Logo image
Logo image

Haimansiirto: miksi niitä tehdään ja mitkä ovat riskit?

5 minuuttia
Haima on vatsaontelossa sijaitseva elin, jonka toimintaan voivat vaikuttaa erilaiset sairaudet. Elinsiirrot ovat yhä enemmän tutkittu vaihtoehto.
Haimansiirto: miksi niitä tehdään ja mitkä ovat riskit?
Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Haimansiirto, kuten kaikki elinsiirrot, keskittyy vaurioituneen elimen korvaamiseen terveellä. Pan American Health Organizationin (PAHO) mukaan vuoteen 2016 mennessä Amerikassa kirjattiin 53 345 elinsiirtoa. Haimansiirto kuuluu elinsiirtoihin, joiden menestysprosentti on erittäin korkea.

Haima on kehon keskiosassa oleva elin, joka osallistuu ruoansulatusentsyymien ja verensokeritasojen säätelyyn tarkoitettujen hormonien tuotantoon. Haimansiirrot parantavat merkittävästi vaikeasta diabetesta sairastavien potilaiden ennustetta ja elämänlaatua vähentämällä sairauteen liittyviä komplikaatioita.

Minkälainen haimansiirto on?

Haimansiirto on kirurginen toimenpide, jossa lääkärit istuttavat potilaan elimistöön terveen ja toimivan haiman, joka korvaa viallisen ja toimimattoman haiman. Tämä toimenpide voidaan suorittaa yksinään, vaikka on osoitettu, että 88 prosentissa tapauksista se suoritetaan samanaikaisesti maksansiirron kanssa.

Lääkärit irrottavat haiman aivokuolleelta luovuttajalta, jonka elintoimintoja pidetään yllä keinotekoisesti. Kun haima on poistunut kehosta, sitä voidaan säilyttää kylmässä jopa 20 tuntia.

Haimansiirtoleikkaus kestää yleensä noin 3 tuntia. Luovutettu elin sijoitetaan yleensä vatsan oikeaan alaosaan. Toinen, sairas haima, jää elimistöön.

Toimenpiteessä lääkärit yhdistävät luovutetun haiman verisuonet vastaanottavan potilaan verisuonten kanssa. Elin siirretään yleensä aivokuolleen luovuttajan pohjukaissuolen kanssa, jolloin jälkimmäinen liitetään suoraan vastaanottajan suoleen tai rakkoon.

Jos haimansiirto liittyy munuaisensiirtoon, toimenpide voi kestää jopa 6 tuntia. Se selittää korkeamman tehokkuuden.

Some figure
Haima on elin, jolla on ruoansulatus- ja hormonitoimintaa. Diabetestä sairastavan henkilön haima ei enää toimi kunnolla.

Miksi jotkut ihmiset tarvitsevat haimansiirtoa?

Haima on elin, joka vastaa insuliinin tuotannosta. Se on anabolinen hormoni, joka pystyy alentamaan verensokeria. Diabeetikoille on ominaista insuliinituotannon epätasapaino tai puuttuminen.

Haimansiirto mahdollistaa fysiologisen insuliinintuotantokapasiteetin palauttamisen, mikä vähentää diabetekseen liittyviä muutoksia ja komplikaatioita. Tämä menettely ei kuitenkaan ole terapeuttinen standardi.

Yleisin käyttöaihe tähän toimenpiteeseen on 1-tyypin diabetestä sairastavilla potilailla, koska hormonin jatkuva ulkoinen annostelu on välttämätöntä. Lääkärit ovat kuitenkin huomauttaneet, että jotkut 2-tyypin diabetesta sairastavat potilaat voisivat myös hyötyä haimansiirrosta.

Diabeteksen yhteys munuaismuutoksiin oli se, mikä motivoi kirurgisen tekniikan kehittämistä. Tämä selittää, miksi useimmat näistä toimenpiteistä suoritetaan samanaikaisesti munuaisensiirron kanssa tai ennen sitä.

Haimansiirtoleikkauksen riskit

Haimansiirto on invasiivinen kirurginen toimenpide, joten siinä on komplikaationsa, kuten kaikissa muissakin kirurgisissa toimenpiteissä. Yleisiä riskejä ovat lääkkeiden aiheuttamat haittavaikutukset ja anestesia-aineisiin liittyvät hengityshäiriöt.

Toisaalta haimansiirtoon liittyy komplikaatioita, mukaan lukien veritulpan muodostuminen, fistelit, haimatulehdus, infektiot ja elimen hylkimisreaktio.

1. Tromboosi eli verihyytymä

Tromboosi on yksi yleisimmistä haimansiirtoon liittyvistä riskeistä, joka ilmenee muutaman päivän sisällä leikkauksesta. Verihyytymät muodostuvat yleensä laskimojärjestelmään verisuonivaurioiden tai hemodynaamisten muutosten seurauksena.

Tämä komplikaatio on vastuussa luovutetun elimen varhaisesta menetyksestä 5–6 prosentissa tapauksista. Tästä syystä asiantuntija määrää yleensä hepariinia ja verihiutaleita estäviä aineita toimenpiteen jälkeen ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä.

2. Fistelit

Nämä esiintyvät yleensä yhdessä luovuttajaelimen kanssa. Fisteli on epänormaali yhteys kahden kudoksen välillä. Usein ne johtuvat teknisistä vioista tai heikentyneestä verenkierrosta kudoksessa. Myöhäisemmässä vaiheessa ilmaantuneet fistelit yhdistetään usein virusinfektioihin tai elinsiirron hylkimisreaktioon.

Tällä hetkellä niiden ilmaantuvuus on vähentynyt sitä ehkäisevien lääketieteellisten toimenpiteiden ansiosta. Fistelit vaativat yleensä kirurgista korjausta ja erityistä lääketieteellistä hoitoa.

3. Haimatulehdus

Haimatulehdus esiintyy välittömänä leikkauksenjälkeisenä komplikaationa. Tämä riippuu siitä, kuinka elintä säilytettiin ennen leikkausta ja sen aikana.

Useimmissa tapauksissa haimatulehdus on yleensä itsestään rajoittuva eikä vaikuta elimen toimintaan.

4. Infektiot

Immuunijärjestelmän heikkeneminen ja itse diabeettiset terveysongelmat lisäävät infektioriskiä. Siksi antibioottihoidon ja jatkuvan seurannan aloittaminen on välttämätöntä.

5. Akuutti hylkimisreaktio

Luovutetun haiman hylkimisreaktio tapahtuu yli 20 %:lla elinsiirtopotilaista. Tässä tilanteessa varhainen hoito on välttämätöntä potilaan parhaan ennusteen saavuttamiseksi.

Valmistautuminen haimansiirtoon

Haimansiirto sisältää monimutkaisen valmisteluprosessin sekä fyysisesti että psyykkisesti. Eri muuttujat vaikuttavat toimenpiteeseen sekä sen aikana että sen jälkeen.

Ennen toimenpidettä

Kun lääkärit toteavat haimansiirron tarpeen, he kertovat potilaalle toimenpiteestä.

Vastuuryhmä aloittaa jakson, jonka aikana he arvioivat potilaan perusteellisesti; tämä kestää yleensä 1-2 kuukautta. Lisäksi asiantuntijat pyytävät erilaisia ​​laboratoriotutkimuksia vastaanottajan terveydentilan selvittämiseksi.

Alla olemme maininneet joitain testejä:

  • Verikoe
  • HIV -testi
  • Rintakehän röntgen
  • Munuaisten toimintakokeet
  • Elektrokardiogrammi ja kaikututkimus
  • Täydellinen psykologinen tutkimus

Varmistettuaan henkilön soveltuvuuden toimenpiteeseen, sairaala lisää hänet jonotuslistalle potilaan terveydentilan ja tarpeen mukaan.

Haimansiirron odotusaika voi olla jopa 2 vuotta, maasta riippuen. Samanaikaisen munuaisensiirron tapauksessa aika voi vaihdella 12-14 kuukauden välillä.

Leikkausta odotellessa on tärkeää säilyttää hyvä terveydentila. Voit tehdä tämän noudattamalla näitä suosituksia:

  • Käy kaikissa lääkärin vastaanotoissa ja noudata asiantuntijan ohjeita.
  • Säilytä terve paino tasapainoisella ruokavaliolla ja kevyellä tai kohtalaisella liikunnalla.
  • Vältä alkoholin ja tupakan käyttöä.
  • Suorita rentouttavia aktiviteetteja, jotka edistävät psyykkistä terveyttä.
  • Valmistele kaikki mitä tarvitset operaatioon.

Toimenpiteen aikana

Lääkärit tekevät haimansiirrot yleisanestesiassa. He voivat antaa anestesian kaasuna tai suonensisäisenä injektiona.

Lääkäri tekee vatsaan viillon, jota he käyttävät luovuttajaelimen istuttamiseen ja sen yhdistämiseen vastaanottajan muihin elimiin.

Lääkäriryhmä valvoo tarkasti kaikkia potilaan elintoimintoja. Toimenpide kestää yleensä 3 tuntia ja joskus jopa enemmän, jos kyseessä on samanaikainen siirto.

Toimenpiteen jälkeen

Toimenpiteen päätyttyä vastaanottava potilas pysyy teho-osastolla muutaman päivän, jotta lääkärit voivat tarkkailla mahdollisia komplikaatioita. Sitten he siirtävät potilaan viikoksi toipumishuoneeseen.

Lääkärikeskuksesta kotiuttamisen jälkeen seurantaryhmä voi pyytää potilasta pysymään keskuksen lähellä 2-3 kuukauden ajan. Tiukka lääketieteellinen valvonta on välttämättömiä.

Asiantuntija määrää useita lääkkeitä, jotka potilaan on otettava komplikaatioiden välttämiseksi. Immunosuppressiiviset lääkkeet estävät uuden elimen hylkimisreaktiota. On kuitenkin myös tärkeää ottaa antibiootteja infektioiden kehittymisen estämiseksi.

Some figure
Haimansiirron lääkitys on monipuolinen ja sisältää immunosuppressantteja ja antibiootteja.

Mitä syödä haimansiirron jälkeen?

Kotona ollessa on tärkeää noudattaa terveellistä ruokavaliota, joka edistää haiman palautumista ja sen toimintojen ylläpitämistä. Myös ruokavalio yhdistettynä liikuntaan mahdollistaa painonhallinnan.

Lisäksi ravitsemusasiantuntijan arvio on tärkeää potilaan toipumisen kannalta. Yleisesti ottaen tärkeimmät suositukset terveelliselle ruokavaliolle haimansiirron jälkeen ovat seuraavat:

  • Ruokavalio, joka sisältää runsaasti eläinproteiineja, kuten siipikarjaa, kalaa ja vähärasvaista lihaa.
  • Suuri prosenttiosuus hedelmiä ja vihanneksia; vähintään 5 annosta päivässä.
  • Ruoat, joissa on runsaasti kuitua.
  • Vähärasvaiset maitotuotteet.
  • Suolan ja tyydyttyneiden rasvojen kulutuksen vähentäminen.
  • Kofeiinin ja alkoholin kulutuksen rajoittaminen.
  • Juomalla runsaasti vettä ja nesteitä.
  • Vältä happamia hedelmiä ja mehuja, kuten greippiä ja appelsiinia.
  • Lääkkeet.

Onnistuneen haimansiirron jälkeen potilaan ei enää tarvitse ottaa insuliinia. Lisäksi korkeaan verensokeritasoon liittyvien sairauksien ilmaantuvuus vähenee.

Useimmissa tapauksissa keho kuitenkin hylkii uutta elintä. Siksi jatkuva immunosuppressiivinen lääkitys, jota voidaan ylläpitää potilaan loppuelämän ajan, on avainasemassa. Lisäksi jatkuva lääketieteellinen arviointi tarjoaa työkalut terveelliseen ja komplikaatiovapaaseen elämään.

.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Montiel M, Pardo F, Rotellar F, Valentí V, Pastor C, Álvarez Cienfuegos J. Trasplante pancreático. Anales Sis San Navarra. 2006; 29( Suppl 2 ): 113-124.
  • Alba A, Morales J, Ferrario M, Zehnder C, Aguiló J, Zavala C et al. Trasplante simultáneo de páncreas y riñón en diabetes mellitus tipo 1: Experiencia de un centro en Chile. Rev. méd. Chile. 2011; 139( 1 ): 11-18.
  • Esmatjes Mompó E, Ricart Brulles M. Diabetes y trasplante de páncreas. Nutr. Hosp. 2008; 23( Suppl 2 ): 64-70.
  • Muñoz-Bellvís L. The odd situation of pancreas transplantation in Spain. Nefrologia. 2019 Sep-Oct;39(5):455-457.
  • Jiménez-Romero C, Marcacuzco Quinto A, Manrique Municio A, Justo Alonso I, Calvo Pulido J, Cambra Molero F et al. Simultaneous pancreas-kidney transplantation. Experience of the Doce de Octubre Hospital. Cir Esp. 2018 Jan;96(1):25-34.
  • Montiel MC, Pardo F, Rotellar F, Valentí V, Pastor C, Alvarez Cienfuegos J. Trasplante pancreático [Pancreatic transplant]. An Sist Sanit Navar. 2006;29 Suppl 2:113-24.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.