Logo image
Logo image

6 jokapäiväistä tekoa, jotka saastuttavat ympäristöä

4 minuuttia
Ympäristön saastuminen tapahtuu, kun ympäristössämme on haitallisia aineita, jotka vaikuttavat negatiivisesti kasvistoon, eläimistöön ja ekosysteemin luonnolliseen toimintaan.  Ota selvää, mitkä päivittäiset teot edistävät ympäristön saastumista ja miten voit estää sitä!
6 jokapäiväistä tekoa, jotka saastuttavat ympäristöä
Viimeisin päivitys: 27 elokuuta, 2022

Ympäristökontaminaatiolla tarkoitetaan myrkyllisten aineiden kiertämistä luonnollisessa tai keinotekoisessa ympäristössä. Tämän seurauksena ekosysteemit menettävät alkuperäiset ominaisuutensa ja muuttuvat epävakaiksi ympäristöiksi niissä asuville eläville olennoille. Tässä artikkelissa keskustelemme kuudesta jokapäiväisestä toiminnasta, jotka saastuttavat ympäristöä.

Tämä ongelma voi johtua kemiallisista alkuaineista, kuten hapoista tai hyönteismyrkkyistä, joita teollisuus käyttää; fyysiset tekijät, kuten melu tai ihmisen aiheuttama säteily; ja biologiset elementit, kuten orgaaninen jäte.

Lisäksi tämä ongelma aiheuttaa ilmaston lämpenemistä. Se on ongelma, jossa maapallon lämpötila nousee, sulattaa jäätiköt ja vahingoittaa ruoanviljelyä. Se myös edistää lajien sukupuuttoon kuolemista ja ihmisten terveysongelmia.

Jokapäiväiset toimet, jotka saastuttavat ympäristöä

Kautta historian ihminen on ollut yksi merkittävimmistä ympäristön saastumisen aiheuttajista. Tämä johtuu haitallisten tuotteiden ostamisesta ja liikaa luonnonvaroja kuluttavasta toiminnasta.

Ihmiset sisällyttävät päivittäisiin rutiineihinsa erilaisia ​​tapoja, jotka voivat aiheuttaa ekologisia riskejä. Usein teemme näitä tekoja ymmärtämättä seurauksia.

1. Paristojen heittäminen roskakoriin

Paristojen hajoaminen voi kestää yli 500 vuotta. Ne sisältävät myös metalleja, kuten elohopeaa, lyijyä, kadmiumia ja kromia.

Kun heitämme paristot pois muun jätteen mukana, ne päätyvät kaatopaikoille ja saastuttavat vedet sekä maaperän. Sitten ne vaikuttavat eläinten, kasvien ja ihmisten hyvinvointiin, jotka käyttävät vettä tai maaperästä kasvaneita kasveja ravinnon lähteenä.

Sinun tulisi säästää kaikki käytetyt paristot omassa säiliössään, jota et käytä mihinkään muuhun kuin käytettyjen paristojen säilyttämiseen. Ja sitten, kun se on täynnä, vie se paikkaan, jossa käsitellään elektroniikkaromua.

2. Muovipullot tai -pussit saastuttavat ympäristöä

Some figure
Muovipullot saastuttavat maaperää ja vesilähteitä. Itse asiassa muovijäte valtamerissä on kohtalokasta vesieläimille.

Käytämme jokapäiväisessä elämässä paljon muovia. Se on kestävä, kevyt ja helppo kuljettaa. Se on kuitenkin yksi ympäristöä saastuttavimmista elementeistä.

Muovin valmistukseen asiantuntijat käyttävät paljon erilaisia ​​kemiallisia aineita. Tämän vuoksi muoviesineet sisältävät myrkkyjä, jotka saastuttavat ilmanlaatua. Muovi ei myöskään ole biohajoavaa, mikä tarkoittaa, että sen hajoaminen voi kestää vähintään 150 vuotta.

Lisäksi suurin osa muovista heitetään meriin, valtameriin, jokiin tai vain maahan. Näin ollen se tukkii viemärit, muuttaa veden ominaisuuksia, vangitsee vesieläimiä ja joskus muovisaaste jopa tappaa eläimiä.

3. Veden tuhlaaminen

Vesi on välttämätöntä kaikkien olentojen ja ekosysteemien elämälle. Se ravitsee kasveja, on elinympäristö useille eläimille, säätelee lämpötiloja ja on välttämätön ruoanlaitossa sekä kylpyhuoneessa.

Se on kuitenkin rajallinen resurssi, eivätkä ihmiset näytä olevan tietoisia siitä. Peseminen tai parranajo sulkematta hanaa on haitallista ympäristölle, koska tuhlaamme silloin paljon vettä.

Joten tämän torjumiseksi meidän on ryhdyttävä sopiviin toimiin käyttääksemme vain sen mitä tarvitsemme. Kun käyt suihkussa, sulje hana siksi aikaa kun hierot shampoota hiuksiisi, tai käytä lasillista vettä hampaita puhdistaessasi.

4. Tupakantumppien heittäminen maahan

Tupakantumpit sisältävät kemiallisia aineita, kuten lyijyä, jotka saastuttavat vesivaroja.

Suodattimet sisältävät selluloosa-asetaattia. Tämä on muovia, jonka hajoaminen kestää hyvän tovin ja voi vaikuttaa ilmaan, koska se vapauttaa nikotiinia, arseenia ja kadmiumia.

Lisäksi tupakantumpit voivat pudota vesilähteisiin. Kalat voivat myöhemmin syödä niitä ja kuolla. Tästä syystä suosittelemme, että hävität ne niille tarkoitettuihin saviastioihin.

5. Aerosolideodoranttien käyttö

Aerosolit sisältävät haihtuvia orgaanisia yhdisteitä – joitain kemiallisia aineita, jotka muuttuvat kaasuiksi ja kerääntyvät ilmakehän alimpaan kerrokseen.

Joten sinun tulee välttää suihkutettavia deodorantteja, koska jokaisella käyttökerralla vapautuu hiilidioksidia, rikkiä ja typpeä, jotka vaikuttavat ilmanlaatuun.

6. Kertakäyttöisten pyyhkeiden heittäminen WC-pönttöön

Toisin kuin WC-paperi, kertakäyttöiset pyyhkeet (joita useimmiten käytetään vauvoilla) eivät hajoa, kun heität ne WC-pönttöön. Tästä syystä ne kasautuvat yhteen muun jätteen kanssa ja aiheuttavat tukoksia, jotka saastuttavat maanalaisia ​​vesilähteitä.

Neuvoja ympäristövaikutusten vähentämiseksi

On olemassa useita helppoja tapoja, joita voimme sisällyttää arkeemme vähentääksemme ympäristövaikutuksiamme. Niiden avulla voimme säästää luonnonvaroja, tasapainottaa ympäristöämme ja parantaa elävien olentojen elämänlaatua.

Alla kerromme neljä tapaa, joiden avulla voit auttaa huolehtimaan ympäristöstä.

1. Käytä uudelleenkäytettäviä puuvillapusseja

Yksi tärkeimmistä tavoitteista on vähentää käyttämämme muovin määrää mahdollisimman paljon. Tästä syystä suosittelemme, että käytät puuvillakasseja tehdessäsi ostoksia supermarketista tai kantaessasi henkilökohtaisia ​​tavaroitasi.

2. Kierrätä astianpesukoneen vesi

Vesi on yksi tärkeimmistä luonnonvaroista, mutta se on myös se, jota kohtelemme pahimmin. Kun se menee viemäriin, sitä ei voi saada takaisin. Pestessä voit kuitenkin käyttää astioita, joihin käytetty vesi kerätään.

Astianpesukoneen kierrätetyllä vedellä voit täyttää WC-säiliösi tai kastella kasveja ilman, että sinun tarvitsee avata hanaa.

3. Kierrätä roskasi

Kun lajittelet kotitalousjätteet oikein, voit tunnistaa tuotteet, joita voit käyttää uudelleen ja estää tuotteiden ylituotannon.

Yhteistyö sen varmistamiseksi, että yritykset eivät tuota uusia tuotteita kiihtyvällä tahdilla, on avainasemassa luonnonvarojen hyödyntämisen vähentämisessä. Lisäksi kierrätys antaa kaatopaikoille tauon ja pystymme vähentämään myrkyllisten kaasujen määrää.

Some figure
Jätteiden lajittelu on asia, jota kaikkien kotitalouksien tulisi tehdä vähentääkseen hyödyttömän jätteen määrää.

4. Älä heitä roskia kadulle

Roskien heittäminen kadulle voi vaikuttaa maaperän ominaisuuksiin ja saastuttaa sen. Lisäksi, jos ne saavuttavat vedenlähteitä, ne voivat häiritä kyseisessä elinympäristössä elävien eliöiden elämää.

Arvioi toimintaasi välttääksesi ympäristömme saastuttamista

Ihmisten on ymmärrettävä jokaisen omistamansa tuotteen alkuperä, komponentit ja vaikutus. Näin voimme välttää ostamasta esineitä, jotka eivät ole niin ympäristöystävällisiä.

Kaiken kaikkiaan meidän ihmisten on aina arvioitava jokaisen toimintamme seuraukset ja toimittava ympäristötietoisesti, jotta emme saastuta ympäristöä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Encinas M. Medio ambiente y contaminación. Principios básicos [Internet]. (S.L): (S.E); 2011 [citado 14 de abril de 2021]
  • Ministerio del Medio Ambiente. Más de 100 maneras para salvar el medio ambiente [Internet]. Colombia: Ministerio del Medio Ambiente; 2002 [citado 14 de abril de 2021]
  • Berenguer Húngaro, Mónica, Trista Moncada, José J., Deas Yero, Douglas, EL RECICLAJE, LA INDUSTRIA DEL FUTURO. Ciencia en su PC [Internet]. 2006
  • Naciones Unidas. Impacto Ambiental. El planeta adherido [Internet]. (S.L): Naciones Unidas; 1992 [citado 14 de abril de 2021]

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.