
- Tang, Y. Y., Hölzel, B. K., & Posner, M. I. (2015). The neuroscience of mindfulness meditation. Nature Reviews Neuroscience. https://doi.org/10.1038/nrn3916
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.