7 merkkiä siitä, ettet juo riittävästi vettä
Mistä tietää, että juo riittävästi vettä? Päivittäinen vedenjuonti on terveellinen tapa, jonka tulisi olla osa jokaisen rutiineja.
Vedellä, joka on kaikkien juomien pohjana, on perustavanlaatuinen merkitys terveyden kannalta. Ensinnäkin vettä tarvitaan kaikkien elinten toimintoihin.
Vesi optimoi verenkiertoa, parantaa solujen hapensaantia ja auttaa pitämään kudokset hyvässä kunnossa. Vesi on oleellista myös erityselimistön suorittamien puhdistusprosessien kannalta, sillä se yhdistyy jätteeseen ja helpottaa sen poistumista elimistöstä.
Ongelma on siinä, että moni ei juo riittävästi vettä. Tämän seurauksena elimistön on työskenneltävä paljon kovemmin suorittaakseen tehtäviään. Vaikka riittämätön vedenjuonti ei aiheutakaan oireita aluksi, vähitellen niitä alkaa ilmetä. Ne voivat heikentää elämänlaatua.
Tästä syystä on erittäin tärkeää tunnistaa ne merkit, jotka kertovat siitä ettet juo riittävästi vettä. Pyri sitten lisäämään vedenjuontia mahdollisimman pian.
Merkkejä siitä, ettet juo riittävästi vettä
1. Ummetus
Ummetus on ruoansulatusjärjestelmän häiriö, jossa elimistö ei kykene tai sillä on vaikeuksia poistaa jätettä säännöllisesti. Tämä laukaisee tulehdusreaktion suolistossa, mikä muuttaa hyvien bakteerien toimintaa ja lisää kaasun muodostusta.
- Ummetus voi johtua huonosta ruokavaliosta, mutta se on yleistä myös niillä ihmisillä, jotka eivät juo riittävästi vettä.
- Vesi toimii suoliston voiteluaineena, joka helpottaa jätteen kulkeutumista pois elimistöstä.
2. Kuiva iho
Ensimmäiset riittämättömän vedenjuonnin merkit näkyvät ihossa: se on kuiva ja samea. Tämä oire voi tietysti johtua myös ulkoisista tekijöistä, mutta myös vähäisen vedenjuonnin mahdollisuus on hyvä ottaa huomioon.
- Vesi osallistuu veren kulkeutumiseen suonissa, mikä on avainasia ihon optimaalisen öljyntuotannon kannalta.
- Ilman vettä ihosolut alkavat kuivua eikä uudistusprosessia tapahdu.
3. Kuiva kieli ja suu
Jos et juo riittävästi vettä, nestevaje voi vähentää syljeneritystä ja aiheuttaa näin kielen ja suun kuivumista.
- Tähän liittyy yleensä myös jatkuvaa janontunnetta, joka hoituu juomalla vettä.
4. Silmäpussit
Eräs liian vähäisen vedenjuonnin aiheuttama ulkonäköongelma ovat silmäpussit.
- Tämä oire johtuu nestevajeesta, sillä nestevaje saa aikaan nesteiden kertymistä kehoon ja turvotusta.
- Jos et juo riittävästi vettä, nestevaje vaikuttaa verenkiertojärjestelmään estämällä verta hapettamasta soluja kunnolla.
- Tämä vaikuttaa väistämättä ihon kuntoon.
5. Lihaskipu
Liian vähäinen terveellisten nesteiden, kuten veden, juominen on yksi lihaskivun syntyyn vaikuttavista tekijöistä.
- Vesi on oleellista elimistön elektrolyyttien tasapainon kannalta. Elektrolyytit säätelevät lihasten terveyttä.
- Lihakset tulee pitää nesteytettyinä, jotta ne pysyisivät vahvoina eivätkä tulehtuisi.
6. Migreeni
Voimakas päänsärky, esimerkiksi migreeni, voi johtua riittämättömästä vedenjuonnista.
- Tämä johtuu siitä, että nestevaje vaikuttaa elimistön kykyyn hapettaa soluja ja kuljettaa ravintoaineita, mikä lisää painetta päässä.
- Neste on välttämätöntä hermoston ja hormonitoiminnan oikean toiminnan kannalta.
7. Muutokset virtsassa
Nestevajeen toteamiseksi ei tarvita ammattilaisen ottamaa virtsanäytettä. Omien virtsaamistottumusten tarkkailu auttaa tietämään, juotko riittävästi vettä. Liian vähäisestä vedenjuonnista kertovat seuraavat merkit:
- Virtsaamistarve vähenee ja virtsa on väriltään tummemman keltaista.
- Virtsan haju saattaa olla tavallista voimakkaampi.
- Saatat tuntea pissahätää, mutta vessaan mennessä mitään ei tulekaan.
- Alttius saada virtsatietulehduksia kasvaa huolestuttavasti.
Onko sinulla mitään näistä oireista? Jos on, kannattaa alkaa juoda enemmän vettä pitkin päivää.
Juothan 6-8 lasillista eli pari litraa joka päivä, sen lisäksi että syöt nestepitoisia ruokia kuten hedelmiä ja vihanneksia.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Fayomi, O., I. Maconochie, and R. Body. “Is skin turgor reliable as a means of assessing hydration status in children?.” Emergency Medicine Journal24.2 (2007): 124-125.
- Quality, D. (1996). Ammonia in Drinking-water Background document for development of WHO Guidelines for Drinking-water Quality. Guidelines for Drinking-Water Quality. https://doi.org/10.1016/j.kjms.2011.05.002
- Keshavarzi, A. R., Sharifzadeh, M., Kamgar Haghighi, A. A., Amin, S., Keshtkar, S., & Bamdad, A. (2006). Rural domestic water consumption behavior: A case study in Ramjerd area, Fars province, I.R. Iran. Water Research. https://doi.org/10.1016/j.watres.2006.01.021
- Masento, Natalie A., et al. “Effects of hydration status on cognitive performance and mood.” British Journal of Nutrition 111.10 (2014): 1841-1852.
- Muckelbauer, R., Libuda, L., Clausen, K., Toschke, A. M., Reinehr, T., & Kersting, M. (2012). Promotion and provision of drinking water in schools for overweight prevention: Randomized, controlled cluster trial. Nutrition Today. https://doi.org/10.1097/NT.0b013e318264ef5b
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.