Logo image
Logo image

Kohdunrungon syövän hoito diagnoosin jälkeen

2 minuuttia
Kohdunrungon syöpää voidaan hoitaa. Tähän syöpään sairastuvat pääosin jo vaihdevuodet ylittäneet naiset, ja syöpä on usein seurausta tietyistä hormonikorvaushoidoista, jotka edistävät syövän syntyä.
Kohdunrungon syövän hoito diagnoosin jälkeen
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2020

Kohtusyöpää eli kohdunrungon syöpää voidaan hoitaa. Tästä syövästä on kyse silloin, kun kohdussa olevat syöpäsolut alkavat jakautua ja tunkeutua lähikudoksiin. Tässä artikkelissa kerromme, mitä kohdunrungon syövän hoito voi pitää sisällään.

Kohdunrungon syöpä

Syöpä on sairaus, jolle on ominaista nopeasti ja hallitsemattomasti jakautuvat epänormaalit solut. Niiden nopea lisääntyminen synnyttää syöpäkasvaimia.

Yksi syövän piirteistä on se, että pahanlaatuiset solut valtaavat lisääntyessään muita kudoksia, mikä johtaa lääketieteen termein metastaaseihin eli etäpesäkkeisiin.

Syövän nimitys riippuu kuitenkin siitä, mistä elimestä se on lähtöisin. Kohdunrungon syöpä on siis lähtöisin kohdusta.

Kohdunrungon syöpä, joka alkaa kohdun sisäpinnan limakalvolta, on yleisin gynekologinen syöpä. Tavallisesti se kehittyy vaihdevuosien jälkeen ja on yleisempi ylipainoisilla naisilla.

Myös hormonikorvaushoidot, joissa on paljon synteettistä estrogeenia, voivat edistää tämän syövän kehittymistä.

Kohdunrungon syövän hoidon onnistuminen riippuu pitkälti syövän levinneisyydestä. Kuten yleensä, mitä aiemmin syöpä havaitaan, sitä tehokkaampi hoito on.

 

Some figure

Riskiryhmät

Kohdunrungon syövän syntyyn liittyy tiettyjä riskitekijöitä:

Ota kuitenkin huomioon, että vaikka näitä tekijöitä useimmiten ilmenee kohdunrungon syöpää sairastavilla naisilla, joissakin tapauksissa riskitekijät puuttuvat.

Oireet

Kondunrungon syövän yleisin oire on epänormaali emättimen verenvuoto, jota saattaa esiintyä kuukautisten välillä tai vaihdevuosien jälkeen.

Vaihdevuodet ylittäneiden naisten, joilla esiintyy emättimen verenvuotoa, on hakeuduttava gynekologin vastaanotolle, sillä se voi olla varhainen kohdunrungon syövän oire.

On erittäin tärkeää kiinnittää huomiota tällaisiin oireisiin, sillä se voi auttaa havaitsemaan syövän varhaisessa vaiheessa ja olla näin ratkaisevaa hoidon onnistumisen kannalta.

Kohdunrungon syövän hoito

Kohdunrungon syöpään on useita hoitomuotoja. Lääkäri punnitsee eri vaihtoehdot sen mukaan, miten pitkälle syöpä on edennyt. Uusia ja tehokkaampia hoitovaihtoehtoja tutkitaan ja kehitetään koko ajan.

Some figure

Kohdunrungon syövän hoito voi käsittää joitakin seuraavista vaihtoehdoista:

  • Leikkaus. Kohdunrungon syöpää sairastava nainen voi valita kohdunpoiston, jossa kohtu ja tarvittaessa myös muut lähellä sijaitsevat elimet poistetaan. Tämä tehdään vain levinneen syövän kohdalla. Muihin, vähemmän kajoaviin vaihtoehtoihin kuuluu pelkästään pahanlaatuisen kudoksen poisto, jolloin saatetaan poistaa esimerkiksi munasarjat, kohdunkaula tai kohtu.
  • Sädehoito. Sädehoidossa syöpäsoluja tuhotaan suurienergisellä säteilyllä.
    • Ulkoisessa sädehoidossa laite antaa sädetystä potilaalle kehon ulkopuolelta.
    • Sitä vastoin sisäisessä sädehoidossa viedään instrumentti hoidettavan alueen sisään ja syöpäkudosta sädetetään suoraan.
  • Kemoterapia. Kemoterapiassa käytetään runsaasti erilaisia lääkkeitä syöpäsolujen tuhoamiseksi ja niiden kasvun estämiseksi.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.