Logo image
Logo image

Kuivat silmät vaihdevuosien aikana

2 minuuttia
Silmien kuivumisen sanotaan olevan toiseksi yleisin vaihdevuosioire kuumien aaltojen jälkeen. Epämukavan olon välttämiseksi ja ongelman korjaamiseksi kannattaa keskustella lääkärin kanssa.
Kuivat silmät vaihdevuosien aikana
Leonardo Biolatto

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Leonardo Biolatto

Kirjoittanut Leonardo Biolatto
Viimeisin päivitys: 11 joulukuuta, 2022

Vaihdevuodet tarkoittavat sitä vaihetta naisen elämässä, jolloin munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu. Siinä missä osalla naisista vaihdevuosiin liittyy vain lieviä ja jopa lähes huomaamattomia sivuvaikutuksia, osa kärsii voimakkaista ja jokapäiväistä elämää häiritsevistä oireista. Vaihdevuosioireista puhuttaessa mainitaan yleensä kuumat aallot, lisääntynyt hikoilu ja mielialan muutokset, mutta myös kuivat silmät ovat yksi yleisistä vaihdevuosia elävien naisten oireista.

Silmien kuivumisen taustalla voivat olla monet eri syyt. Kuivasilmäisyydellä tarkoitetaan sitä, että kyynelnesteen eritys on vähentynyt tai sen koostumus on muuttunut niin, ettei silmän pinta pysy normaaliin tapaan kosteana. Kuivat silmät voivat aiheuttaa epämukavia oireita, kuten kutinaa, kirvelyä ja näköongelmia.

Arviolta 30 % ihmisistä kärsii silmien kuivumisesta, ja vaihdevuosia läpikäyvien keskuudessa vastaava luku on lähes 60 %. Kyseessä on siis hyvin yleinen ongelma, ja tässä artikkelissa selvitämmekin, miten vaihdevuodet ja kuivat silmät liittyvät toisiinsa. Tämän lisäksi jaamme muutamia vinkkejä, joiden avulla silmien kuivumisesta kärsivät voivat helpottaa oloaan.

Mistä kuivat silmät johtuvat?

Some figure

Kuivasilmäisyyden sanotaan olevan toiseksi yleisin vaihdevuosioire kuumien aaltojen jälkeen. Kuten jo yllä mainitsimme, silmien kuivuminen voi johtua monista eri syistä, mutta vaihdevuosien aikainen kuivasilmäisyys johtuu tutkimusten mukaan pääsääntöisesti hormonaalisista muutoksista. Vaihdevuosien aikana ja jälkeen naisen kehon kaikki limakalvot kuivuvat aikaisempaa herkemmin, ja tähän johtavat hormonitoiminnan muutokset kuivattavat myös silmän pintaa.

Hormonaalisten muutosten lisäksi myös muut syyt voivat altistaa silmien kuivumiselle:

  • Ikääntyminen
  • Piilolinssien käyttö
  • Tiettyjen lääkeaineiden käyttö
  • Tietyt syöpähoidot, kuten kemoterapia
  • Tietyt systeemisairaudet
  • Ilmastoinnin käyttö ja kuiva sisäilma
  • Ilmansaasteet
  • Näyttöpäätetyö
  • Silmän epäpuhtaudet
  • Silmäluomien virheasennot
  • Silmän alueen leikkaukset

Silmien kuivumisen tunnistaa usein roskan tunteesta silmässä. Silmät voivat myös tuntua vuorotellen kuivilta ja vetisiltä. Tämän lisäksi näöntarkkuus voi vaihdella ja silmät voivat kutista, punoittaa ja tuntua väsyneiltä.

Lue myös: Ruokavalion rooli vaihdevuosioireissa

Some figure

Mitä riskejä silmien kuivumiseen liittyy?

Kyynelrauhasen tuottama kyynelneste puhdistaa, huuhtelee ja kosteuttaa silmän pintaa ja ehkäisee hankausta silmän liikkuessa. Se myös sisältää useita bakteereita tappavia tai niiden kasvua estäviä proteiineja. Silmien kuivuessa silmiä kosteuttava järjestelmä ei siis toimi oikein, ja kyynelnesteen koostumuksen tärkeä tasapaino on häiriintynyt. Kuivat silmät ovat normaalia alttiimmat ärtymiselle ja vammoille, minkä lisäksi silmätulehduksen riski kasvaa.

Lue myös: Esivaihdevuosien ensimmäiset oireet

Kuivien silmien hoito

Kuivia silmiä kannattaa hoitaa paitsi epämukavien oireiden, myös yllä mainittujen riskien vuoksi. Hoidon kulmakivi on kosteuttavien silmätippojen käyttö. Yleensä tippoja suositellaan käytettävän muutaman tunnin välein noin kuukauden ajan, minkä jälkeen niitä käytetään tarpeen mukaan.

Mikäli oireet eivät helpota itsehoitotuotteiden avulla muutamassa viikossa, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Vaikeissa tapauksissa voidaan käyttää silmälääkärin määräämiä kortikosteroidia sisältäviä silmätippoja, joilla pyritään rauhoittamaan tulehduksellista tilannetta. Omega-3 -rasvahappojen tiedetään vähentävän tulehdustilaa ja kuivasilmäisyyden oireita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ojo seco: Síntomas y tratamientos | IMO. (n.d.). Retrieved February 24, 2020, from https://www.imo.es/es/ojo-seco
  • Ojo seco después de la menopausia | CooperVision Spain. (n.d.). Retrieved February 24, 2020, from https://coopervision.es/blog/ojo-seco-despues-de-la-menopausia
  • Lloves, Jesús Merayo. “Conceptos Actuales en Ojo Seco. Del Síndrome a la Enfermedad.” Grupo Español de Superficie Ocular y Cornea (GESOC), Madri: 01-84.
  • Menopausia y ojos secos, lo que debes saber – Blog Instituto Oftalmológico Fernández Vega. (n.d.). Retrieved February 24, 2020, from https://fernandez-vega.com/blog/como-influye-la-menopausia-en-la-salud-ocular-de-las-mujeres/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.