Logo image
Logo image

Hyvän suuhygienian edistäminen lapsilla

3 minuuttia
Lasten hampaiden harjaaminen vaikuttaa heidän suuhygieniaansa tulevaisuudessa. Tästä syystä on tärkeää opettaa lapsille hyvät hygieniatottumukset jo pienestä pitäen!
Hyvän suuhygienian edistäminen lapsilla
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Hyvän suuhygienian edistäminen lapsilla on äärimmäisen tärkeää, koska heidän hampaidensa terveys on siitä riippuvainen myös tulevaisuudessa. Lastenkin hampaat voivat reikiintyä.

Paras tapa taistella tätä ongelmaa vastaan on ehkäisemällä ja opettamalla hyvät suuhygieniatottumukset jo pienestä pitäen. Haluatko tietää, kuinka huolehdit lasten suuhygieniasta oikeaoppisesti? Jatka lukemista!

Mitä lasten suuhygieniaan kuuluu?

Some figure

Lasten hampaista huolehtiminen tarkoittaa paljon muutakin kuin sitä, että ehkäistään niiden kellastumista. Vaikka tämä onkin monen mielestä esteettisesti häiritsevä ongelma, hyvässä suuhygieniassa on kyse paljon muustakin kuin kirkkaan valkoisista hampaista.

Kun puhumme suuhygieniasta, tarkoitamme hampaita, poskia ja kieltä. Terve suu merkitsee:

  • Terveitä valkoisia hampaita, joissa ei ole ruoantähteitä eikä plakkia tai hammaskiveä.
  • Vaaleanpunaisia ikeniä, jotka eivät vuoda verta tai ole kipeät hampaita harjatessa.
  • Raikasta hengitystä.

Mitä lapset tarvitsevat huolehtiakseen hampaistaan kotona? Tarvitaanko muutakin kuin hammasharja ja -tahna?

Lasten suuhygienian välineet

Hammaslääkärit suosittelevat aikuisia harjaamaan hampaansa sekä käyttämään hammaslankaa ja suuvettä vähintään kahdesti päivässä. Entä lapset? Katsotaan nyt, mitä lapset tarvitsevat pitääkseen suunsa puhtaana ja terveenä.

  • Hammasharja: Tämän tulee olla lapsen ikään sopiva. Voit kysyä hammaslääkäriltä, millaiset harjakset sopivat parhaiten lapsille. Lasten on tärkeää myös oppia harjaamaan hampaansa itse käsin, vaikka heillä olisi sähköhammasharja.
  • Hammastahna: Valitse hammastahnakin lapsen iän mukaan. Keskustele hammaslääkärin kanssa parhaasta merkistä ja siitä, tulisiko tahnassa olla fluoridia.
  • Hammaslanka: Suosittelemme, että lapset alkavat käyttää hammaslankaa 4-vuotiaasta alkaen vanhempiensa avustuksella. 8–9 vuoden ikäisinä he voivat jo tehdä sen itse.

Käy lukemassa myös tämä artikkeli: Hammastahna ja sen värikoodien selitys

Hyvän suuhygienian edistäminen lapsilla: 6 vinkkiä

Hyvä suuhygienia lapsilla merkitsee ehkäisyä! Ensimmäinen askel onkin pitää huolta hampaista jo ennen ongelmien syntymistä. Tätä varten on tärkeää noudattaa seuraavia vinkkejä.

1. Ala harjata hampaita jo varhaisessa iässä

Some figure

Usein luullaan, että lasten suuhygieniasta huolehtiminen tarkoittaa ainoastaan hampaiden harjaamista, mutta tämä ei pidä paikkaansa. On tärkeää pitää huolta lasten suusta jo vauvasta lähtien.

Puhdista ikenet sideharsolla. Kun hampaat puhkeavat, harjaa niitä hellävaraisesti. Tällä tavoin voit ehkäistä lapsella tuttipullokariesta.

2. Harjaa hampaat vähintään kahdesti päivässä

Ihanteellisesti lasten tulisi harjata hampaansa kolmesti päivässä: kun he heräävät, lounaan jälkeen ja iltapalan jälkeen. Oikeaoppinen harjaaminen tarkoittaa seuraavaa:

  • Laita pieni määrä hammastahnaa harjaan. Tahnaa tulisi olla korkeintaan herneen kokoinen nokare.
  • Harjaa ensin hampaiden sisäosa, yksi hammas kerrallaan. Muista pitää hammasharja sellaisessa kulmassa, että myös ikenien ja hampaiden raja puhdistuu.
  • Puhdista hampaiden ulkopinnat yksi kerrallaan. Pidä harja edelleen oikeassa kulmassa.
  • Harjaa hampaiden purupinnat yksi kerrallaan. Kiinnitä erityistä huomiota takahampaisiin.
  • Älä unohda harjata myös kieltä.

Jos lapsesi ovat yli neljävuotiaita, voit aloittaa hammaslangan käytön varoen kuitenkin vahingoittamasta ikeniä. Ole kärsivällinen, sillä tämä voi olla aluksi hankalaa.

Huom.: On tärkeää vaihtaa hammasharja uuteen säännöllisesti.

3. Vältä liiallista sokeria

Some figure

Lapset voivat tietysti syödä makeisiakin, mutta aina kohtuudella. Esimerkiksi karkit tarttuvat helposti kiinni hampaisiin, ja jos hampaat jäävät tällöin harjaamatta, sokeri voi vahingoittaa niitä aiheuttaen reikiä.

Ennen kuin menet, käy lukemassa: Hyaluronihapon käyttö hammaslääketieteessä

4. Hyvän suuhygienian edistäminen lapsilla edellyttää tasapainoista ruokavaliota

Terveellinen ruokavalio ei ole hyväksi ainoastaan terveydelle, vaan myös hampaille. Lasten ruokavaliossa on hyvä olla sellaisia ruokia, jotka sisältävät paljon kalsiumia, fosforia ja fluoria, jotta heidän hampaansa pysyvät vahvoina ja terveinä!

5. Juomana mieluiten vesi

Some figure

Sokeripitoiset juomat voivat vahingoittaa hampaita. Kuvittele, jos lapsen hampaat jäävät harjaamatta hänen juotuaan lasillisen mehua. Nuo sokerit jäävät sitten suuhun ja voivat aiheuttaa erilaisia ongelmia.

6. Hyvän suuhygienian edistäminen lapsilla edellyttää hammaslääkärissä käyntiä

Lasten tulisi käydä hammaslääkärissä ainakin kerran vuodessa. Käytä tuo hetki hyväksesi ja kysy hammaslääkäriltä, kuinka pidät huolta lapsesi hampaista parhaalla tavalla.

Hyvä suuhygienia on lapsilla oleellinen asia, ei ainoastaan nykyhetkeä vaan myös tulevaisuutta ajatellen. Jos sinulla on mitään kysyttävää hampaiden hoidosta, keskustele asiasta hammaslääkärin kanssa. Kukaan ei ole parempi antamaan neuvoja tällä saralla kuin alan asiantuntija.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.