6 epätavallista syytä sydämentykytykseen
Onko sinulla sydämentykytystä, mutta et tiedä, mikä siihen voisi olla syynä? Moni ei ole tästä tietoinen, mutta syyt sydämentykytykseen voivat olla hyvin monenlaiset, ja aina ne eivät ole selvät.
On monia mahdollisia selityksiä siihen, miksi ihmisellä voi olla tällaista tykytystä. Tällä kertaa haluamme siis kertoa eräistä potentiaalisista syistä – ota ne huomioon, mutta älä kuitenkaan ala kantaa asiasta turhan suurta huolta!
Mitä tulee siis vähemmän tunnettuihin syihin sydämentykytykseen, tässä ovat 6 mahdollista kyseisen ilmiön aiheuttajaa. Jatka lukemista, jotta voisit paremmin taata tämän erityisen tärkeän elimen terveyden!
Mitä sydämentykytys itse asiassa on?
Ennen kuin otamme esille syyt sydämentykytykseen, tulee mainita, että tämä on tila, jonka aikana sydän tuntuu usein raskaalta. Näin käy siksi, että se lyö paljon kovempaa kuin normaalisti.
Jotkut ovat kuvanneet tätä oloa lepattavaksi tuntemukseksi.
Tykytykset ovat usein seuraavien oireiden kanssa ilmeneviä:
- pyörrytys
- pahoinvointi
- paniikkikohtaukset
- kurkku- ja kaulakipu
Syyt sydämentykytykseen
Jos olet kokenut kummallista sydämentykytystä, on tärkeää, että analysoit omaa elämäntyyliäsi. Yleisesti ottaen on niin, että jo pienet muutokset ovat riittäviä tämän ongelman korjaamiseksi.
1. Ahdistus
Ahdistus on yksi pääasiallisista syistä siihen, että ihmisellä voi olla sydämentykytystä. On tärkeää, että tiedät kuinka pystyt hallitsemaan tunteitasi, kun olet saamassa paniikkikohtauksen.
Tykytykset, jotka ovat ahdistuksen aiheuttamia, eivät ole mikään suuri riski terveydelle, mutta kannattaa yrittää rauhoittaa itseäsi sekä ottaa tunteet hallintaan, jotta ongelma menisi pois nopeasti.
Yksi vaihtoehto tilasta ylitse pääsemiseksi on maata makuulla ja ajatella jotakin iloista tai rentouttavaa. Tämä auttaa sinua unohtamaan sen, mikä sydämesi lyöntitahti on. Pikkuhiljaa tulet sitten tuntemaan, kuinka tämän elimen lyöntinopeus palaa normaaliksi.
Kannattaa myös välttää kofeiinia, kun elät sellaista aikaa jolloin koet suurta ahdistusta. Sen sijaan on hyvä ottaa kupillinen kamomilla- tai minttuteetä.
2. Stressi
Jos olet usein stressaantunut, sydämesi saattaa joutua kärsimään. Siten toinen syy siihen, että ihmisellä ilmenee sydämentykytystä, on hyvin kiireinen elämäntyyli.
Tämä johtuu siitä, että verenkierto hidastuu, ja tämä voi aiheuttaa ongelmia verenpaineen ja sydämen osalta.
Jos olet kokenut jatkuvaa sydämentykytystä viime päivinä, kokeile seuraavia ohjeita:
- Harrasta enemmän liikuntaa, jotta voisit vapauttaa energiaa ja stressiä.
- Muuta elämäntyylisi rauhallisemmaksi.
- Laadi tarkka aikataulu työllesi.
3. Liikunnan puute
Vaikka et tätä kenties uskokaan, pieni tai olematon liikunnan määrä voi olla yksi syy siihen, että sydän tykyttää. On tärkeää, että harrastat liikuntaa ainakin puoli tuntia kahdesti viikossa.
Monelle on niin, että jo kävely kotoa töihin tai kauppaan on tähän riittävä rutiini. Moni asiantuntija sanoo kuitenkin, että tulisi liikkua siten, että ainoana tavoitteena on itse liikunta. Eli jos et laita päällesi urheiluvaatteita ja suunnittele aktiviteettejasi, kehosi ja mielesi eivät tule ymmärtämään tätä tekemistä liikuntana.
4. Liiallinen fyysinen aktiivisuus
Se tiedetään jo hyvin, että mikään ei ole hyväksi liiallisenakaan. Myös liika liikunta on aivan yhtä huono asia kuin se, että ei tehdä yhtään mitään.
Negatiiviset vaikutukset ovat suuremmat, jos henkilö on yli 40-vuotias, tai mikäli tehdään jotakin rasittavaa.
Tämä on siis myös yksi syy siihen, että saattaa ilmetä sydämentykytystä, vaikka muu keho olisikin kunnossa. Jotta voisit varmistaa, että liikunta ei ole syynä sydämentykytyksiisi, muista seuraavat asiat:
- Liiku sellaisella rytmillä, joka sopii omiin kykyihisi.
- Aloita liikkuminen kevyesti ja sitten lisää intensiteettiä, kun kykysi kohenevat.
- Pyydä apua ohjaajalta.
- Ota yhteyttä lääkäriisi ennen kuin alat harrastaa jotakin uutta lajia.
- Venyttele ennen kuin alat liikkua.
5. Alhainen verenpaine
Alhainen verenpaine on usein hyvin vaarallinen tila. Se nimittäin hyökkää suoraan sydämen terveyttä vastaan, ja siten se voi aiheuttaa tykytystä ja raskasta tuntemusta kyseisessä elimessä.
Jos lääkärisi on antanut sinulle diagnoosin alhaisesta verenpaineesta, on hyvin tärkeää, että teet kaiken ohjeiden mukaan, jotta tilasi kohenisi. Kaikkein tärkeintä on se, että et anna ongelman pahentua ja että muutosta lääkityksessä ei tarvita.
Jotta voisit estää sydäntäsi kärsimästä, voit rajoittaa liikunnan harrastamisen yksinkertaiseen kävelylenkkiin kerran päivässä.
6. Aiemmat sydänsairaudet
Oletko itse joskus kärsinyt sydänsairaudesta? Joillakin on ongelmia sydämen kanssa lapsuudessa, jotka kuitenkin ajan kuluessa kuitenkin katoavat.
Ongelmana on tällöin se, että ajan kuluminen, stressi ja huonot tavat voivat aiheuttaa sydämentykytysten ilmaantumisen.
Jos sinulla on siis joskus aikaisemmin ollut sydänsairaus, on tärkeää muistaa seuraavat asiat:
- Vältä liiallista määrää kofeiinia ja alkoholia.
- Harrasta liikuntaa säännöllisesti, mutta ei liikaa.
- Varmista, että kaikki muutokset lääkityksessä ovat lääkärisi hyväksymät.
Nyt tiedät, että on olemassa monia mahdollisia epätavallisempia syitä siihen, että ihmisellä ilmenee sydämentykytystä. Kannattaa aina kiinnittää asiaan huomiota, jos huomaat tykytystä itselläsi.
Siinä tapauksessa, että sitä tulee erillisinä tapauksina ja harvoin, ei tarvitse huolestua. Tämä tulisi kuitenkin ottaa merkkinä siitä, että kannattaisi alkaa viettää terveellisempää elämää.
Jos taas tykytystä on usein, tulisi ottaa yhteyttä sydänlääkäriin niin pian kuin mahdollista.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
-
Brahmbhatt, D. H., & Pugh, P. J. (2014). Palpitations. In Acute Medicine: A Symptom-Based Approach. https://doi.org/10.1007/9781139600354.049
-
Thavendiranathan, P., Bagai, A., Khoo, C., Dorian, P., & Choudhry, N. K. (2009). Does this patient with palpitations have a cardiac arrhythmia? JAMA – Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.2009.1673
-
Michie, S. (2002). CAUSES AND MANAGEMENT OF STRESS AT WORK. Occupational and Environmental Medicine. https://doi.org/10.1136/oem.59.1.67
-
Brugada, P., Andries, E., Gürsoy, S., & Brugada, J. (1993). Investigation of palpitations. The Lancet. https://doi.org/10.1016/0140-6736(93)91155-F
-
Friedman, B. H., & Thayer, J. F. (1998). Autonomic balance revisited: Panic anxiety and heart rate variability. Journal of Psychosomatic Research. https://doi.org/10.1016/S0022-3999(97)00202-X
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.