6 vinkkiä paremman unen saamiseksi
Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Bernardo Peña
Mikään ei tee oloa paremmaksi kuin nukkua kunnolla koko yö, ja sitten herätä aamulla virkistyneenä ja uudistuneena. Tätä eivät kaikki meistä kuitenkaan saa kokea niin usein kuin olisi tarpeen.
Ihmisen tulisi saada ainakin seitsemän tuntia unta joka yö, jotta keho ja aivot voivat palautua ja valmistautua uuteen päivään.
Moni ihminen joka ei saa tarpeeksi unta, alkaa kärsiä terveysongelmista. Nämä vaivat johtuvat stressistä, ahdistuksesta, eräistä lääkkeistä sekä muista unta haittaavista asioista. Nyt kerromme kuinka voit edistää hyvää unta rankan päivän päätteeksi, ja annamme myös ratkaisuja, jotta unenlaatua voitaisiin parantaa kunnollisen, uudistavan levon saamiseksi.
Vinkit paremman unen saamiseksi
Ota siis seuraavat vinkit muistiin, jotta pääsisit tarvitsemaasi uneen kovan työpäivän jälkeen ja jaksaisit hyvin seuraavanakin päivänä.
1. Tee nukkumaanmenosta tiukka rutiini
Ensimmäiseksi tulee varmistaa, että hyvää unensaantia edistävät asiat ovat tottumuksena. Voit valita saman tietyn kellonajan, jolloin menet joka ilta nukkumaan.
Rutiinin avulla saavutetaan sellainen ilmiö, että aivoille lähtee merkki, jonka ihminen alkaa yhdistämään nukkumaanmenoon. Tässä tulee olla ehdottomasti johdonmukainen, eli nukkumaan tulee mennä samaan aikaan joka ilta.
2. Rentoutuminen
On monia tapoja rentoutua. Yksi niistä on tehdä hengitysharjoituksia, eli hengittää ilmaa nenän kautta sisään ja sitten suun kautta ulos. Jatka tätä kymmenen minuutin ajan. Näin pystyt poistamaan stressin tuomat myrkylliset aineet ja ahdistuksen, jotka vaikuttavat niin mieleesi kuin kehoosikin.
Lisäksi sielusi saa näin tarpeellista rauhaa. Toinen harjoitus, jota voit hyödyntää unen saamiseksi, on sadasta nollaan laskeminen. Jokaisen numeron välillä voit pysähtyä hetkeksi ja sanoa itsellesi saman asian: “rentoudu”.
Me olemme varmoja, että et tule pääsemään nollaan, ja sitten huomaatkin, että on jo aamu.
3. Aromaterapia
Tämä on tuhansia vuosia vanha tekniikka, jota on käytetty niin parantamiseen kuin rentouttamiseenkin. Aromaattiset öljyt voivat olla suureksi avuksi uudistavan unen saamisessa.
Voit ottaa hiukan öljyä etusormiisi ja laittaa sitä sitten korvien taakse ja kaulalle, ja hieroa kevyesti ihoa silmät kiinni pitäen.
Näin pystyt pääsemään rentoutuneisuuden tilaan, ja uni tulee jo nopeasti. Parhaat öljyt tähän tarkoitukseen ovat:
- kamomilla
- laventeli
- mandariini
- eukalyptus
4. Harmoninen makuuhuone
Makuuhuoneesi on linnasi, ja se on se paikka kodissasi, joka tulee varata vain levolle. Siten makuuhuoneen ilmapiirin tulisi olla niin harmoninen kuin mahdollista. Huoneen tulee olla täysin järjestyksessä sekä moitteettoman puhdas, ja valoja ja melua tulisi välttää tässä huoneessa. Verhojen olisi hyvä olla läpinäkymättömät.
Jos et pysty välttämään valoa ja melua, voit käyttää silmälappuja ja korvatulppia, jotta saisit nopean ja tehokkaan ratkaisun levollisen unen takaamiseksi.
5. Syö kevyesti
Me suosittelemme, että illallinen eli päivän viimeinen ateria pidetään hyvin kevyenä ja vähäkalorisena. Jos syöt paljon ruokaa ennen kuin menet nukkumaan, ruoansulatuksesi vaatii enemmän aikaa tehtävänsä loppuun saattamiseksi.
Nesteiden runsasta juontia ei suositella. Jos sitten teet näin, riskinäsi on joutua käymään vessassa yön aikana, mikä rikkoo unen syklin. Jos haluat juoda jotakin, lämmin kupillinen maitoa tai tee, jossa on hiukan ruskeaa sokeria, on paras valinta.
6. Sisäinen rauha uudistavan unen takaamiseksi
Jotta voisit nauttia hyvästä unesta, sinun tarvitsee tavoitella sisäistä rauhaa. Kyllä, työ on tietysti välttämätöntä, ja samoin tulee viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa. Mutta jos menet nukkumaan niin, että mielesi on täynnä kaikenlaista ja velvollisuudet vaivaavat, hyvä uni on vaikeaa saavuttaa.
Siksi tarvitaankin aikaa rentoutumiseen ja sisäisen rauhan löytämiseen. Näin pystyt heräämään seuraavana päivänä täynnä energiaa, positiivisella asenteella sekä tuntien itsesi valmiiksi kaikkeen, mitä edessä on.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Chóliz, M. (1999). Ansiedad y trastornos del sueño. In Emociones y Salud.
- Karadag, E., Samancioglu, S., Ozden, D. y Bakir, E. (2015). Efectos de la aromaterapia sobre la calidad del sueño y la ansiedad de los pacientes. Enfermería en cuidados intensivos, 22 (2), 105-112. https://doi.org/10.1111/nicc.12198
- Montserrat Galaa, A. M., & Fortes del Valleb, M. A. (2013). Aprender a dormir. Pediatría de Atención Primaria. http://dx.doi.org/10.4321/S1139-76322013000500004
- Rosenthal, Leon. (2010). Trastornos del Dormir. Revista de investigación clínica; organo del Hospital de Enfermedades de la Nutricion. 62. 91.
- Vera, A. (2010). Dormir Bien. Consejo Editorial de Educación Pública Del Royal College of Psychiatrists. http://www.sepsiq.org/file/Royal/DORMIR%20BIEN.pdf
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.