7 tilannetta, jolloin liikunta ei kannata
Liikunta on yksi parhaista tottumuksista joita voit omaksua, jotta voisit pitää huolta niin fyysisestä kuin psyykkisestäkin terveydestäsi.
On hyvin helppoa sisällyttää hieman liikuntaa päivittäiseen rutiiniin, eikä se myöskään vie paljon aikaasi. Liikunnasta tulevat hyödyt terveydellesi ovat suuremmat kuin mistään muusta aktiviteetista saamasi positiiviset vaikutukset.
Itse asiassa liikunta on yksi kaikkein tehokkaimmista tavoista lisätä käyttämääsi energiaa, jotta voisit paremmin hallita painoasi sekä estää monen tyyppisiä sairauksia.
Lisäksi sillä on myönteisiä vaikutuksia ihmisen kognitiiviseen toimintaan, fyysiseen kestävyyteen ja muihin sellaisiin asioihin, jotka lisäävät tuottavuuttasi arjessa.
Vaikka päivittäinen liikunta onkin siis hyvin suositeltava asia, on tiettyjä tilanteita, jolloin urheilua tulisi välttää, jotta se ei pääsisi aiheuttamaan haittoja kehossasi.
Sillä moni on kuitenkin melko tietämätön tästä asiasta, haluamme tällä kertaa kertoa seitsemästä tärkeimmästä syystä siihen, että liikunta tulisi jättää väliin.
Jatka lukemista ja saat tietää tarkemmin, missä tilanteessa ei kannata urheilla!
1. Jos sinulla on kuumetta
Tulehdukset, joihin liittyy kuumetta, kipua tai yleisesti ottaen huonoa oloa, ovat vastustuskykysi tapa reagoida johonkin virukseen tai bakteereihin.
Tämän tyyppisessä tilanteessa ihmisen fyysinen vahvuus katoaa, ja on hyvin vaikeaa harrastaa liikuntaa normaaliin tapaan.
Urheilun vaikutus on tällöin se, että se tulee hetkeksi keskeyttämään vastustuskyvyn toiminnan, ja näin aiheutuu lisää energiankäyttöä, mikä saa kehon kyvyn torjua tulehdusta katoamaan.
Lue aiheesta lisää: Kotihoitoja kuumeeseen
2. Jos et ole saanut tarpeeksi unta
Jos nukut vähemmän kuin viisi tuntia yössä, kyseessä on huono tapa, jolla on vakavia seurauksia niin fyysiselle terveydelle kuin mielenkin hyvinvoinnille.
Vaikka moni tämän tottumuksen seurauksista ei ilmaannukaan heti, ajan kuluessa saattaa kuitenkin kehittyä useita häiriöitä ja ongelmia.
Unen puutteellinen saanti tulee myös välittömästi heikentämään vastustuskykyäsi ja fyysistä voimaasi, joten tämä ei ole hyvä hetki sille, että rasitat kehoasi liikaa jollakin vaativalla liikuntaohjelmalla.
Huonosti nukkuminen yöllä ei ainoastaan vähennä kykyäsi harrastaa liikuntaa, vaan se myös aiheuttaa uupumusta, tasapainon heikentymistä ja koordinointikyvyn vähenemistä.
3. Jos sinulla on jokin vamma
Lihasten, nivelten ja luiden vammat vaativat tarkkaa hoitoa jotta ne voitaisiin parantaa, ja mikä tahansa virhe tässä voi johtaa vakaviin ongelmiin.
Vaikka moni asiantuntija suositteleekin vähäisen rasituksen liikuntaa näistä vammoista toipumisen tehostamiseksi, tällöin on parasta vain yksinkertaisesti levätä muutaman päivän ajan.
Tämä johtuu siitä, että jos sinulla on vahingoittuneita kudoksia, niiden liikuttaminen tekee parantumisen mahdottomaksi, mikä pidentää vamman kestoa ja saattaa jopa pahentaa sitä.
On elintärkeää muistaa tämä neuvo etenkin silloin, kun sinulla on jokin seuraavista ongelmista:
- murtuma
- jännetulehdus
- nyrjähdys
- ruhje
- avohaava
4. Jos sinulla on suolistotulehdus
Ruoansulatusta koskevat häiriöt voivat vaikuttaa suorituskykyyn liikunnan aikana, ja ne voivat saada aikaan pahoinvointia, ripulia ja muita epämukavia oireita, joiden et edes välttämättä ymmärrä olevan yhteydessä liikuntaan.
Joillekin aloittelijoille nämä ongelmat eivät kuitenkaan ole tarpeeksi suuri syy lopettaa liikunta.
On silti hyvin tärkeää antaa keholle aikaa levätä ja toipua, sillä liiallinen liikunta ja nesteen menetys saattavat pahentaa tilannetta.
5. Jos saat diagnoosin kroonisesta sairaudesta
Jos sinulle on annettu diagnoosi jostakin kroonisesta sairaudesta, kuten esimerkiksi syövästä, erittäin kohonneesta verenpaineesta tai diabeteksesta, liikunnan harrastamisen suhteen on syytä olla hyvin varovainen.
Nämä ja muut ongelmat voivat nimittäin muuttaa kehon tärkeimpien elinten toimintaa, mikä saa aikaan sen, että energiaa kuluu vieläkin enemmän.
Tämän vuoksi onkin tärkeää jättää väliin liikuntarutiinit kunnes diagnoosi on varmistunut ja voit alkaa saada hoitoa sairautesi oireiden poistamiseksi. Kun tilanne on sitten hallinnassa, vähäisen rasituksen liikunta on paras vaihtoehto.
6. Jos sinulla on flunssa tai olet vilustunut
Eräät joogaliikkeet voivat olla hyödyksi monien flunssan ja vilustumisen oireiden hoidossa. Kovan rasituksen liikunta, kuten sykettä nostava urheilu, voi kuitenkin pahentaa oireita silloinkin, kun harjoittelu pidetään lyhytkestoisena.
Hikoilu, nesteiden vähentyminen ja vilustumisen oireet vähentävät kehon vastustuskykyä sekä jättävät elimistön alttiiksi virusten hyökkäyksille.
7. Jos olet nostellut raskaita painoja
Sinun ei aina tarvitse mennä salille, jotta voisit harrastaa urheilua. Joskus teet nimittäin varmasti sellaisia asioita, joiden et edes huomaa harjoittavan lihaksiasi.
Huonekalujen siirtäminen, raskaiden laatikoiden nostelu ja kodin tilojen siivous sisältävät sellaista toimintaa, joka voidaan laskea lihastyöksi.
Jos sitten harrastat lisää liikuntaa tämän tyypin aktiviteettien jälkeen, lisäät riskiäsi saada lihasvammoja ja uupumusta.
Vaikka liikunta onkin hyvin suureksi hyödyksi ihmisen terveydelle, on erittäin tärkeää tietää milloin sitä tulisi välttää. Vaikka liikunnan vaikutukset ovatkin lähes aina positiiviset, joskus keho ei vain yksinkertaisesti kestä urheilun aiheuttamaa painetta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Suck Jun Choi, Yong Sung Kim, Jeong Ryong Chae, Hong Kwan Cho, Tae Hyeon Kim, Young Woo Sohn, Yong Leol Oh, Geom Seog Seo, Yong-Ho Nah, and Suck Chei Choi. (2006). Effects of ranitidine for exercise induced gastric mucosal changes and bleeding. World Journal of Gastroenterology. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4087992/
- Exercise and febrile illnesses. (2007). Paediatrics & child health, 12(10), 885–892. https://doi.org/10.1093/pch/12.10.885
- Kenttä, G & Hassmén, Peter. (1998). Overtraining and recovery. A conceptual model. Sports medicine (Auckland, N.Z.). 26. 1-16.
- Elizabeth Anderson, J. Larry Durstine. 2019. Physical activity, exercise, and chronic diseases: A brief review. Sports Medicine and Health Science. https://doi.org/10.1016/j.smhs.2019.08.006.
(http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S266633761930006X) - Kredlow, M.A., Capozzoli, M.C., Hearon, B.A. et al. The effects of physical activity on sleep: a meta-analytic review. J Behav Med 38, 427–449 (2015). https://doi.org/10.1007/s10865-015-9617-6
- How long should I wait after the flu before resuming exercise? 2018. Harvard Health Publishing. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-long-should-i-wait-after-the-flu-before-resuming-exercise#:~:text=With%20the%20flu%20or%20any,return%20to%20your%20normal%20routine.
- What Happens When You Sleep? WebMD. https://www.webmd.com/sleep-disorders/ss/slideshow-sleep-body-effects
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.