Antasidien liikakäytön haittavaikutuksista
Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza
Närästystä helpottavia antasideja käytetään yleisesti suosituksia enemmän. Niiden helpon saatavuuden vuoksi antasideja pidetään yksinkertaisena ratkaisuna vatsavaivoihin ja liikahappoisuuden aiheuttamaan polttavaan tunteeseen rinnassa. Niiden ei kuitenkaan aina pitäisi olla ensisijainen hoitokeino liikakäytön aiheuttamien riskien vuoksi.
Mitä antasidien liikakäytön haittavaikutukset voivat olla? Miksi reseptivapaiden lääkeaineiden kanssa on oltava tarkkana? Vaikka antasideilla on harvoin sivuvaikutuksia, niiden liikakäytöllä voi olla vakaviakin haittavaikutuksia, joista tässä artikkelissa kerrotaan tarkemmin.
Mitä antasidit ovat?
Antasidit ovat mahahappoa neutraloivia valmisteita, jotka tehoavat nopeasti. Niinpä ne helpottavat ruokatorvessa tuntuvaa polttelua ja refluksia. Niitä käytetään kuitenkin yleisesti enemmän kuin mitä suositellaan.
Mitä antasidit ovat ja miten niitä otetaan?
Antasidit koostuvat alumiini- ja magnesiumsuoloista, ja purutabletit tai oraalisuspensio nautitaan sisäisesti. Ne sopivat vain aikuisille ja yli 12-vuotiaille. Antasideja voi ottaa korkeintaan kahdeksan grammaa päivässä enintään kahden viikon ajan.
Antasidien ja muiden lääkeaineiden nauttimisen väliin täytyy jättää vähintään 2-3 tuntia, ja aterian jälkeen täytyy pitää vähintään tunnin tauko. Antasideja voi ostaa ilman lääkärin määräystä. Juuri siksi onkin tärkeää olla selvillä siitä, kenelle ne eivät sovi ja mitä niiden väärinkäytöstä voi seurata.
Lääkkeiden yliannostus uhkaa, kun lääkettä otetaan enemmän kuin annosteluohjeessa on suositeltu tai sitä käytetään yhtäjaksoisesti suosituksia pidempään. Yliannostus voi tapahtua tarkoituksellisesti tai vahingossa. Antasidien liikakäytön riskit liittyvät liian suureen alumiini- ja magnesiumsuolojen saantiin. Suositusten mukaisella annostuksella antasidit ovat yleensä hyvin siedettyjä, ja vain harvoin ne aiheuttavat lievää ripulia, joka häviää hoidon loputtua.
Lue lisää: 6 luonnollista vaihtoehtoa omepratsolille
Mitä ovat antasidien hyödyt?
Antasidit soveltuvat hyvin muun muassa kohonneesta verenpaineesta kärsiville niiden matalan natriumpitoisuuden vuoksi. Koska närästyslääkkeissä ei ole kalsiumia, ne eivät aiheuta myöskään ummetusta. Tämä koskee lähes kaikkia antasidivalmisteita.
Mitä antasidien liikakäytön riskit ovat?
Antasidien liikakäytöllä tarkoitetaan tässä suosituksia suuremman määrän ottamista tai liian pitkään jatkunutta käyttöä. Vanhuksilla antasidien liiallinen käyttö voi pahentaa muun muassa sellaisia olemassa olevia luuston sairauksia kuin osteoporoosi ja osteomalasia fosforin ja kalsiumin vähenemisen vuoksi.
Niin ikään ripulista tai imeytymishäiriöstä kärsiville potilaille, vähäfosforista ruokavaliota noudattaville tai ihmisille jotka ovat hyvin heikossa kunnossa antasidit voivat aiheuttaa muun muassa anoreksiaa, lihasheikkoutta ja osteomalasiaa.
Pitkäaikaisessa käytössä alumiinisuoloilla on taipumus muodostaa suolistossa liukenemattomia fosfaatteja, jolloin ne imeytyvät huonosti ja poistuvat ulosteen mukana.
Antasidit eivät sovellu minkään asteisesta munuaisten vajaatoiminnasta kärsiville. Vaikka antasideja saakin ilman reseptiä, niiden käytössä täytyy noudattaa varovaisuutta. Liian suuria annoksia on syytä välttää, sillä ne voivat aiheuttaa alumiini- ja magnesiumionien liiallista kertymistä elimistöön.
Antasidit ja muut lääkeaineet
Antasidit häiritsevät monien muiden lääkeaineiden imeytymistä, joten nyrkkisääntö on, että niitä ei saisi ottaa samanaikaisesti muiden lääkkeiden kanssa. Antasidit heikentävät seuraavien lääkkeiden imeytymistä:
- Tulehduskipulääkkeet
- Vatsahaavalääkkeet
- Sormustinkukasta saatavaa digitalista sisältävät lääkkeet
- Klooripromatsiini
- Lansopratsoli
- Prednisoni
Lue lisää: 5 turvallista lääkettä joita voit käyttää raskauden aikana
Kiniinin vaikutuksesta sen erittyminen vähenee virtsan alkalisaation vuoksi, mikä voi lisätä sen myrkyllisyyttä.
Alzheimerin taudista kärsiville ei pitäisi antaa alumiinisuoloja sisältäviä antasideja. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että alumiini vaikuttaa taudin kehittymiseen, sillä se kerääntyy aivokudoksen hermosäikeisiin.
Jos närästysoireet eivät helpota tai ne pahenevat kahden viikon antasidivalmisteiden käytön jälkeen, on syytä kääntyä lääkärin puoleen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- AHFS® Patient Medication Information™. © Copyright, 2020. The American Society of Health-System Pharmacists®, 4500 East-West Highway, Suite 900, Bethesda, Maryland.
- Pfennig CL, Slovis CM. Electrolyte disorders. In: Walls RM, Hockberger RS, Gausche-Hill M, eds. Rosen’s Emergency Medicine: Concepts and Clinical Practice. 9th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2018:chap 117.
- US National Library of Medicine website. Specialized Information Services. Toxicology Data Network. Calcium carbonate. toxnet.nlm.nih.gov. Updated June 30, 2014. Accessed April 30, 2019.
- Singh P, Salisbury BH, Terrell JM. Antacids. [Updated 2020 Apr 10]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526049/
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.