Kohota mielialaa luonnollisesti näillä vinkeillä
Kohota mielialaa luonnollisesti. Kuullostaako hyvältä?
Henkinen väsymys ja huonotuulisuus johtuu usein suuresta stressimäärästä, joka vaikuttaa negatiivisesti elämänlaatuun. Mielialan parantaminen ei ole helppoa kun stressi on suurimmillaan, kun tavoitteita on vaikea asettaa tai kun sosiaalinen tai henkilökohtainen tilanne on liian musertava.
Mielialan piristäminen ei ole suinkaan helppoa, eikä sitä voi toteuttaa muutamassa päivässä. Pienet päivittäiset muutokset auttavat kuitenkin muuntamaan perspektiiviä ja parantamaan aivokemiaa. Näin aivojen dopamiinin ja endorfiinien erittyminen lisääntyy ja olo helpottuu.
Kohota mielialaa näillä seitsemällä vinkillä.
1. Ota viiden minuutin tauko puolentoista tunnin välein
Kun annat itsellesi luvan rentoutua ja pitää huilitauon työskentelyn lomassa, teet itsellesi suuren palveluksen. Ehkä et ole tottunut pitämään taukoja ja haluat mieluummin työskennellä putkeen saadaksesi työt valmistumaan nopeammin, mutta taukojen pitämisellä on monia positiivisia vaikutuksia:
- Tauko auttaa mieltä rentoutumaan.
- Pieni lepotauko auttaa sinua keskittymään hetkeen ja omiin tarpeisiisi.
- Tauko auttaa sinua rauhoittumaan ja poistamaan mielessä pyörivät asiat, tehtävät ja ympäristön paineet.
Pitääksesi viiden minuutin rentoutumistauon, tee näin:
- Aseta kämmenet vatsalle ja hengitä sisään 5 sekunnin ajan. Pidätä hengitystä 7 sekuntia ja hengitä ulos 8 sekunnin ajan.
- Pidä silmäsi suljettuina hengitysharjoituksen ajan. Toista harjoitus kolme kertaa.
- Tunnet heti, kuinka lihakset rentoutuvat, mieli tyhjenee ja olo tuntuu tyyneltä. Ajattele jotakin positiivista: kaunis muisto tai jokin sellainen asia, joka motivoi sinua.
Suositeltua lukemista: 6 ahdistusta ja masennusta aiheuttavaa ruokailutottumusta
2. Juo aamukahvisi vasta puolentoista tunnin kuluttua heräämisestä ja kohota mielialaa
On hyvin mahdollista, että monet lukijamme ovat täysin eri mieltä tämän neuvon kanssa. Kuinka voimme aloittaa aamun energisenä ja hyvinvoivana ilman kahvia? Monet kokevat, että kahvi piristää välittömästi ja auttaa selviämään aamuväsymyksestä, ja päivän ensimmäinen kupillinen on myös nautinto, joka rytmittää päivää.
Jos nautit kupillisen kahvia tyhjään mahaan adrenaliinirauhasten toiminta voi muuttua, mikä tarkoittaa sitä, että menetät energiaa sen saamisen sijaan. Mitä tulee mielialan parantamiseen ja olon energisoimiseen, on tärkeää ymmärtää, miten aineenvaihdunta ja aivokemia toimii. Heti herättyämme aivot antavat meille riittävän annoksen dopamiinia, joka virkistää oloa, mutta muutaman tunnin kuluttua dopamiinitaso laskee ja tässä vaiheessa kofeiinille on tarvetta.
Muista siis: vältä kahvin juomista heti herättyäsi ja nauti sen sijaan tuorepuristettua mehua, josta saat runsaasti antioksidantteja. Juo ensimmäinen kahvisi vasta puolentoista tunnin kuluttua heräämisestä ja kohota mielialaa.
Miksi päivän ensimmäinen kahvi kannattaa nauttia myöhemmin? Lue: Tutkimus paljastaa parhaan kellonajan kahvin nauttimiselle
3. Nauti suklaata aterioiden jälkeen ylläpitääksesi energiaa ja mielialaa
Suklaa toimii elimistössä kahvia vastaavalla tavalla. Jos haluat antaa itsellesi lisäenergiaa ja parantaa mielialaasi, paras hetki suklaan nauttimiselle on ennen lounasta tai tunti ruokailun jälkeen.
- Nauti tummaa suklaata, sillä tämä on suklaista luonnollisin ja vähäsokerisin vaihtoehto.
- Jos nautit palan suklaata joka päivä, annat keholle hyvän annoksen endorfiineja.
4. Hiljaiset hetket
Tavoitteenasi on viettää vähintään yksi hiljainen, rauhallinen tunti, jonka aikana liikut luonnossa. Tämän ei tarvitse olla yhtäjaksoinen tunti, vaan myös lyhyet pyrähdykset luonnossa riittävät, kunhan niistä koostuu yksi tunti päivän aikana.
Jos et pääse luontoon, vietä tunti ulkosalla kävellen. Älä tee tästä hetkestä urheilusuoritusta, vaan nauti pelkästään olemassaolon tunteesta, ympäristön tarkkailusta ja rauhoittumisesta. Luonnossa oleskelulla on stressiä lievittävä vaikutus, joka auttaa keskittymään sisäiseen elämään ja hyvinvointiin.
Varaa itsellesi hiljaisuuden hetkiä päivän aikana. Näillä hetkillä on terapeuttinen vaikutus, joka parantaa mielialaa välittömästi.
5. Akupisteiden paineluhoito
Akupisteiden painelu liittyy kiinalaiseen lääketieteeseen, joka pyrkii lievittämään kipua tai stimuloimaan eri sisäelinten toimintoja painelemalla painepisteitä kehossa. Kokeilusta ei ole mitään haittaa, ja ehkäpä huomaat miten paineluhoito lievittää stressiä ja virkistää oloa.
Akupisteitä löytyy eri puolilta kehoa ja niitä hieromalla voit rentoutua, lievittää kipua ja kohentaa mielialaa.
Tee näin:
- Hiero sitä niskan kohtaa, jossa kallo kiinnittyy selkärankaan. Käytä hieromiseen peukaloitasi ja tee pyöriviä, rauhallisia liikkeitä.
- Toinen tunnettu akupiste sijaitsee kuvan mukaisesti peukalon ja etusormen välissä. Paina ja hiero pistettä kevyesti toisen käden peukalolla ja etusormella muutaman minuutin ajan.
6. Tee jotain uutta lisätäksesi mielenkiintoa ja vaihtelua elämään
Joskus pienikin muutos voi virkistää ja palauttaa positiivisen energian elämääsi. Mieliala riippuu monista eri tekijöistä: joskus masennusta ja turhautumista aiheuttavat stressi, jokin terveysvaiva tai tylsistyminen. Tylsistyminen liittyy usein toistuvaan ja yksitoikkoiseen rutiiniin, joka ei tarjoa minkäänlaista haastetta tai mielenkiintoista sisältöä elämään.
Tee siis suuri tai pieni muutos elämääsi: liity urheiluryhmään, kokeile uutta harrastusta, lähde matkalle, opettele maalaamaan, aloita päiväkirjan pitäminen, leikkauta tukkasi, tee vapaaehtoistöitä, adoptoi kotia kaipaava lemmikki tai opettele soittamaan jotakin soitinta… Mahdollisuuksien lista on loputon! Uudet haasteet motivoivat aivoja ja voivat johtaa mielialan kohoamiseen.
7. Ota käyttöösi tyydyttymättömät rasvahapot
Tyydyttymättömät rasvahapot, joita saa mm. Omega-3 ja Omega-6 -rasvoista auttavat tasapainottamaan verensokeria, polttamaan rasvaa ja pitämään aivot ja sydämen terveinä. Avokadot, oliiviöljy, saksanpähkinät, kananmunat ja lohi soveltuvat ihanteellisesti ruokavalioon.
Muista että terveellinen ravinto ja luontaiset keinot voivat olla oikotie onnellisempaan, tyynempään mieleen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- American Phychiatric Association. (2002). Trastornos del estado de ánimo. DSM-IV-TR Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2013.09.028
- Jiménez, M. G., Martínez, P., Miró, E., & Sánchez, A. I. (2008). Bienestar psicológico y hábitos saludables: ¿Están asociados a la prática de ejercicio físico? International Journal of Clinical and Health Psychology. https://doi.org/10.1109/ICSICT.2010.5667623
- Jiménez-Torres, M. G., Pilar Martínez, M., Miró, E., & Sánchez, A. I. (2012). Relación entre estrés percibido y estado de ánimo negativo: Diferencias según el estilo de afrontamiento. Anales de Psicologia. https://doi.org/10.1038/nmeth.4333
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.