Erityyppiset erot, jotka särkevät sydämen
Kaikki erot aiheuttavat tuskaa, josta on opittava pääsemään yli mennäkseen elämässä eteenpäin. Mutta jotkut erot ovat toisia tuskallisempia. Tänään aiheenamme ovat erityyppiset erot, jotka särkevät sydämen tuhansiksi palasiksi.
Sellainen suhde, joka heikkenee ajan myötä ja johtaa parin yhteiseen päätökseen erota intohimon tai rakkauden puutteen tähden (kun jäljellä on enää vain ystävyys), ei ole sama asia kuin suhteen päättyminen yllättävään toisen pettämiseen.
Ensimmäisessä tapauksessa ero tapahtuu lähes luonnostaan, yhteisymmärryksessä. Kumppanien välinen side on muuttunut vähitellen hauraammaksi, kunnes se rikkoutuu kokonaan.
Mutta toisessa tapauksessa ilmenee suurta tuskaa ja kärsimystä johtuen luottamuksen menetyksestä.
Mitkä erityyppiset erot saavat kärsimään tällä tavalla?
Erityyppiset erot, jotka särkevät sydämen
Toinen jättää toisen odottamatta
Tällainen ero on hyvin tavallinen. Yhtenä päivänä kumppani sanoo haluavansa erota, ja maailmasi romahtaa. Et odottanut sitä ollenkaan!
Selkeästikään tätä päätöstä ei tehty yhtäkkiä, vaikka se saattaa toisesta osapuolesta usein siltä tuntuakin. Suhteessa on ollut asioita, joita toinen ei ole halunnut nähdä ja jotka hän on sivuuttanut, mutta niiden seuraus on ilmeinen.
Joitakin syitä siihen miksi toinen päättää jättää toisen ovat:
- Hän tapasi jonkun kolmannen osapuolen ja rakastui tähän.
- Suhteesta puuttuu intohimo. Olette nykyään vain ystäviä.
- Toinen ei vastaa toisen odotuksia. Toinen voi esimerkiksi haluta lapsia mutta toinen ei.
- Toinen oli uskoton tai käyttäytyi jollakin muulla tavoin epäkunnioittavasti toista kohtaan.
Kannattaa lukea: Kuinka uskottomuuteen kannattaa reagoida?
Kuten näet, monet syyt voivat johtaa siihen, että toinen haluaa päättää suhteen.
Mutta ero on erityisen tuskallinen vain silloin, kun toinen osapuoli ei koe samalla tavalla kuin toinen, eli kun ero tulee toiselle yllätyksenä. Vaikka toinen on edelleen rakastunut ja kantaa kortensa kekoon, kumppani on kadottanut halunsa taistella suhteen eteen. Voi olla myös niin, ettei toinen ole koskaan varsinaisesti rakastanut toista, ja ajan myötä tällainen suhde ei voi muuta kuin loppua.
Kaikki nämä tilanteet johtavat jätetyn osapuolen sydämen särkymiseen. Mutta vaikka se olisi kuinka tuskallista tahansa, suhteen päättyminen oli parasta mitä saattoi tapahtua, sillä se on tilaisuus oppia ja jatkaa eteenpäin.
Kannattaa lukea: Mikä on rakkauden ja pakkomielteen ero?
Kun suhteessa on tunneriippuvuutta
Vaikka kaikki mainitsemamme erot kuuluvat kategoriaan “toinen jättää toisen”, on olemassa myös sellainen ryhmä, johon kuuluvat kaikki tunneriippuvuudesta kärsivät ihmiset.
Tunneriippuvaisella ihmisellä on virheellinen käsitys siitä, mitä rakkaus on. Henkilö on riippuvainen kumppanistaan johtuen alhaisesta itsetunnosta. Kumppani on hänen syynsä onneen eikä hän olisi mitään ilman kumppaniaan.
Tunneriippuvuudessa ei ole kyse aidosta rakkaudesta, vaan tarpeesta kuulua sellaiselle henkilölle, joka antaa omalle elämälle merkityksen.
Kun suhde sitten päättyy, riippuvaisen ihmisen olo on tyhjä. Elämällä ei ole tarkoitusta ja hänen on saatava sitoutua jo uuteen suhteeseen ennen kuin edellistä on vielä unohdettu.
Tämä ei tarkoita sitä, etteikö ero olisi ollut traumaattinen. Tällaiset henkilöt vain välttelevät tuskaa hyppäämällä suoraan uuteen suhteeseen. Mutta eron jättämä haava on edelleen olemassa, sillä sydän on särkynyt.
Ennen kuin lähdet, käy lukemassa: Rakastatko kumppaniasi enemmän kuin hän sinua?
Jos kumppani jättää meidät tai jos olemme kovasti riippuvaisia hänestä ja suhde päättyy, sydän tuntuu särkyvän miljooniksi palasiksi.
Mutta vaikka ero joskus tuntuu siltä kuin elämä olisi ohi, huomaamme aina, ennemmin tai myöhemmin, että voimme taas jatkaa eteenpäin.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
-
Collins, T. J., & Gillath, O. (2012). Attachment, breakup strategies, and associated outcomes: The effects of security enhancement on the selection of breakup strategies. Journal of Research in Personality, 46(2), 210-222.
-
De Smet, O., Loeys, T., & Buysse, A. (2012). Post-breakup unwanted pursuit: A refined analysis of the role of romantic relationship characteristics. Journal of Family Violence, 27(5), 437-452.
-
Sprecher, S., Zimmerman, C., & Abrahams, E. M. (2010). Choosing compassionate strategies to end a relationship. Social Psychology.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.