Biopalaute: rentoutustekniikka stressin torjuntaan
Etkö ole koskaan kuullut biopalautteesta? Pysy siinä tapauksessa kuulolla. Se on yksinkertainen käsite ja sen terveyshyödyt ovat monet. Nyt voi olla oikea hetki koettaa sitä, jos olet potenut stressiä jo jonkin aikaa eikä mikään muu ole toiminut. Biopalaute voi ehdottomasti olla avuksi.
Aloitetaan kuitenkin ensin kertomalla, mistä siinä on kyse. Mihin se on tarkoitettu? Biopalaute on eräänlainen terapiamuoto, jossa hyödynnetään ihoon kiinnitettäviä antureita kehon toimintojen mittaamiseksi. Tämä tehdään oman stressitason selvittämiseksi.
Tällä tavoin biopalaute on avuksi antamalla sinulle paremman käsityksen oman kehosi toiminnasta, jotta saat stressisi kuriin. Katsotaan tätä tarkemmin.
Kuinka biopalaute toimii?
Biopalaute toimii varsin yksinkertaisella tavalla. Kehosi tiettyihin kohtiin, esimerkiksi korvalehtiin tai päänahkaan, asetetut anturit lähettävät sinusta tietoa. Tätä varten niiden tulee aina olla kiinni ihossa.
Mielenkiintoinen osuus on se, että sinun on oltava aktiivinen. Mitä tämä tarkoittaa? Sitä, että biopalaute ei ole testi, jossa vain makaat aloillasi. Se on testi, jonka tuloksia voit katsoa ruudulta reaaliajassa nähdäksesi kuinka kehosi reagoi joka hetki.
Myös St. Jude Children’s Research Hospital tähdentää, että kyseessä on interaktiivinen prosessi, jossa saat yhteyden omaan kehoosi sellaisella tavalla, jota et ole koskaan aiemmin saavuttanut.
Lue lisää: Lihaskipua lievittävät luontaishoidot
Biopalautteen menetelmät
Nämä on räätälöity yksilöllisiin tarpeisiin, ja omista terveysongelmistasi riippuen tarvitset jotakin tiettyä menetelmää parhaiden tulosten saamiseksi.
Ennen biopalautteen hyödyntämistä sinun kannattaakin miettiä omia tarpeitasi. Stressi voi nimittäin vaikuttaa eri tavoin jokaisen kehoon.
Biopalaute antaa tietoa aivoaalloista
Tämä on yksi suositeltavimmista biopalautemenetelmistä niille, jotka potevat stressistä johtuvia migreeneitä tai päänsärkyjä. Anturit asetetaan päänahkaan tai ohimoille, jolloin pääset näkemään aivoaaltosi elektroenkefalogrammin ansiosta.
Tämä on mielenkiintoinen tapa saada tietää, kuinka stressi vaikuttaa aivoihisi. Se on todellakin hämmästyttävää!
Hengitys
Toinen menetelmä keskittyy hengitykseen, kun stressi estää hengityksen dynamiikkaa tai sinusta tuntuu siltä kuin tukehtuisit. Anturit asetetaan vatsalle ja rintaan sen selvittämiseksi, millainen hengitystapasi ja -taajuutesi on.
Biopalaute antaa tietoa sydämensykkeestä
Liian nopeaan sydämensykkeeseen (takykardia) voi löytyä vastaus biopalautteesta. Voit selvittää rintaan, ylävartalon alaosaan ja ranteisiin kiinnitetyistä antureista, mikä sydämesi syke on ja kuinka se vaihtelee. Voi olla, että sydämesi alkaa lyödä nopeammin juuri ennen kuin stressi iskee.
Lihasten supistuminen
Krampit, kireät lihakset ja kontraktuurat kuuluvat kaikki stressiin, ja tähänkin biopalaute voi puuttua.
Anturit asetetaan luustolihaksiin tarkkailemaan sähköistä toimintaa, joka saa lihakset supistumaan.
Hikirauhasten toiminta
Biopalautteen avulla voit tarkkailla, millaista hikirauhastesi toiminta on. Kuten tiedät, saatat hikoilla tavanomaista enemmän stressin seurauksena.
Anturit asetetaan sormien ympärille tai ranteiden sisäpuolelle, jolloin pääset analysoimaan kehosi reaktioita stressiin.
Ruumiinlämpö
Yksi biopalautteen menetelmistä on ruumiinlämmön mittaaminen. Yleensä ruumiinlämpö joko laskee tai nousee stressin myötä. Kuinka uskoisit oman kehosi reagoivan? Tämän voit selvittää sormiin asetettavilla antureilla.
Tiedätkö, kuinka stressi vaikuttaa sydämeen?
Biopalautteen hyödyt
Luultavasti jo arvaatkin, mitkä ovat biopalautteen terveyshyödyt nyt kun tiedät siitä hieman enemmän. Keskustellaan niistä joka tapauksessa vähän tarkemmin. Yllä kuvaillut menetelmät antavat sinulle pitkälti vain jonkinlaisen käsityksen siitä, kuinka kehosi toimii ja reagoi stressissä. Mitä hyötyä tämän tietämistä voi olla?
Se voi auttaa ennakoimaan tuloillaan olevan stressin tai ahdistuksen, jotta voit keskittyä hengitykseesi käymällä kävelyllä tai yrittämällä tyhjentää mielesi jollakin toisella tavalla. Näin voit välttää sen minkä tiedät tapahtuvan kehossasi stressin aikana, oli se sitten sydämentykytystä, hengenahdistusta, hermostuneisuutta tai päänsärkyä.
Biopalaute hyödyttää myös niitä ihmisiä, jotka tarvitsevat apua stressistä johtuviin uniongelmiin tai pahoinvointiin ja inkontinenssiin (virtsan tai ulosteen). Jotkut tutkimukset ovat itse asiassa raportoineet palautteen vaikutuksesta ummetukseen.
Kuten huomaat, oman kehon tunteminen auttaa sinua tiedostamaan paremmin, kuinka voit hallita sitä.
Biopalaute ja käytön esteet
Kaikista tällaisen terapian hyödyistä huolimatta siihenkin liittyy joitakin käytön esteitä. Mayo Clinic varoittaa seuraavaa:
- Tällaisessa terapiassa käytetyt anturit voivat aiheuttaa allergian herkällä iholla tai jostakin sairaudesta kärsivillä ihmisillä. Kysy siis ensin lääkäriltä, onko se turvallista sinulle, jos sinulla on taipumusta ihottumaan tai ihotulehduksiin.
- Biopalaute ei välttämättä anna luotettavia tuloksia siitä kuinka reagoit stressiin, jos sinulla sattuu olemaan rytmihäiriöitä. Suosittelemme keskustelemaan tästäkin lääkärin kanssa.
Oikean ammattilaisen valinta
Oletko kiinnostunut tästä menetelmästä? Varmista, että valitset oikean ammattilaisen. Henkilöllä tulee olla lupa ja hänen tulee olla terapeutti. Varmista, että henkilö osaa vastata mahdollisiin kysymyksiisi toimenpiteestä.
Kuten näet, biopalautteella on monia terveyshyötyjä. Oletko jo kokeillut sitä? Millaista se oli? Kerro siitä meille!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Aguilar, G. (1984). Biorretroalimentación térmica para el tratamiento de la migraña clásica: Un estudio de línea base múltiple entre sujetos. Revista de Análisis del Comportamiento.
- Moscoso, M. S. (1983). Perspectiva histórica de la biorretroalimentación. Revista latinoamericana de psicología, 15(1-2), 11-33.
- Naranjo Hernández, D., García Freyre, I., & Companioni Acosta, S. (1999). Biorretroalimentación como método terapéutico: Informe preliminar. Revista Cubana de Medicina, 38(1), 7-12.
- Adame, Enrique Coss, and Cynthia Fernanda Guerrero Hernández. “La biorretroalimentación en el estreñimiento.” Estreñimiento crónico, síndrome de intestino irritable y enfermedad inflamatoria intestinal: 61.
- Thomson, S. A. (1983). Los usos de la biorretroalimentación en psicoterapia. Revista latinoamericana de psicología, 15(1-2), 47-61.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.