Kasvien uudelleenistutus: muista nämä suositukset
Kasvien uudelleenistutus saattaa vaikuttaa yksinkertaiselta tehtävältä, mutta todellisuudessa siinä on pidettävä mielessä muutamia seikkoja, jotta kasvi pysyisi varmasti terveenä ja elinvoimaisena. Uudelleenistutus ei ole luonnollista kasveille, ja niiden ruukun tai paikan vaihtaminen voi olla niille haitallista. Muista, että luonnollisessa tilassaan kasveja ei koskaan siirrettäisi. Kasvien uudelleenistuttaminen onkin suuri muutos kasveille, ja väärin tehtynä se voi heikentää kasvia suuresti. Joissakin tapauksissa kasvi saattaa vahingoittua ja kuolla kokonaan. Pidä siis mielessä seuraavat suositukset, kun istutat kasveja uudelleen!
Kasvien uudelleenistutus: muista nämä suositukset
Kasvien uudelleenistutus on tehtävä oikeaan vuodenaikaan
Jotkut vuodenajat sopivat toisia paremmin kasvien uudelleenistutukseen. Oikean vuodenajan valinta nopeuttaa kasvin sopeutumista uuteen ympäristöönsä.
Vastaostetun kasvin siirtoistutuksessa (istutit sen sitten ruukkuun tai maahan) vuodenajalla ei ole väliä. Vastaostettujen kasvien uudelleenistutus voidaan siis tehdä mihin aikaan vuodesta tahansa ilman että siitä olisi kovasti haittaa kasville. Nämä kasvit voidaan aina istuttaa uudelleen välittömästi.
Jos sen sijaan olet aikeissa siirtää kasvin maasta ruukkuun, vuodenajalla on merkitystä. Tässä prosessissa kasvin juuret vahingoittuvat, joten on parasta odottaa sellaista vuodenaikaa, jolloin kasvi on lepotilassaan. Paras ajankohta on näin ollen talvi.
Jos puolestaan siirtoistutat kasvin ruukusta maahan, on otettava huomioon kastelu. Tässä tapauksessa kasvi on parasta uudelleenistuttaa kesällä. Näin kasvi saa varmasti enemmän vettä – muutoin se kuivuu hyvin herkästi.
Tutustu: Huonekasvien seitsemän hyötyä
Valitse kukkaruukku huolellisesti
Yksi tärkeimmistä asioista kasvin uudelleenistutuksessa on valita kukkaruukku huolella. Liian pienestä tai suuresta ruukusta on haittaa kasville. Jos ruukku on liian pieni, kasvin juurilla ei ole riittävästi tilaa kasvaa ja levitä, kun taas liian suuri ruukku estää kasvia saamasta riittävästi vettä.
Onkin tarpeen kiinnittää huomiota kasvin kasvuun ja valita ruukku, jossa kasvi voi kasvaa terveenä. Ruukussa tulisi olla kasviin nähden muutama senttimetri ylimääräistä tilaa sekä syvyys- että leveyssuunnassa. Pidä mielessä, että jos kasvi jatkaa kasvuaan ja se kasvaa vielä paljon, saatat joutua siirtoistuttamaan sen uudelleen.
Mitä ruukun materiaaliin tulee, sekä savisilla että muovisilla ruukuilla on etunsa ja haittapuolensa. Muoviset kukkaruukut ovat hyvin kevyitä ja edullisiakin, joten ne ovat ekonomisia ja helppoja kuljettaa. Yksi niiden haittapuolista on se, että ajan myötä aurinko heikentää muovin ja tällaiset ruukut yleensä halkeavat tai rikkoutuvat. Toinen ongelma on se, että muovi ei ole huokoinen materiaali, millä voi olla haitallinen vaikutus kasvin juurakkoon.
Saviruukut ovat hyvin kestäviä ja niissä juuret pystyvät kehittymään kunnolla. Ne ovat myös kiistatta nätimpiä kuin muoviset ruukut. Ne ovat kuitenkin kalliimpia, ja pudotessaan tai kolhiintuessaan ne voivat hajota.
Suosittelemme lukemaan: Tomaattien kasvattaminen vain neljällä tomaattiviipaleella
Kasvin irrottaminen maaperästä
Kasvin irrottaminen maaperästä tai mullasta on eniten varovaisuutta vaativa osuus uudelleenistutuksessa, erityisesti jos kasvi siirretään ruukusta toiseen. Kasvi on irrotettava varoen, jotta kasvin maaperässä oleva osa ei hajoa. Jos näin käy, kasvin on vaikeampi sopeutua uuteen ympäristöönsä.
Uudelleenistutuksessa myös kastelu on yksi hyvin tärkeä vaihe. Kun multa on märkää, napauta ruukkua auttaaksesi maa-aineksen irtoamista siitä. Irrota kasvi lopuksi varovasti vetämällä sen varresta tai rungosta.
Kasvin asettaminen uuteen ympäristöön
Kun laitat kasvin uuteen ruukkuun, on tärkeää laittaa se varmasti ruukun keskelle – niin ettei se ole liian korkealla tai matalalla eikä liian kaukana reunasta. Täytä ruukku mullalla painaen nyrkillä niin, että multa asettuu tiiviisti.
On tärkeää valmistella multa etukäteen kasvin tarpeiden mukaan. Tämä auttaa kasvia sopeutumaan uuteen ympäristöönsä ja se saa tarvitsemansa ravintoaineet kukoistaakseen.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.