Logo image
Logo image

9 lääkinnällistä kasvia painonpudotukseen

4 minuuttia
9 lääkinnällistä kasvia painonpudotukseen
Carlos Fabián Avila

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Kaunis vartalo ja normaalipaino on yksi niistä asioista, jota kaikki meistä havittelevat. Joskus ihannevartalon metsästykseen tulee käytettyä paljon rahaa ja aikaa, ja kaikenlaisia ihmekuureja ja dieettejä tulee kokeiltua – usein huonoin tuloksin. Dieetit ja kuurit eivät ole pitkäjänteinen tapa tehdä muutoksia kehoon tai elimistöön, sillä niitä ei voi käyttää jatkuvasti. Jatkuvuus on painonpudotuksen A ja O. Jätä siis dieettipirtelöt ja kuurit kauppojen ylihinnoitetuille hyllyille, ja keskity luonnon omiin ihmeaineisiin. Tässä artikkelissa esittelemmekin 9 lääkinnällistä kasvia painonpudotukseen!

Tietyt lääkinnälliset kasvit toimivat tehokkaammin ja nopeammin kuin laihdutustuotteet, sillä niitä voi käyttää joka viikko vuoden ympäri. Kasvien voima perustuu luonnollisiin aineyhdistelmiin, jotka eivät aiheuta vahinkoa esimerkiksi ruuansulatukselle.

Mikään kasvi yksinään ei kuitenkaan pysty taikomaan kiloja pois, vaan ne tulee aina yhdistää terveelliseen ja monipuoliseen ruokavalioon sekä liikuntaan. Kylmä tosiasia on, että vain liikkumalla ja syömällä oikein paino putoaa. Tutustutaan siis tarkemmin niihin kasveihin, jotka voivat auttaa nopeuttamaan aineenvaihduntaa, poistamaan myrkkyjä ja tukemaan painon pudotusta. Jatka lukemista, niin esittelemme 9 lääkinnällistä kasvia painonpudotukseen.

9 lääkinnällistä kasvia painonpudotukseen

Vihreä tee

Some figure

 

Vihreä tee on yksi suosituimmista apukeinoista laihduttamisessa. Vihreän teen vaikutus perustuu antioksidantteihin, jotka auttavat polttamaan pois ylimääräistä rasvaa lyhyessä ajassa. Voit nauttia teetä huoletta muutaman kerran päivässä tai korvata sillä kaikki muut juomat.

Vihreä tee ei sisällä paljoa kofeiinia, mutta pitää sinut silti virkeänä, joten voit jättää kahvin pois ja keskittyä teehen. Nauti vihreää teetä joka päivä osana terveellistä ruokavaliota ja liikuntasuunnitelmaa (liiku vähintään puoli tuntia päivässä).

Aloe vera

Aloe vera on yksi eniten käytetyistä lääkinnällisistä kasveista mm. kosmetiikkateollisuudessa. Aloe vera auttaa ruuansulatuksen toimintaa ja rasvanpolttoa. Aloe vera on edullista ja suosittelemme tätä kasvia painonpudotukseen, sillä se luo tuloksia nopeasti. Aloe veraa tulisi nauttia sekoitettuna sitrushedelmän mehuun, jonka voi makeuttaa hunajalla.

Kaneli

Some figure

Kaneli tunnetaan sen aineenvaihduntaa kiihdyttävästä vaikutuksesta. Kaneli pitää myös verensokerin tasaisena. Kanelin lisääminen ruokiin ja leivonnaisiin laskee veren triglyseridiarvoja ja huonoa kolesterolia, ja auttaa glukoosin tasaista imeytymistä. Tasainen verensokeri tarkoittaa sitä, että et tunne jatkuvasti oloasi nälkäiseksi ja pysyt poissa herkkujen luota.

Sinappi

Sinappi kuuluu samaan kasvien lahkoon kuten kukkakaali, parsakaali ja tavallinen valkoinen kaali. Sinapin siemenet ovat hyödyllisiä laihduttamisprosessissa, sillä ne kiihdyttävät aineenvaihduntaa jopa 25 %:lla. Kiihtynyt aineenvaihdunta polttaa kaloreita ja saavutat tuloksia nopeasti. Suosittelemme nauttimaan 3/5 teelusikallista sinapinsiemeniä joka päivä, jolloin poltat 45 ylimääräistä kaloria enemmän per tunti.

Muistathan, että sinun ei tulisi ylittää tätä suositeltua määrää, sillä muuten voit kärsiä sivuoireista.

Kumina

Some figure

Kumina tekee hyvää ruuansulatukselle, antaa energiaa ja auttaa kontrolloimaan verensokeria niillä ihmisillä, joilla on todettu kakkosluokan diabetes. Kumina on hyvä lisä ruokavalioon, sillä se auttaa rauhoittamaan mieltä, eliminoimaan myrkkyjä kehosta ja pudottamaan painoa. Kuminaa voi lisätä ruokiin, leivonnaisiin ja kotitekoiseen leipään. Kuminaa käytetään usein varsinkin joulun alla joululimpuissa.

Artisokka

Artisokalla on tunnetusti puhdistava, virtsaneritystä kiihdyttävä ja laksatiivinen vaikutus. Artisokkaa suositellaan usein nautittavaksi laihdutuksen aikana, sillä mitä enemmän nestettä kehosta poistuu, sitä nopeammin laihdut. Suosittelemme käyttämään tuoreita artisokan lehtiä uutteena. Artisokkaa voi syödä myös monissa eri ruuissa, ja se maistuu upealta esimerkiksi uunissa paistettuna ja grillattuna.

Koivu

Supisuomalainen koivu on tuttu monista kosmetiikkatuotteista, sillä sen ominaisuudet auttavat poistamaan myrkkyjä kehosta ja estämään rasvan kertymistä kudoksiin. Kerää vastapuhjenneen koivun lehtiä ja tee niistä uute (1 tai 2 teelusikallista kupilliseen kuumaa vettä), jonka nautit kerran päivässä. Voit kerätä lehtiä talteen ja säilyttää niitä pakkasessa, niin että voit käyttää niitä talvellakin.

Selleri

Some figure

Rouskuva selleri tulee usein ensimmäisenä mieleen, kun ajatellaan laihdutuskuuria. Tämä ei kuitenkaan johdu vain siitä, että se sisältää alhaisen määrän kaloreita ja on terveellinen välipala. Sellerillä on todellisia terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia, ja se tukee painonpudotusta. Selleri myös auttaa puhdistamaan kehoa kuona-aineista, ja mikä parasta, sitä voi syödä huoletta joka ikinen päivä.

Voit nauttia selleriä sellaisenaan välipalana, hummukseen dipattuna, salaattiin pilkottuna tai pannulla paistettuna. Voit myös tehdä selleriuutteen keittämällä selleritankoa vedessä 30 minuuttia. Siivilöi tanko pois, anna veden viilentyä ja juo kolme kertaa päivässä. Säilytä vesi jääkaapissa ja tee uusi annos joka aamu.

Cayenne-pippuri

Cayenne-pippurissa ja chilipippurissa on runsaasti kapsaisiini-nimistä ainetta, joka antaa näille maustepippureille niiden tulisen ja mausteisen maun. Kapsaisiini ei pelkästään tuo makua annoksiin, vaan se myös vähentää rasvakudosta ja rasvan määrää veressä. Kapsaisiini aktivoi tiettyjä proteiineja kehossa estäen liiallisen rasvan kertymisen kudoksiin.

Cayenne-pippuria voi käyttää ruokien maustamiseen, mutta ole varovainen, ettet laita sitä liikaa, koska sen maku todellakin on tulinen. Jos et välitä tulisesta ruuasta, lisää pippuria vain ripaus ja kasvata määrää sitä mukaa, kun totut makuun.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • The effects of green tea on weight loss and weight maintenance: a meta-analysis (2009). Hursel R, Viechtbauer W, Westerterp-Plantenga MS.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19597519
  • Mollazadeh, H., & Hosseinzadeh, H. (2016). Cinnamon effects on metabolic syndrome: a review based on its mechanisms. Iranian journal of basic medical sciences, 19(12), 1258-1270.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5220230/
  • McCarty, M. F., DiNicolantonio, J. J., & O’Keefe, J. H. (2015). Capsaicin may have important potential for promoting vascular and metabolic health. Open heart, 2(1), e000262. doi:10.1136/openhrt-2015-000262
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4477151/
  • The effects of hedonically acceptable red pepper doses on thermogenesis and appetite (2011). Ludy MJ, Mattes RD.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21093467
  • Wider, B., Pittler, M. H., Thompson-Coon, J., & Ernst, E. (2013). Artichoke leaf extract for treating hypercholesterolaemia. Cochrane Database of Systematic Reviews, 3
    onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD003335.pub3/pdf
  • Taghizadeh, M., Memarzadeh, M. R., Abedi, F., Sharifi, N., Karamali, F., Fakhrieh Kashan, Z., & Asemi, Z. (2016). The Effect of Cumin cyminum L. Plus Lime Administration on Weight Loss and Metabolic Status in Overweight Subjects: A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial. Iranian Red Crescent medical journal, 18(8), e34212. doi:10.5812/ircmj.34212
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21093467
  • Jurgens TM, Whelan AM, Killian L, Doucette S, Kirk S & Foy E. Té verde para bajar de peso y mantener el peso en adultos con sobrepeso u obesidad. Base de Datos Cochrane de Revisiones Sistemáticas 2012, Número 12. Art. No .: CD008650. DOI: 10.1002 / 14651858.CD008650.pub2. https://doi.org/10.1002/14651858.CD008650.pub2
  • Ruiz Caubín, A. F.; Ruiz Caballero, J. A.; Brito Ojeda, E. Mª. & Navarro García, R. (2012). Aplicaciones terapéuticas del Aloe Vera. Departamentos de Educación Física y Ciencias Médicas y Quirúrgicas, Hospital Universitario Insular de Gran Canaria.
    Universidad de Las Palmas de Gran Canaria  https://sudocument.ulpgc.es/bitstream/10553/7903/1/0514198_00027_0009.pdf
  • Timothy Romero & Peter Miller (2015). Dietary Supplements Containing Extracts of Cinnamon and Methods of Using Same to Promote Weight Loss. US20060013903A1 Estados Unidos. https://patents.google.com/patent/US20060013903A1/en
  • Efecto de la Ingesta de Cápsulas de Canela (Cinnamomum Zeylanicum) 500mg, sobre el nivel de Glucosa en Pacientes con Diabetes Mellitus Tipoii e índice de masa Corporal (2019). Loayza López, Marpia Antonieta; Quispe Carbajal & Hely Norka. Universidad Andina Néstor Cáceres Velásquez. Facultad de Ciencias de la Salud. http://repositorio.uancv.edu.pe/handle/UANCV/4114.
  • Aboulfadl, Mostafa & El-Badry, N. & Ammar, Mohamed. (2011). Nutritional and Chemical Evaluation for Two Different Varieties of Mustard Seeds. World Applied Sciences Journal. 15. 1225-1233. https://www.researchgate.net/profile/Mohamed_Ammar17/publication/279597329_Nutritional_and_Chemical_Evaluation_for_Two_Different_Varieties_of_Mustard_Seeds/links/598e1a8a0f7e9bf4fbb017f7/Nutritional-and-Chemical-Evaluation-for-Two-Different-Varieties-of-Mustard-Seeds.pdf
  • Beatriz Mejía-Garibay, José Ángel Guerrero-Beltrán, Enrique Palou & Aurelio López-Malofile. Características físicas y antioxidantes de semillas y productos de mostaza negra (Brassica nigra) y amarilla (Brassica alba). Archivos latinoamericanos de Nutrición, Órgano Oficial de la Sociedad Latinoamericana de Nutrición, Vol. 65 N° 2, 2015. México.  :///C:/Users/pc/Downloads/100-Article%20Text-99-1-10-20180905.pdf
  • B. Mejía- Garibay, A. López- Malo, J. A & Gerrero- Beltrán (2011). Mostaza: características químicas, botánicas y sus aplicaciones en el área de alimentos.  Departamento de Ingeniería Química, Alimentos y Ambiental, Fundación Universidad de las Américas Puebla, México. https://www.udlap.mx/WP/tsia/files/No5-Vol-1/TSIA-5(1)-Mejia-Garibay-et-al-2011.pdf
  • Ana Mª Camean (2006) y Manuel Repetto (2012). Toxicología Alimentaria. https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=SbUticcNWoMC&oi=fnd&pg=PA237&dq=consumo+de+semillas+de+mostaza+calorias+bajadas&ots=rlAonR8FoN&sig=VYwLj5jckjQSx1fiybVeBgi016M#v=onepage&q=mostaza&f=false
  • Aguilar G., S., Briceño A., L., Negrón B., L., & Arnao S., I. (2014). Estudio bioquímico y nutricional del extracto liofilizado del fondo de alcachofa Cynara scopolymus . Ciencia E Investigación3(2), 34-41. Recuperado a partir de https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/5320http://jdn.zbmu.ac.ir/browse.php?a_id=270&slc_lang=en&sid=1&printcase=1&hbnr=1&hmb=1
  • Martínez-Álvarez, Jesús Román,  Gómez-Candela & C, Villarino-Marín, A. L (2006). Revista de Medicina de la Universidad de Navarra.  https://revistas.unav.edu/index.php/revista-de-medicina/article/view/7616
  • Drs.: Nelson Ramirez Rodriguez, Cecilia Pabón Uego, Eduardo Ortiz, Luis Duchen &  Adrián Ávila. Herbal poisoning with possible association with Reye syndrome. Rev. bol. ped. v.43 n.2 La Paz jun. 2004.  http://www.scielo.org.bo/scielo.php?pid=S1024-06752004000200007&script=sci_arttext
  • Gorji, Negar E.; Farzanegi, Parvin; Habibian, Masoumeh; Mahdirejei, Hassan A. & Abadei, Sajedeh F. R. Celery as an Effective Supplement for Pilates Exercise in Weight Loss Studies.International Medical Journal . Jun2015, Vol. 22 Issue 3, p190-193. 4p.  https://web.a.ebscohost.com/abstract?direct=true&profile=ehost&scope=site&authtype=crawler&jrnl=13412051&AN=103400502&h=d%2bZKIfWLtGw9Li5SlcG7eEJ1viIB6Ni%2fABoj%2f8qIVpRiha8fNg3k7q757G4KrWzr%2f2OSXnoQ9riQzjojOUd%2blA%3d%3d&crl=c&resultNs=AdminWebAuth&resultLocal=ErrCrlNotAuth&crlhashurl=login.aspx%3fdirect%3dtrue%26profile%3dehost%26scope%3dsite%26authtype%3dcrawler%26jrnl%3d13412051%26AN%3d103400502
  • Maljaei, M. B., Moosavian, S. P., Mirmosayyeb, O., Rouhani, M. H., Namjoo, I., & Bahreini, A. (2019). Effect of Celery Extract on Thyroid Function; Is Herbal Therapy Safe in Obesity?. International journal of preventive medicine10, 55. https://doi.org/10.4103/ijpvm.IJPVM_209_17
  • Sogut, O., Kaya, H., Gokdemir, M.T. et al. Acute myocardial infarction and coronary vasospasm associated with the ingestion of cayenne pepper pills in a 25-year-old male. Int J Emerg Med 5, 5 (2012). https://doi.org/10.1186/1865-1380-5-5.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.