Logo image
Logo image

5 yleisintä ikääntymiseen liittyvää sairautta

4 minuuttia
Monet ikääntymiseen liittyvät sairaudet ovat kroonisia tiloja, jotka liittyvät progressiiviseen solujen rappeutumiseen. Vaikka monia ei voida parantaa, niitä voidaan hallita.
5 yleisintä ikääntymiseen liittyvää sairautta
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Tiedätkö mitkä ovat 5 yleisintä ikääntymiseen liittyvää sairautta? Ihmiskehon ikääntyessä elinten ominaisuudet muuttuvat, mikä tekee siitä alttiimman tiettyjen terveysongelmien kehittymiselle. Suurin osa näistä tiloista on ehkäistävissä ja hoidettavissa.

Maailmanlaajuisesti ikääntyneiden ihmisten selviytymiskyky on kasvanut merkittävästi aikaisempiin aikakausiin verrattuna. Nykyään elinajanodote Amerikassa ylittää 70 vuotta Pan American Health Organizationin (PAHO) mukaan. Tämä seikka suosii kroonisten häiriöiden ilmaantumista, jotka liittyvät elinvaurioihin ja kehon luonnolliseen kulumiseen.

Vanhuuden yleisimmät sairaudet johtuvat sydän- ja verisuonisairauksista, neoplastisista, nivel- ja endokriinisistä aineenvaihduntatiloista. Useimmat näistä terveysongelmista näyttävät varhaisia ​​merkkejä, jotka voidaan havaita ajoissa. Tässä mielessä oikea-aikainen diagnoosi ja hoito ovat terveen ikääntymisen perusta.

5 yleisintä ikääntymiseen liittyvää sairautta

Some figure
Verenpainetauti on yksi yleisimmistä vanhuuden sairauksista.

Tällä hetkellä on olemassa suuri määrä terveysongelmia, jotka vaikuttavat ikääntyneisiin ihmisiin ja heidän elämänlaatuunsa. Suurin osa näistä sairauksista ilmaantuu vähitellen ja progressiivisesti, joten niitä ei yleensä huomaa, kunnes ne aiheuttavat ongelmia ja muuttavat vanhusten päivittäisiä toimintoja.

Biologisesta ja lääketieteellisestä näkökulmasta ikääntyminen on seurausta suuresta määrästä solu- ja molekyylivaurioita, tämä rappeuma ei ole lineaarinen ja tyypillinen kaikille iäkkäille aikuisille.

Tässä mielessä vanhusten terveysongelmien esiintyminen riippuu monimutkaisemmasta monitekijäisestä alueesta. Kaikki tämä huomioon ottaen voidaan sanoa, että vanhuuden yleisimmistä sairauksista erottuvat seuraavat:

Esitämme nyt luettelon viidestä yleisimmästä ikääntymiseen liittyvästä sairaudesta.

1. Verenpainetauti (korkea verenpaine)

Verenpainetauti on sydän- ja verisuonijärjestelmän sairaus, jolle on ominaista korkea verenpaine. Vuosien ajan tämä ongelma on pysynyt yhtenä maailman korkeimman ilmaantuvuuden ja kuolleisuuden tekijänä.

Useat tutkimukset osoittavat, että sen esiintyvyys on 20-30 % väestöstä ja 60 % yli 60-vuotiaista potilaista. Samoin valtimoverenpaineeseen liittyy pitkä luettelo sydänongelmista, mukaan lukien akuutti sydäninfarkti, sepelvaltimotauti ja aivohalvaus.

Tämän tilan oireet ovat yleensä hiljaisia ​​ja epämääräisiä. Jotkut potilaat raportoivat kuitenkin huimausta, päänsärkyä ja sydämentykytystä. Diagnoosi on kliininen ja perustuu verenpainelukujen tunnistamiseen sekä perustelliseen fyysiseen tutkimukseen. Lisäksi hoitoon liittyy erilaisia ​​elämäntapojen, ruokavalion ja lääketieteellisen tuen muutoksia.

2. Niveltulehdus ja nivelrikko

Niveltulehdus on joukko akuutteja tai kroonisia ongelmia, jotka liittyvät yhden tai useamman nivelen tulehdukseen. Nivelrikko puolestaan ​​viittaa nivelen muodostavien elementtien progressiiviseen rappeutumiseen pääasiassa nivelruston tasolla.

Vuoteen 2018 mennessä Espanjan kuntoutus- ja fyysisen lääketieteen yhdistys (SERMEF) arvioi, että Espanjassa yli puolet yli 65-vuotiaista kärsii jostain nivelrikkomuodosta. Molemmat nivelsairaudet ilmenevät yleensä nivelkipuna sekä jäykkyyden ja nivelen liikkuvuuden rajoittumisena.

Niveltulehdus ja nivelrikko ovat yleisempiä naisilla kuin miehillä vaihdevuosien hormonaalisten vaihtelujen vuoksi. Vaikka lopullista parannuskeinoa ei ole, useimmat potilaat voivat elää normaalia elämää noudattamalla jatkuvaa lääkehoitoa tai joissakin tapauksissa hakeutumalla leikkaukseen.

3. Alzheimerin tauti

Some figure
Alzheimerin taudin oireita ovat muistin menetys sekä erilaiset käyttäytymisen muutokset.

Alzheimerin tauti on hermostoa rappeuttava sairaus, johon kuuluu aivojen surkastuminen ja hermosolukuolema. Se on johtava dementiaa aiheuttava tekijä, ja sitä esiintyy yli kolmanneksella yli 85-vuotiaista potilaista.

Tilan varhaisia ​​ilmenemismuotoja ovat viimeaikaisten tapahtumien tai tilanteiden muistin menetys. Esimerkiksi tilan edetessä yksilön käyttäytyminen, ajattelu ja sosiaaliset taidot heikkenevät ja jopa kyky suorittaa päivittäisiä toimintoja heikkenee.

Tällä hetkellä Alzheimerin taudilla ei ole lopullista parannuskeinoa tai hoitoa. Oikea-aikainen diagnoosi ja hoito voivat kuitenkin hidastaa taudin etenemistä. Näin henkilö voi pidentää aivotoimintojensa ylläpitoa ja toimia itsenäisesti pidemmän aikaa.

4. Dementia

Dementia on muisti- ja ajatteluhäiriö, joka liittyy moniin kroonisiin ja rappeutuviin sairauksiin. Joten tässä mielessä tämä sairaus on seurausta korkeampien toimintojen koordinoinnista ja säätelystä vastaavien aivojen rakenteiden vauriosta.

Sitä pidetään ikääntyneiden ihmisten riippuvuuden pääasiallisena syynä. Pääoire on asteittainen muistin menetys sekä harhaluulojen, hallusinaatioiden, vainoharhaisten ideoiden ja psykoosien ilmeneminen.

Diagnoosi sisältää kattavan lääketieteellisen, fyysisen ja psykologisen arvioinnin, jossa henkilön psyyken tilaa arvioidaan yksityiskohtaisesti. Lisäksi hoito on pääasiassa farmakologista. Se sisältää asteittaista ja jatkuvaa hoitoa päivittäisten toimintojen suorittamiseksi.

5. Osteoporoosi

Osteoporoosi on luukudosta rappeuttava sairaus, jolle on ominaista krooninen luun demineralisaatio, hauraus ja luun tiheyden väheneminen. Se on yksi yleisimmistä vanhuuden sairauksista, ja sen ilmaantuvuus on 25 % yli 45-vuotiailla ja 50 % yli 60-vuotiailla naisilla.

Osteoporoosi sisältää kaatumisten lievän tai kohtalaisen trauman aiheuttamien murtumien lisääntyneen esiintyvyyden. Yleisimmin murtuneita luita ovat reisiluu, lonkka, selkä ja ranteen luut.

Tämän ongelman yleisimpiä ilmenemismuotoja ovat luu- ja nivelkivut, alentunut pituus, heikkous ja eteenpäin kumartunut asento. Lääkärit hoitavat sairautta oikeanlaisella ravinnolla ja lisäravinteilla. Joten hoito tarjoaa potilaalle hyvän elämänlaadun ja lieventää oireita.

Vinkkejä sairauksien ehkäisyyn vanhemmalla iällä

Some figure
Terveet elämäntavat auttavat ehkäisemään vanhuuden tyypillisiä sairauksia.

Lääkärit yhdistävät yleisimmät vanhuuden sairaudet kroonisiin rappeutumisprosesseihin. Tästä syystä pienet elämäntapamuutokset voivat hidastaa useiden sairauksien etenemistä. Lisäksi nämä muutokset voivat myös lisätä iäkkäiden aikuisten selviytymistä.

Tässä on joitain vinkkejä, joita voit noudattaa vähentääksesi joidenkin sairauksien riskiä:

  • Noudata tasapainoista ruokavaliota: Noudata runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita, kuitua ja vähän suolaa, sokereita ja tyydyttyneitä rasvoja sisältävää ruokavaliota pienentääksesi riskiä kärsiä sydän- ja verisuonisairauksista, endokriinisistä, aineenvaihdunta- ja nivelongelmista.
  • Liikunta: Kevyt tai kohtalainen fyysinen aktiivisuus edistää valtimoverenkiertoa, painonhallintaa ja vähentää valtimo- ja aineenvaihduntasairauksien ilmaantuvuutta. Ne auttavat myös pitämään kehon aktiivisena hidastaen elinten ja kudosten rappeutumista.
  • Lääkärintarkastukset: Säännölliset lääkärikäynnit mahdollistavat vanhuuteen liittyvien sairauksien varhaisen havaitsemisen ja oikea-aikaisen hoidon. Lisäksi terveysongelmien seuranta on elintärkeää niihin liittyvien komplikaatioiden välttämiseksi.
  • Virkistystoimet ja harrastukset: Sosiaaliset tapahtumat estävät eristäytymistä ja aivoihin vaikuttavien sairauksien, kuten dementian, etenemistä.
  • Vältä liikoja: On suositeltavaa vähentää ulkoisten aineiden käyttöä, jotka voivat vahingoittaa kehoa. Alkoholin, tupakan ja reseptivapaiden lääkkeiden liiallinen käyttö edistää maksan ja systeemisten muutosten ilmenemistä.

Avain yleisten vanhuuden sairauksien ehkäisyyn on terveelliset elämäntavat

Kehon tila on heijastus kaikesta, mitä ihmiset tekevät ja kuluttavat jokapäiväisessä elämässään. Asiantuntijat suosittelevat, että panostat terveiden elämäntapojen saavuttamiseen ja ylläpitämiseen kehon ikääntyessä.

Noudata edellä esitettyjä neuvoja ehkäistäksesi mainitsemiamme viittä yleisintä (ja muitakin) ikääntymiseen liittyvää sairautta. On tärkeää korostaa tarvetta mennä lääkäriin aina, kun havaitset oireita tai outoja merkkejä. Muista lopuksi, että ehkäisy on paras ase yleisimpiä vanhuuden sairauksia vastaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Zhao C, Wong L, Zhu Q, Yang H. Prevalence and correlates of chronic diseases in an elderly population: A community-based survey in Haikou. PLoS One. 2018 Jun 14;13(6):e0199006.
  • Maresova P, Javanmardi E, Barakovic S, Barakovic Husic J, Tomsone S, Krejcar O, Kuca K. Consequences of chronic diseases and other limitations associated with old age – a scoping review. BMC Public Health. 2019 Nov 1;19(1):1431.
  • Contreras F, Fouillioux C, Bolívar A, Jiménez S, Rodríguez S, García M et al . Osteoporosis: Factores de Riesgo, Prevención y Tratamiento. AVFT. 2001;  20( 1 ): 27-37.
  • Llibre Rodríguez J, Gutiérrez Herrera R. Demencias y enfermedad de Alzheimer en América Latina y el Caribe. Revista Cubana de Salud Pública. 2014; 40 (3): 378-387.
  • Donoso A. La enfermedad de Alzheimer. Rev. chil. neuro-psiquiatr. 2003;  41( Suppl 2 ): 13-22.
  • Thomas P. Agitation et agressivité chez la personne âgée démente [Agitation and aggression in elderly persons with dementia]. Soins Gerontol. 2019 Nov-Dec;24(140):29-31. French.
  • Organización Panamericana de la Salud. Salud de los adultos mayores. https://www.paho.org/chi/index.php?option=com_content&view=article&id=176:salud-adultos-mayores&Itemid=1005#:~:text=En%20cuanto%20a%20los%20egresos,genitourinario%20(9%2C9%25).
  • Alexander Morales, Giovana Marcella Rosas, Eunice Yarce, Yenny Vicky Paredes, Mildred Rosero, Arsenio Hidalgo. Condiciones médicas prevalentes en adultos. http://www.scielo.org.co/pdf/amc/v41n1/v41n1a06.pdf
  • Rev. chil. neuro-psiquiatr. v.41 supl.2 Santiago nov. 2003. La enfermedad de Alzheimer. http://dx.doi.org/10.4067/S0717-92272003041200003
  • DrCs. Juan Llibre Rodríguez, MSc. Raúl Fernando Gutiérrez Herrera. Revista Cubana de Salud Pública. Demencias y enfermedad de Alzheimer en América Latina y el Caribe. https://www.scielosp.org/article/rcsp/2014.v40n3/378-387/
  • Archivos Venezolanos de Farmacología y Terapéutica, Volumen 20 – Número 1, 2001 (27-37). Osteoporosis: Factores de Riesgo, Prevención y Tratamiento. http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0798-02642001000100003

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.