Kuinka korkea ferritiinitaso saadaan laskemaan?
Ferritiini on yksi niistä proteiineista, jotka vaikuttavat raudan metaboloitumiseen. Se on vastuussa raudan varastoinnista tiettyihin soluihin kehossa, jotta rautaa olisi tarjolla silloin kun sitä tarvitaan. Korkea ferritiinitaso veressä voi olla merkki siitä, että jokin ei ole elimistössä kohdallaan.
Suurin osa ferritiinistä löytyy maksasta, mutta sitä on myös verenkierrossa jonkin verran. Kun veren ferritiinimäärä mitataan ihmiseltä, tämän tiedon valossa voidaan arvioida myös raudan määrä hänen kehossaan. Rautahan on meille välttämätöntä, jotta punasolujen hemoglobiini voi yhdistyä happeen ja kuljettaa tämän kaikkiin kehon soluihin.
Tässä artikkelissa kerromme mitä oireita korkea ferritiinitaso elimistössä aiheuttaa, sekä miten tasoa voidaan alentaa.
Mitä korkea ferritiinitaso tarkoittaa?
Kuten jo mainitsimme, ferritiini on proteiini, jonka avulla voimme varastoida rautaa soluihimme. Kun sen pitoisuus veressä mitataan, saamme selville ovatko rautavarastomme korkeat, matalat vaiko normaalilla tasolla.
Miehillä veren ferritiinipitoisuuden tulisi normaalisti olla 12-300 nanogrammaa/millilitra. Naisilla normaali taso on 12-150 ng/ml. Tämä ero johtuu siitä, että naiset menettävät huomattavan määrän rautaa kuukautisten aikana.
Korkea ferritiinipitoisuus tarkoittaa sitä, että myös rautataso on korkealla – korkeammalla kuin sen pitäisi olla. Tämä voi johtua useista eri syistä, kuten maksasairaudesta. Muita asioita, jotka saattavat aiheuttaa sitä, ovat:
- Alkoholin nauttiminen liiallisesti tai liian usein.
- Kehon tulehdusprosessit. Nämä voivat johtua monista sairauksista, kuten syövästä.
- Erittäin rautapitoinen ruokavalio.
- Anemia. Tämä syy on monimutkainen. Kun kehossa on puutetta raudasta, keho voi yrittää korjata asian lisäämällä verenkierrossa olevan ferritiinin määrää ja siten käytettävissä olevan raudan määrää.
- Verensiirto.
- Makrofagi-aktivaatio-oireyhtymä. Tämä on tila, jossa jotkut immuunisolut, joita kutsutaan makrofageiksi, ovat normaalia aktiivisempia. Ne ovat soluja, jotka myös varastoivat ferritiiniä.
- Viimeisenä emme voi sivuuttaa sitä tosiasiaa, että yksilön ferritiinitaso riippuu myös geneettisistä tekijöistä. On olemassa esimerkiksi perinnöllinen sairaus nimeltään hemokromatoosi, joka kehittyy juurikin silloin, kun rautaa kertyy kehoon liikaa.
Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin: 7 tapaa taistella raudanpuuteanemiaa vastaan ilman rautalisää
Mitä oireita korkea ferritiinitaso voi aiheuttaa?
Useimmiten tämä tila ei alussa aiheuta mitään oireita, mutta ajan kuluessa niitä saattaa alkaa ilmenemään. Ensinnäkin on hyvin yleistä, että henkilö tuntee olevansa väsynyt ja hänellä on heikko olo.
Korkea ferritiinipitoisuus voi aiheuttaa myös vatsa- tai nivelkipua. Henkilön iho voi saada tummemman sävyn, ja hän voi kärsiä jopa sydänvaivoista.
Kiinnostuitko aiheesta? Jatka lukemista: Kuinka proteiinit toimivat ja mikä niiden tehtävä on kehossa?
Kuinka korkeaa ferritiinitasoa voidaan alentaa?
Ensimmäinen asia on saada terveydenhuollon ammattilaisen diagnoosi, eli varmuus siitä, että kyseessä on korkea ferritiinitaso. Sitten lääkärin kanssa voidaan keskustella eri vaihtoehdoista tilan hoitamiseksi.
Jotkut elämäntapa- ja ruokavaliomuutokset voivat saada ferritiinitason alenemaan. Ensinnäkin joidenkin rautapitoisten elintarvikkeiden, kuten pinaatin, maksan ja punaisen lihan kulutusta tulee pyrkiä vähentämään.
Lisäksi usein lääkärit suosittelevat syömään kelaattipitoisia ruokia. Kelaatit ovat aineita, jotka yhdistyvät veressä oleviin metalleihin, kuten rautaan, ja auttavat niitä poistumaan kehosta.
Jos nämä ruokavaliomuutokset eivät tuota tuloksia, voidaan potilaalle joutua tekemään flebotomia eli venesektio. Se on toimenpide, jossa potilaalta otetaan verta, pitkälti samaan tapaan kuin verenluovutuksessa tehdään. Toimenpide saatetaan joutua tekemään useita kertoja ferritiinitason alentamiseksi. Lisäksi tarvitaan säännöllisiä verianalyysejä ferritiinitason testaamiseksi ja potilaan terveydentilan arvioimiseksi.
On tärkeää muistaa, että meidän tulee käydä säännöllisissä lääkärintarkastuksissa, joihin myös verikokeet sisältyvät. Tämän yksinkertaisen toimenpiteen avulla voimme saada tietää monia tärkeitä asioita omasta terveydestämme, kuten rauta- ja ferritiinitasot.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- ¿Cómo interpretar los aumentos de la ferritina sérica? – Artículos – IntraMed. (n.d.). Retrieved April 23, 2020, from https://www.intramed.net/contenidover.asp?contenidoid=87426
- Koperdanova, M., & Cullis, J. O. (2015). Interpreting raised serum ferritin levels. BMJ (Online), 351. https://doi.org/10.1136/bmj.h3692
- Qué significa tener la ferritina alta y cómo bajarla. (n.d.). Retrieved April 23, 2020, from https://blog.saludonnet.com/que-significa-tener-la-ferritina-alta-y-como-bajarla/
- Ferritina Alta, ¿Cómo bajarla? – Hospital Fuensanta Madrid. (n.d.). Retrieved April 23, 2020, from https://hospitalfuensanta.com/especialidades/analisis-clinicos/ferritina-alta-como-bajarla/
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.