Kännyköiden säteily - faktat ja varoitukset
Viime vuosina terveysalan asiantuntijat ovat huolestuneet elektronisten laitteiden käytöstä ja siitä, miten paljon aikaa ihmiset viettävät laitteiden parissa. Toki teknologia helpottaa nykyelämää huomattavasti: on GPS ja karttapalvelut, huomisen sää selviää hetkessä, kaveriin saa yhteyden muutamassa sekunnissa ja uutiset leviävät ympäri maailmaa minuuteissa. Asiaa tutkineet kuitenkin varoittavat elektronisten laitteiden mikroaaltojen ja langattomien taajuuksien vaikutuksista elimistöön, sillä nykyään lähes jokainen altistuu huomattavasti suuremmalle säteilymäärälle kuin vaikka 30 vuotta sitten. Tämän artikkelin aiheena on kännyköiden säteily, ja kerromme aiheesta faktoja ja annamme varoituksia – jatka siis lukemista.
Jotkut tutkijat uskovat, että kannettavat laitteet, kuten puhelimet, voivat aiheuttaa jopa syöpää ja muita vaarallisia sairauksia. Langattoman teknologian kehittyessä ei ihminen edes tajua altistuvansa jatkuvasti säteilylle ja aalloille.
Miksi matkapuhelinten käyttö huolestuttaa asiantuntijoita?
Hiljattaisten tutkimusten mukaan matkapuhelimen säännöllinen käyttö ei välttämättä ole niin turvallista kuin saattaisi olettaa. Tämä johtuu seuraavista syistä:
- Matkapuhelinten teknologia on kehittynyt vuosien saatossa nopeasti ja tehokkaasti. Tehtyjen puheluiden määrä ja pituus on lisääntyynyt huomattavasti. Kännyköiden säteily ja sen vaikutus ihmisiin ei ole vielä täysin tiedossa, eikä mahdollisten haittavaikutusten tutkiminen kiinnosta puhelinten valmistajia.
- Puhelujen lisääntyminen lisää säteilylle altistumista ja lisää riskiä sairastua syöpään.
- Matkapuhelimia käytetään ympäri maailmaa ja monilla ihmisillä on jopa muutama eri puhelin eri tarkoituksiin. Matkapuhelimet ovat ostetuimpia ja käytetyimpiä elektronisia laitteita.
- Yhdysvaltalaisen Cellular Telecommunications and Internet Association -yhdistyksen mukaan vuonna 2010 pelkästään Yhdysvalloissa oli 303 miljoonaa matkapuhelinta käyttävää ihmistä.
- Tämä on lähes kolminkertainen määrä verrattuna vuoteen 2000, jolloin käyttäjiä oli 110 miljoonaa. Matkapuhelinten käyttö on yleistynyt räjähdysmäisesti.
- Maailmanlaajuisesti vuonna 2010 matkapuhelimen käyttäjiä arvioitiin olevan 5 miljardia. Suurin osa maailman 7 miljardista ihmisestä käyttää siis matkapuhelinta.
- Ihmiskehon kudokset imeyttävät matkapuhelimesta säteilevää energiaa ja etenkin puhelinten välittämät radioaallot ovat haitallisia.
Kännyköiden säteily ja syöpä – mitä tutkimukset sanovat tästä yhteydestä?
International Agency for Cancer Research -syöpätutkimuskeskuksen mukaan matkapuhelimet määritettiin vuonna 2011 ryhmään 2B, mikä tarkoittaa, että ne määritellään mahdollisesti karsinogeenisinä eli syöpää aiheuttavina. Tutkimuskeskuksen mukaan on siis mahdollista, että matkapuhelinten käyttö lisää syöpäriskiä.
Tutkimuskeskus hyödynsi tutkimuksessaan pitkäaikaista tietoa puhelinten käyttöön liittyen.
Matkapuhelinten vaikutuksesta syövän kehittymiseen ei ole suoraa tieteellistä näyttöä, mutta monet lääkärit, kuten George Carlo, uskovat, että matkapuhelinten käyttö voi tulevaisuudessa johtaa terveyskriisiin. Matkapuhelinten käytön uskotaan vahingoittavan aivoja ja kehittävän tiettyjä syövän muotoja. Monet uskovat, että matkapuhelinten lisääntynyt käyttö on johtanut syöpäsairauksien kasvuun.
Matkapuhelinten käyttöön liittyy terveysongelmia ja monet ovat valittaneet mm. seuraavista oireista puhelinten käyttöön liittyen:
- Jatkuva päänsärky
- Korkea verenpaine
- Alzheimerin taudin ilmeneminen aikaisessa vaiheessa
- Syöpä
Mitkä laitteet välittävät eniten haitallista säteilyä?
Yhdysvalloissa kaikkien myynnissä olevien puhelinten täytyy läpäistä tietyt kriteerit. FCC eli Federal Commission of Communications on ohjeistanut matkapuhelinvalmistajia puhelinten lähettämän säteilyn suhteen. Puhelimen SAR-luvun, jolla määritellään laitteen lähettämä säteilymäärä, saa olla korkeintaan 1.6 wattia kilogrammaa kohden.
Alta löydät listan puhelimia, joiden säteilymäärät ovat markkinoiden korkeimpia.
- MOTOROLA DROID MAX
SAR: 1.54 - MOTOROLA DROID ULTRA
SAR: 1.54 - MOTOROLA MOTO E
SAR: 1.5 - ALCATEL ONE TOUCH EVOLVE
SAR: 1.49 - HUAWEI VITRIA
SAR: 1.49 - KYOCERA HYDRO EDGE
SAR: 1.48 - KYOCERA KONA
SAR: 1.45 - KYOCERA HYDRO XTRM
SAR: 1.44 - NOKIA ASHA 503
SAR: 1.43 - BLACKBERRY Z30
SAR: 1.41
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Pei Zheng, & Ni, L. M. (2006). Spotlight: The Rise of the Smart Phone. IEEE Distributed Systems Online. https://doi.org/10.1109/mdso.2006.22
- Knoll, G. F., & Kraner, H. W. (1981). Radiation Detection and Measurement. Proceedings of the IEEE. https://doi.org/10.1109/PROC.1981.12016
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.