Crohnin taudin biologiset hoitomuodot
Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Maryel Alvarado Nieto
Crohnin tauti on yksi kahdesta toistuvasta sairaudesta, joita kutsutaan yhteisesti tulehdukselliseksi suolistosairaudeksi, ja biologiset hoitovaihtoehdot ovat alan uusimpia innovaatioita. Viime vuosina näiden sairauksien ilmaantuvuus on lisääntynyt, mikä on nopeuttanut tutkimusta tehokkaiden hoitotapojen löytämiseksi. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat Crohnin taudin biologiset hoitomuodot.
Crohnin taudin oireiden kroonisuuden vuoksi sitä on vaikea hoitaa. Siksi tehokkaiden hoitovaihtoehtojen löytäminen on potilaille elintärkeää.
Mikä on tulehduksellinen suolistosairaus?
Termi tulehduksellinen suolistosairaus yhdistää kaksi erillistä sairautta, jotka ovat kroonisia, mutta jotka aiheuttavat toistuvia oireita. Edellä mainittuja sairauksia ovat Crohnin tauti ja haavainen paksusuolitulehdus.
Ne vaikuttavat sekä miehiin että naisiin samalla tavalla. Ne ilmenevät yleisimmin 20-30 vuoden iässä, mutta voidaan diagnosoida jopa lapsuudessa.
Crohnin tauti
Tämä sairaus vaikuttaa ruoansulatuskanavan eri segmentteihin, mukaan lukien alueet, joilla ei esiinny poikkeavuuksia. Se voi sijaita missä tahansa ruoansulatuskanavan osassa, mutta se on yleisempää ohutsuolen ja paksusuolen distaalisessa osassa.
Crohnin taudin tulehdus kattaa yleensä kaikki suolen seinämän kerrokset, minkä vuoksi sitä kutsutaan transmuraaliksi. Lisäksi eri syvyiset haavaumat ovat yleisiä. Tämä antaa suolistolle “mukulakivimäisen” ulkonäön.
Kun tämä sairaus aktivoituu, yleisimmät oireet ovat ripuli ja vatsakipu. Niihin voi liittyä myös muita kliinisiä oireita, kuten kuumetta, oksentelua ja painon laskua.
Toisaalta jotkut ihmiset voivat kehittää muutoksia, jotka vaikuttavat muihin elimiin ja järjestelmiin, mutta ovat silti yhteydessä Crohnin taudin patologiseen prosessiin:
- Uveiitti
- Artropatiat
- Stomatiitti
- Erythema nodosum
Usein on tarpeen suorittaa erilaisia tutkimuksia, jotka paljastavat tulehdusprosessin ja leesiot. Vaikka täydentävien testien arsenaali riippuu oireiden voimakkuudesta, jotkin näistä testeistä on mainittua alla:
- p-ANCA- ja anti-Saccharomyces -vasta-aineiden havaitseminen
- Yksinkertainen vatsan röntgenkuvaus
- Kolonoskopia ja ileoskopia
- Vatsan ultraäänitutkimus
Toisaalta sairauden tarkan luonteen määrittäminen on välttämätöntä Crohnin taudin diagnosoinnin kannalta. Erityisesti siksi, että se mahdollistaa mikroskooppisten muutosten erottamisen haavaisen paksusuolitulehduksen aiheuttamista muutoksista.
Haavainen paksusuolitulehdus
Toisaalta haavaisen paksusuolitulehduksen tapauksessa ongelma piilee usein peräsuolessa. Tämän tulehdusprosessin vuoksi suolistossa ei ole alueita, joissa suoliston limakalvo olisi täysin ehjä.
Crohnin taudin monitekijäinen alkuperä on johtanut biologisten hoitomuotojen kehittämiseen
Asiantuntijat tunnustavat, että useat ympäristö- ja geneettiset tekijät vaikuttavat Crohnin taudin kehittymiseen.
Crohnin taudin kehittymiseen liittyvään geneettiseen alttiuteen voi liittyä jopa 201 lokusta.
Toisaalta, mitä tulee ympäristötekijöihin, tupakointi liittyy lisääntyneeseen riskiin. Teollistuneiden yhteiskuntien ruokavaliolla, jossa monet jalostetut elintarvikkeet sisältävät runsaasti rasvaa ja vähän kuituja, näyttää myös olevan rooli taudin puhkeamisessa.
Lopuksi, epänormaali immuunivaste edistää tulehduksellisten suolistosairauksien kehittymistä. Suolen seinämän komponentit ja ruuansulatuskanavassa oleva normaali bakteerifloora laukaisevat myös liioitellun vasteen, joka edesauttaa tulehdusprosessia.
Crohnin taudin hoitovaihtoehdot
Tällä hetkellä ei ole olemassa hoitoa, joka parantaisi Crohnin taudin, mutta on useita tapoja hoitaa sairauden aiheuttamia oireita. Täydellisen remission saavuttaminen on nykyisten hoito-ohjelmien tavoite.
Siksi on välttämätöntä, että lääkärit tutkivat jokaisen tapauksen yksilöllisesti. Tässä tulee ottaa huomioon oireiden vakavuus ja kesto, mutta myös leesioiden sijainti.
Mahdollisia hoitovaihtoehtoja:
- Aminosalisylaattilääkkeet, kuten mesalatsiini
- Kortikosteroidilääkkeet, kuten prednisoni
- Immunosuppressantit, kuten atsatiopriini ja metotreksaatti
- Biologinen hoito vasta-aineilla
- Leikkaus
On aina tarpeen arvioida aiemmin annettu lääke ja sillä saatu vaste. Tämä mahdollistaa tietyn hoidon tehokkuuden määrittämisen. Tämän jälkeen on mahdollista määritellä potilaalle sopiva hoito-ohjelma.
Lievissä tai kohtalaisissa olosuhteissa paras vaihtoehto on aloittaa aminosalisylaateista. Sitten lääkärit ehdottavat usein, että henkilö siirtyy muihin hoitoihin. Leikkauksen pitäisi olla viimeinen vaihtoehto.
Mitkä ovat Crohnin taudin biologiset hoitomuodot?
Biologinen hoito koostuu joukosta lääkkeitä, joiden vaikuttava aine saadaan käsittelemällä biologista alkuperää olevaa materiaalia eli eläviä organismeja. Tämä terapeuttinen vaihtoehto mahdollistaa sellaisten sairauksien hallinnan, joissa on immuunikomponentti.
Crohnin taudin hoidossa biologiset yhdisteet voivat auttaa hallitsemaan suoliston tulehdusprosessia. Näiden yhdisteiden joukossa ovat seuraavat:
- Anti-TNF -vasta-aineet, mukaan lukien infliksimabi ja adalimumabi
- Anti-integriinivasta-aineet, kuten vedolitsumabi
- Interleukiinivasta-aineet, kuten ustekinumabi
Biologinen hoito ei ole ensisijainen hoitovaihtoehto Crohnin taudin hoitoon.
On kuitenkin erityistilanteita, joissa turvautuminen näihin lääkkeisiin on varteenotettava vaihtoehto. Tätä voidaan suositella erityisesti silloin, kun suuriannoksinen steroidihoito ei anna riittävää vastetta (kortikoresistanssi). Se saattaa myös olla hyvä idea, kun oireyhtymä (kortikoriippuvuus) ilmaantuu uudelleen remission jälkeen, kun annosta pienennetään.
Nykyinen suositus näissä vaikeasti hallittavissa tapauksissa on kuitenkin aloittaa immunosuppressiohoito ennen biologisen hoidon aloittamista. Potilaiden yksilöllistäminen auttaa kuitenkin määrittämään, kenelle biologisesta hoitomuodosta voisi olla hyötyä.
Lue myös: Kuinka ruokavalio vaikuttaa suoliston mikrobistoon?
Biologisten hoitomuotojen riskit
Suurin riski on lisääntynyt alttius vakaville infektioille. Tämä riski havaitaan sekä steroidien että immunosuppressanttien käytössä. Kaikki infektioprosessit, mukaan lukien oireeton tuberkuloosi, on suljettava pois ennen biologisen hoidon aloittamista.
Seuranta on avainasemassa tulehduksellisen suolistosairauden hoidossa
Potilailla on havaittu suurentunut paksusuolensyövän riski verrattuna muuhun väestöön. Tämä riski riippuu kuitenkin myös sairauden kestosta ja laajuudesta sekä perheen paksusuolensyöpä historiasta.
Tämän tilan kroonisen luonteen ja lisääntyneen riskin vuoksi potilaan säännöllinen seuranta on suositeltavaa vakiintuneen hoidon lisäksi. Tämä sisältää kolonoskopiat limakalvomuutosten havaitsemiseksi ajoissa.
Vaikka vammojen sijainti pysyy yleensä vakiona, niiden vakavuus voi muuttua ajan myötä. Tulehdus voi edetä vuosien kuluessa.
Siksi on tärkeää, että et laiminlyö seurantaa, jos sinulla on Crohnin tauti. Terveydenhuoltotiimisi voi kertoa sinulle, oletko hyvä ehdokas biologisten hoitomuotojen kokeiluun.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Mora, H.; Díaz, C.; Guedea, E.; Manejo de la Enfermedad de Crohn en la Era de la Terapia Biológica y Celular; Universidad de Zaragoza; 2019.
- Adegbola, S. O., Sahnan, K., Warusavitarne, J., Hart, A., & Tozer, P. (2018). Anti-TNF therapy in Crohn’s disease. International journal of molecular sciences, 19(8), 2244.
- Domarus, A.; Farreras, P.; Rozman, C.; Cardelach, F.; Nicolás, J; Cervera, R.; Farreras Rozman. Medicina Interna; 19na Edición; Elsevier; 2020.
- Sans, M.; Enfermedad de Crohn; Gastroenterología y Hepatología; 31 (Supl 4): 47 – 50; 2008.
- Comisión Regional de Farmacia y Terapéutica. Consejería de Sanidad y Política Social. Región de Murcia; Documento de Consenso sobre el Uso de Terapia Biológica en el Tratamiento de la Enfermedad de Crohn; 2015.
- Ginard, D.; Khorrami, S.; Pérez, L.; Tavio, E.; López, A.; García, M.; Muñoz, F.; Ibáñez, L.; Marín, I.; Guevara, J.; Casellas, F.; Eficacia y Efectividad de la Terapia Biológica en la Enfermedad Inflamatoria Intestinal. Estudio EFIFECT; Gastroenterología y Hepatología; 2016.
- Engel, T., Yung, D. E., Ma, C., Pariente, B., WIls, P., Eliakim, R., … & Kopylov, U. (2019). Effectiveness and safety of Ustekinumab for Crohn’s disease; systematic review and pooled analysis of real-world evidence. Digestive and Liver Disease, 51(9), 1232-1240.
- del Val, J. H., & Arce, N. M. (2005). Terapia biológica en el tratamiento de la enfermedad de Crohn fistulizante. Publicación de GETECCU para Formación Continuada, 102.
- Carrasco, G.; Histología en la Enfermedad Inflamatoria Intestinal; Revista Médica Clínica Las Condes; 30 (4); 2019.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.