Luonnollisesti eroon päänsärystä
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López
Päänsärky on yleinen vaiva, joka osuu jokaisen kohdalle jossain vaiheessa elämää. Toiset ovat alttiimpia särylle kuin toiset, ja usein särky johtuu niska- ja hartialihasten jäykkyydestä ja rasituksesta.
Suurimmassa osassa tapauksia päänsärky on sivuoire jostain muusta ongelmasta, mutta särkyä voi ilmetä myös psyykkisen stressin, hormonaalisten muutosten ja väsymyksen yhteydessä.
Päänsärky – enemmän lääkkeitä, enemmän potilaita
Päänsäryn yleisyys on johtanut siihen, että sen hoitoon on satoja eri valmisteita, joita saa apteekista ilman reseptiä. Kipulääkkeiden jatkuva popsiminen voi kuitenkin aiheuttaa vakavia sivuoireita pitkällä aikavälillä. Joskus itse päänsärkyyn otettavat kipulääkkeet pahentavat oireita, tämä tunnetaan “särkylääke-päänsärkynä”.
Tässä artikkelissa esittelemme luonnollisia keinoja säryn lievittämiseen ja ehkäisyyn. Kokeile näitä klassisia hoitoja päänsärkyyn: ne ovat täysin luonnollisia ja turvallisia.
Vettä, suolaa ja sitruunaa
Tämä kotihoito on helppo ja tehokas, eikä se vaadi kuin kolmea ainesta. Joskus särky johtuu neste- ja suolatasapainon heittelystä, joten tämä hoito tarjoaa nopean avun vaivaan. Juomalla vettä, johon on sekoitettu suolaa ja sitruunamehua, saat elektrolyyttejä ja mineraaleja, jotka nostattavat kehon energitasoja.
Ainekset
- 2 sitruunaa
- hyppysellinen suolaa
- 200 ml vettä
Miten se valmistetaan?
- Purista sitruunamehu lasiin, lisää suola ja sekoita kylmä vesi joukkoon. Odota, että suola liukenee veteen ennen nauttimista.
- Juo heti ensimmäisten särkyoireiden ilmestyttyä.
Kamomillatee
Kamomillateen rauhoittava ja rentouttava vaikutus on yleisessä tiedossa, ja se sopii etenkin iltaisin nautittavaksi. Kamomilla lievittää kipua ja hillitsee tulehdusta, ja sen rentouttava vaikutus ehkäisee niskan jännitteistä johtuvaa päänsärkyä.
Ainekset
- 6 rkl kuivattuja kamomillan kukkia
- 500 ml vettä
Miten juoma valmistuu?
- Kaada vesi kattilaan tai vedenkeittimeen ja anna kiehahtaa. Lisää kuivatut kamomillan kukinnot.
- Anna uuttua 10 minuuttia.
- Siivilöi neste ja nauti kupillinen juomaa kolme kertaa päivässä.
Rosmariinitee
Rosmariinilla on lievästi rauhoittava vaikutus, joka auttaa rentoutumaan ja kontrolloimaan tulehdusta kehossa. Rosmariinin sisältämät hapot ovat kipua lievittäviä aineksia, jotka toimivat ibuprofeenin tavoin.
Ainekset
- 2 rkl rosmariinia
- 200 ml vettä
Miten juoma valmistuu?
- Anna veden kiehua ja lisää rosmariini, anna uuttua 10 minuuttia.
- Nauti tee heti kun päänsäryn ensioireita ilmenee.
Hunajaa ja omenaviinietikkaa
Sekoitus hunajaa, omenaviinietikkaa ja vettä voi auttaa hillitsemään päänsärkyä nopeasti. Tämä toimii etenkin stressipäänsäryn hoitoon.
Ainekset
- 2 rkl omenaviinietikkaa
- 1 rkl hunajaa
- 200 ml vettä
Miten juoma valmistuu?
- Kaada omenaviinietikka ja vesi lasiin ja sekoita. Lisää hunaja ja nauti välittömästi.
- Voit nauttia juomaa kaksi kertaa päivässä, ei enempää.
Minttutee
Mintun tulehdusta hillitsevä ja rauhoittava vaikutus sopii ihanteellisesti päänsäryn hoitoon. Valmista hoitava tee mintusta heti kun tunnet päänsäryn olevan aluillaan, näin nitistät sen nopeasti.
Ainekset
- 2 rkl mintunlehtiä
- 250 ml vettä
Miten juoma valmistuu?
- Kiehauta kuppi vettä ja lisää mintunlehdet.
- Anna juoman uuttua 10 minuuttia ja siivilöi sitten neste.
- Voit nauttia 2-3 kupillista teetä päivässä ja pidä päänsärky loitolla.
Oliiviöljy
Tämä saattaa yllättää, mutta oliiviöljy on itse asiassa tehokas kipua lievittävä aines, joka rauhoittaa myös tulehdusta. Oliiviöljyn rauhoittava vaikutus johtuu sen sisältämästä antioksidantista (oleokantaali), jonka vaikutus vastaa ibuprofeenia.
Ainekset
- 2 rkl oliiviöljyä
Miten öljy nautitaan?
- Kun tunnet jännitystä tai särkyä niskassa tai pään alueella, nauti välittömästi kaksi ruokalusikallista oliiviöljyä.
- Voit käyttää öljyä särkyä ehkäisevänä aineksena ja nauttia sitä päivittäin ennen aamiaista, mikäli kärsit toistuvista päänsäryistä.
Inkivääritee
Inkivääri on yksi suosituimmista ja eniten käytetyistä luonnollisista kipulääkkeistä.
Inkivääriä on käytetty monien eri vaivojen ja kolotusten hoitoon vuosisatojen ajan ja sen hoitava voima on todistettu myös tieteellisissä tutkimuksissa. Inkivääri sopii mm. niveltulehduksen, luuston ja nivelten kipujen hoitoon, ja sen avulla helpottaa myös päänsärky.
Ainekset
- 2 rkl tuoretta inkivääriä
- 250 ml vettä
Miten juoma valmistetaan?
- Kiehauta vesi ja lisää raastettu tai paloiteltu inkivääri. Anna uuttua 10 minuuttia.
- Nauti kaksi kupillista juomaa päivässä, huomaat eron entiseen nopeasti.
Kärsimyskukkatee
Kärsimyskukasta valmistettua teetä voi käyttää masennuksen ja ahdistuksen hoitoon, ja sen on on todettu lievittävän myös päänsärkyä.
Kärsimyskukka sisältää askorbiinihappoa, riboflaviinia ja magnesiumia – näillä kaikilla on rauhoittava ja rentouttava vaikutus, joka lievittää kipua tehokkaasti.
Ainekset
- 1 rkl kuivattua kärsimyskukkaa
- 200 ml vettä
Juoman valmistaminen
- Kiehauta vesi ja lisää kuivattu kukka. Anna uuttua 10 minuuttia.
- Nauti teejuoma ennen nukkumaanmenoa. Voit nauttia juomaa myös päivällä heti päänsärkyoireiden ilmestyttyä.
- Pysyttele vain yhdessä kupillisessa päivittäin, sillä liian suuri annos kärsimyskukkaa voi olla myrkyllistä.
Kokeile näitä luonnollisia hoitokeinoja ja lievitä sekä ehkäise päänsärky. Säännöllisesti nautittuna osa näistä hoidoista ehkäisee toistuvaa särkyä ja toimii nopeana apuna kovaan kipuun. Vältä monien eri hoitojen yhdistelyä, sillä yhdessä niillä voi olla haitallisia vaikutuksia.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Erkan, N., Ayranci, G., & Ayranci, E. (2008). Antioxidant activities of rosemary (Rosmarinus Officinalis L.) extract, blackseed (Nigella sativa L.) essential oil, carnosic acid, rosmarinic acid and sesamol. Food Chemistry, 110(1), 76–82. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.01.058
- Betancourt Álvarez, O., Rodríguez Morgado, A., Cintra Rodríguez, K. A., & Cintra Rodríguez, J. A. (2012). Utilidad de la fitoterapia en el insomnio TT – Fitotherapy usefulness in the insomnia. Mediciego, 18(n.esp). Retrieved from http://bvs.sld.cu/revistas/mciego/vol_18noespc_2012/articulos/t-2.html
- Aparicio, R., & Harwood, J. (2013). Handbook of olive oil: Analysis and properties. Handbook of Olive Oil: Analysis and Properties (pp. 1–772). Springer US. https://doi.org/10.1007/978-1-4614-7777-8
- Shukla, Y., & Singh, M. (2007, May). Cancer preventive properties of ginger: A brief review. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2006.11.002
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.