Kohtusyöpä: pidä mielessä nämä 5 asiaa
Hiljattaisten tutkimusten mukaan kohtusyöpään (kohdunrungon syöpä) sairastuu yksi sadasta naisesta. Se on kaikkein yleisin syöpämuoto vaihdevuodet ohittaneilla naisilla. Kohtusyöpä on yleinen naisten kärsimä syöpäsairaus, mutta se ei ole syövistä kaikkein tappavin. Aikainen diagnoosi parantaa taudin ennustetta.
Kohtusyöpään johtavat syyt eivät ole vielä täysin tiedossa, mutta jatkuvat muutokset estrogeenin määrässä voivat johtaa lisääntyneeseen syöpäsolujen määrään kohdun limakalvoilla. Tästä artikkelista löydät lisätietoja kohdun syövästä.
Kohtusyöpä: tämä sinun tulisi tietää
Jotta ymmärtäisimme paremmin miten tauti kehittyy ja kasvaa, tulee meidän ensin tutustua kohtuun ja sen rakenteeseen tarkemmin.
1. Kohtu ja sen muutokset kuukautiskierron aikana
- Kohtu on osa naisen sukupuolielimiä, ja se on vastuussa sikiön kehittämisestä raskauden aikana. Kohtu tarjoaa kehittyvälle lapselle turvallisen ympäristön, jossa se kasvaa sikiöstä täysikokoiseksi vauvaksi. Kohtu koostuu kahdesta eri osasta: kohdunkaula (alempi osa, joka ulottuu emättimen sisäosiin) ja itse kohtu, joka on pussimainen elin kohdunkaulan yläosassa.
- Kohdulla on kolme kerrosta: sisimpänä on kohdun limakalvo, keskellä on kohtulihas ja uloimpana on vatsakalvo.
- Kuukautiskierron aikana naishormonit muuntavat kohdun sisimmän limakalvon koostumusta.
- Ovulaation aikana vapautuu estrogeenia, mikä aiheuttaa limakalvon paksuuntumista. Tämä johtuu siitä, että kohtu valmistautuu vastaanottamaan hedelmöittyneen munasolun mahdollisen raskauden aikana.
- Kun ovulaatio on ohi ja kuukautiskierto tulee päätökseensä, poistuu paksuuntunut limakalvo kohdusta kuukautisvuodon aikana.
- Sama toistuu kuukaudesta toiseen vaihdevuosiin saakka, jolloin kuukautiset loppuvat.
Kohdunrungon syöpä on kolmanneksi yleisin syöpä suomalaisilla naisilla. Vaihdevuodet alkavat yleensä 50-60 -vuotiaana ja samalla riski kohtusyövän kehittymiseen kasvaa. Solumuutoksia esiintyy herkemmin ja pahanlaatuiset solut voivat tarrautua kohdun sisimmälle kalvolle.
Syövän kehittyminen käynnistyy yleensä, kun limakalvon normaalit solut alkavat jostain syystä muuttua pahanlaatuisiksi. Noin 95 %:ssa tapauksista pahanlaatuisiksi muuttuvat rauhassolut, jolloin syöpää kutsutaan endometriumin adenokarsinoomaksi.
Kun kohdunrungon syöpä alkaa lihaskudoksesta, puhutaan sarkoomasta. Kohdunrungon syöpä voi kasvaa paikallisesti kohtuontelon seinämään tai levitä ympäristöönsä, esimerkiksi kohdunkaulaan, kohdun ulkopinnalle, kohdun sivuelimiin, virtsarakkoon tai suolistoon.
2. Ylipaino ja korkea verenpaine: kaksi riskitekijää
Kuten mainitsimme artikkelin alussa, eivät tutkijat ole pystyneet vielä täysin selvittämään, mistä syistä kohtusyöpä kehittyy. Tästä huolimatta asiantuntijoiden mukaan on olemassa tiettyjä riskitekijöitä, jotka voivat johtaa kohdun limakalvon solujen haitallisiin muutoksiin. Näistä kaksi tunnetuinta ovat korkea verenpaine ja ylipaino.
- Kehoon kertyvä rasvakudos lisää mahdollisuutta korkean kolesterolin kehittymiseen. Korkea kolesteroli muuntaa aineenvaihduntaa ja voi johtaa muutoksiin estrogeenin määrissä.
- Estrogeenin vaikutus on nähtävissä etenkin rintakudoksessa, kohdussa ja emättimessä, joten rajut muutokset estrogeenin määrässä voivat nostattaa riskiä syöpäsairauksien kehittymiselle.
Ylipainon yhteyttä syöpään ei ole pystytty todistamaan 100-prosenttisesti, mutta tutkimusten mukaan ylipaino voi altistaa syövän kehittymiselle. Normaalipainoisilla ihmisillä esiintyy vähemmän syöpäsairauksia kuin ylipainoisilla.
3. Tamoxifen -lääkitys voi lisätä riskiä kohtusyöpään
- Tamoxifen -valmistetta käytetään usein rintasyövän hoitoon, ja ikävä kyllä se voi altistaa kohtusyövän kehittymiselle. Tämä on tärkeää pitää mielessä, mikäli sairastat rintasyöpää ja otat tamoxifenia sen hoitoon.
- Tamoxifen voi aiheuttaa muutoksia hormonien määrässä, mikä puolestaan voi altistaa haitallisille muutoksille kohdussa.
- Vaarasta huolimatta lääkärit määräävät yhä tamoxifenia rintasyöpäpotilaille, sillä kun lääkkeen kohtusyövälle altistava vaikutus tunnetaan, voidaan mahdolliset oireet havaita ajoissa ja kohdun tilaa tarkkailla säännöllisesti.
4. Kohtusyövän oireet
- Verenvuoto kuukautisten välillä tai vaihdevuosien jälkeen
- Jatkuva ja voimakas vatsakipu
- Paineen tunne ja pistävä kipu lantiolla ja alaselässä
- Kova kipu yhdynnän yhteydessä
- Kipu virtsatessa
5. Kohtusyövän ehkäisy ja säännölliset tarkastukset
Kohtusyöpä alkaa kohdun sisimmästä limakalvosta. Kohtusyöpä ei välttämättä näy papa-kokeessa, ellei se ole ehtinyt levitä kohdunkaulaan.
Vanhempien naisten tulee hakeutua lääkäriin välittömästi, mikäli kuukautisvuoto muuttuu tai kuukautisten loppumisen jälkeen ilmenee veristä vuotoa emättimestä. Kohtua voidaan tutkia ottamalla näyte kohdun kudoksista, joka tutkitaan laboratoriossa. Myös ultraäänikuvausta voidaan käyttää kohdun tilan tarkistamiseen ja mahdollisten kasvainten löytämiseen.
Jos suvussasi esiintyy kohtusyöpää tai muita naisten syöpäsairauksia, on suositeltavaa käydä säännöllisissä terveystarkastuksissa. Kohtusyövästä selviämisen mahdollisuus on korkea ja sen parantaminen on mahdollista. Avain taudin etenemisen pysäyttämiseen on varhainen diagnosointi ja hoito.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- National Cancer Institute. (n.d.). Cancer stat facts: Uterine cancer. https://seer.cancer.gov/statfacts/html/corp.html
- American Cancer Society. (n.d.). Endometrial cancer risk factors. https://www.cancer.org/cancer/endometrial-cancer/causes-risks-prevention/risk-factors.html
- Valdés Pons, J. (2011). Patología endometrial en el Cáncer de Mama. https://minerva.usc.es/xmlui/handle/10347/3374
- Instituto Nacional del Cáncer. (n.d.). Pruebas de VPH y de Papanicolau. https://www.cancer.gov/espanol/tipos/cuello-uterino/hoja-informativa-prueba-pap-vph
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.