Kuinka kasvattaa diabetesta sairastava lapsi?
Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Sergio Alonso Castrillejo
Tyypin 1 diabetes on krooninen sairaus, joka ei oikein hoidettuna välttämättä heikennä potilaan elämänlaatua. Diabetesta sairastava lapsi vaatii erityistä huolenpitoa, mutta hän voi silti elää normaalia elämää.
Tänään kerromme hieman lisää tyypin 1 diabeteksesta ja annemme neuvoja diabetesta sairastavan lapsen kasvattamiseen.
Tyypin 1 diabetes
Tyypin 1 diabetes on lapsuuden aikana kehittyvä autoimmuunisairaus, joka vaikuttaa insuliinia tuottaviin soluihin. Se edustaa noin kymmentä prosenttia kaikista diabetestapauksista, ja sen esiintyvyys on suurta erityisesti ikävuosien 10 ja 15 välillä.
Tyypin 1 diabeteksessa haima ei kykene muodostamaan insuliinia, sillä oma immuunijärjestelmä hyökkää ja tuhoaa insuliinia muodostavat ja erittävät beetasolut.
Insuliinihormonia tarvitaan glukoosin viemiseksi soluihin energiaksi, mistä syystä sen puute on korjattava.
Tällä hetkellä tyypin 1 diabetekseen ei ole parannuskeinoa, mutta sitä voidaan hoitaa keskittymällä verensokerin hallintaan. Tämän voi tehdä pistämällä insuliinia säännöllisesti ja noudattamalla terveitä elämäntapoja.
Tyypin 1 diabeteksen alla piilevä syy on epäselvä. Jotkut uskovat, että esimerkiksi perintötekijöillä ja tietyillä viruksilla on vaikutusta sen syntyyn. Vaikka tyypin 1 diabetes puhkeaakin tavallisesti lapsuudessa tai teini-iässä, se voi alkaa myös aikuisena.
Kuinka kasvattaa diabetesta sairastava lapsi
Terveelliset elämäntavat ovat avainasia tyypin 1 diabeteksen hallinnassa.
Seuraavaksi annamme joitakin yleisiä ohjeistuksia diabeteksen kanssa selviytymiseen koko perheelle, jotta sairaus ei heikentäisi lapsen elämänlaatua.
1. Ota selvää tyypin 1 diabeteksesta
Jos lapsellasi diagnosoidaan tyypin 1 diabetes, hänen on erittäin tärkeää tuntea sairauden perusasiat. On lisäksi äärimmäisen tärkeää, että sinä autat lasta tottumaan tilanteeseen ja mukautumaan uuteen elämäntapaansa.
Perheenjäsenten ja opettajien on osattava toimia diabeteksen kanssa ja osallistuttava lapsen lääkehoitoon ja psyykkisen tuen antoon.
2. Ymmärrä diabeetikon ruokavaliota koskevat ohjeistukset
Ruokavalio on avainasia diabetesta sairastavan lapsen hoidossa. Lapsen on hyvin tärkeää pitäytyä erityisruokavaliossa sekä koulussa että kotona.
Tärkeimpiä huomioitavia asioita ovat:
- Tasapainoinen ruokavalio: Lapsen tulee osata kontrolloida syömänsä rasvan määrää, sillä rasva heikentää insuliinin vaikutuksia ja johtaa ylipainoon. Lapsen jokaiseen ateriaan tulisi kuulua hedelmiä ja vihanneksia sekä korkealaatuista proteiinia ja monimutkaisia hiilihydraatteja.
- Lapsen tulisi rajoittaa nopeiden hiilihydraattien syöntiä, jotta verensokeri ei nousisi äkillisesti. Lapsen tulisi välttää tiettyjä, runsaasti lisättyä sokeria sisältäviä ruokia, kuten prosessoituja leivonnaisia, mehuja, siirappeja, keksejä yms.
- Vanhempien tulisi pyytää opettajilta koulun ruokalan viikon ruokalista. Jos lapsi on hyvin pieni, opettajille on annettava tieto siitä, että lapsen tulee saada nauttia toinen aamiainen tai aikainen lounas, jotta verensokeri pysyy tasaisena.
Lue lisää: Viisi lääkekasvia diabeteksen hoitoon: ne toimivat!
3. Diabetesta sairastava lapsi ja lääkehoito
Tyypin 1 diabetesta sairastava lapsi joutuu pistämään insuliinia useita kertoja päivässä: nopeasti vaikuttavaa insuliinia ennen ateriaa ja hitaasti vaikuttavaa insuliinia kerran tai kaksi kertaa päivässä.
Pyri antamaan lääke rauhallisessa ympäristössä ja mieluiten kotona. Opettajienkin on osattava antaa lapselle piikki siltä varalta, että lapsi on liian nuori ja tarvitsee apua insuliinin antamisessa.
4. Verensokerin hallinta
Lapsi pystyy helposti mittaamaan verensokerin säännöllisesti kannettavalla verensokerimittarilla.
Diabetesta sairastava lapsi joutuu aika ajoin tarkistamaan verensokeritasonsa pistämällä etusormeen. Lapsen tulisi voida tehdä se myös luokassa tai missä tahansa muussa paikassa, jossa lapsesta on miellyttävää tehdä se.
5. Diabetesta sairastava lapsi ja liikunta
Diabetesta sairastava lapsi voi liikkua samalla tavalla kuin muutkin ikäisensä lapset, kunhan hän muistaa noudattaa joitakin ohjeistuksia:
- Verensokeri tulisi mitata ennen ja jälkeen liikunnan aterioiden ajoittamiseksi tarvittaessa.
- Vanhemmilla ja opettajilla, jotka ovat läsnä lapsen liikunnan aikana, tulisi olla mahdollisuus saada käsiinsä nopeasti jotain hiilihydraattipitoista siltä varalta, että lapsen verensokeri laskee äkillisesti (hypoglykemia).
Tyypin 1 diabetes: yhteenveto
Nykyiset tyypin 1 diabeteksen hallintaan käytetyt työkalut mahdollistavat sen, että sairastuneet voivat elää laadukasta elämää.
Lasten kohdalla kaikkien hänen elämässään olevien aikuisten tulisi tuntea sairauden piirteet auttaakseen lasta verensokerin kontrolloimisessa oikeaoppisesti.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- FEDE. (n.d.). Diabetes tipo 1. Federación Española de Diabetes. https://fedesp.es/diabetes/tipos/diabetes-tipo-1/
- Colberg, S. R., Sigal, R. J., Yardley, J. E., Riddell, M. C., Dunstan, D. W., Dempsey, P. C., … Tate, D. F. (2016). Physical activity/exercise and diabetes: A position statement of the American Diabetes Association. Diabetes Care. https://care.diabetesjournals.org/content/39/11/2065
- KidsHealth staff. (n.d.). Diabetes tipo 1. ¿Qué es? KidsHealth. https://kidshealth.org/es/parents/type1-esp.html
- Manchón, M. G., Carrasco, J. G., Fernández, J. R., Fernández, T. D., & De Frías, E. G. (2009, January). Necesidades del niño escolarizado con diabetes mellitus. Visión de padres y profesores. In Anales de pediatría (Vol. 70, No. 1, pp. 45-52). Elsevier Doyma. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1695403308000118
- Hayes Dorado, J. P. (2008). Diabetes mellitus tipo 1. Revista de la Sociedad Boliviana de Pediatría, 47(2), 90-96. http://www.scielo.org.bo/scielo.php?pid=S1024-06752008000200006&script=sci_arttext&tlng=pt
- Soluciones para la diabetes staff. (n.d.). Guía práctica de la diabetes en niños. Magazine Soluciones para la diabetes. https://www.solucionesparaladiabetes.com/magazine-diabetes/guia-practica-diabetes-ninos/
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.