5 veren laatua parantavaa ruokaa
Kuinka veren laatua voidaan parantaa, jotta keho voisi olla yleisesti ottaen terveempi? Aloitetaan tämän kysymyksen käsittely veren määrittelyllä: kyseessä on nestemäinen sidekudos, jota kiertää hiussuonissa, suonissa, valtimoissa, eteisissä ja kammioissa kaikkien selkärankaisten elimistössä. Sen punainen väri aiheutuu siitä, että veressä on hemoglobiinipigmenttiä, jota on punasoluissa.
Sen koostumus on tiheä ja läpikuultamaton, ja verellä on metallin maku. Väri voi kuitenkin vaihdella, sillä veri voi olla kirkkaanpunaista (mikä kertoo korkeasta hapen määrästä) tummanpunaiseen (joka taas kertoo alhaisesta hapen määrästä). Keskivertoinen veren pH-taso on 7,35-7,45. Veren lämpötila on 38 astetta, mikä on hiukan korkeampi kuin kehon lämpötila.
Mitä terveessä veressä on?
- Ravinteita
- Hormoneja
- Vasta-aineita
- Happea
- Hiilidioksidia
- Elektrolyytteja
- Vitamiineja
- Lämpöä
Mistä veri koostuu?
Verisoluja tuotetaan luuytimessä, joka on joustavaa kudosta, ja sitä löytyy joidenkin kehon luiden sisältä, kuten esimerkiksi lantioluusta, rintalastasta ja kallon luista.
Ihmisen keho sisältää noin 4,5-6 litraa verta. 55 % tästä on plasmaa, eli nestettä joka koostuu vedestä, mineraalisuoloista ja proteiineista, kun taas loput 45 % koostuu veren punasoluista, valkosoluista ja verihiutaleista.
Kuinka parantaa veren laatua ruokavalion avulla?
- Voit parantaa veren laatua syömällä sellaisia ruokia, jotka eivät sisällä tärkkelystä, kuten tomaatteja, porkkanaa ja pinaattia. Suositellaan, että perunan syöntiä vähennetään, mutta sitä ei kuitenkaan tulisi jättää ihan kokonaan pois.
- Etsi terveellisiä proteiineja, kuten vähärasvaista lihaa – kanaa, kalkkunaa ja kalaa. Vältä punaista lihaa ja etenkin teollisesti prosessoituja tuotteita, kuten esimerkiksi pekonia ja makkaroita.
- Luonnolliset ruoat ovat se paras valinta. Täysjyväleipä, -pasta ja -riisi ovat terveellisempiä tuotteita kuin esimerkiksi valkoinen riisi, sillä ne sisältävät kuitua. Sen avulla verensokerin taso nousee hitaasti, ja saat näin paremman kylläisyydentunteen.
- Käytä kasviöljyjä. Oliivi- tai rypsiöljy ovat hyviä valintoja maustamiseen. Sen sijaan voita kannattaa välttää, sillä se sisältää liikaa tyydyttynyttä rasvaa.
- Vältä sokerisia juomia, kuten mehuja, virvoitusjuomia tai jääteetä. Parasta olisi valita niiden sijasta sellainen vesi, jossa on lisänä hiukan hedelmää.
Mitä vitamiineja ja mineraaleja veressä on?
- E-vitamiinia: tämä on tärkeä tekijä kaikkein kestävimpien veren punasolujen kannalta.
- Jodi: tämä edistää veren punasolujen ja verihiutaleiden tuotantoa.
- C-vitamiini: stimuloi raudan imeytymistä.
- Sinkki: on osana lymfosyyttien muodostuksessa.
- K-vitamiini: auttaa veren hyytymisessä.
- Koboltti: auttaa hemoglobiinin ja veren punasolujen muodostuksessa.
- Kupari: varmistaa sen, että rautaa on saatavilla veren punasolujen muodostukseen.
- Rauta: elintärkeä tekijä hemoglobiin tuotannon kannalta – se vastaa hapen kuljettumisesta soluille.
- B12-vitamiini: auttaa veren punasolujen kypsymisessä.
- Foolihappo: edistää sitä, että punasolut ja leukosyytit kypsyvät.
Suositeltavia ruokia veren terveyden kannalta
Maksa
Maksassa on runsaasti A-vitamiinia, ja tämä on tekijä, joka auttaa ihon kunnon parantamisessa siksi, että se toimii antioksidanttivaikutteisesti. Lisäksi se lisää hemoglobiinin muodostumista, sillä se sisältää runsaasti rautaa. Jos tämä ei vielä vakuuta sinua maksan hyödyistä, se sisältää vain vähän rasvaa sekä tarjoaa foolihappoa, jotta oikeanlaista solujen jakaantumista voitaisiin pitää yllä kehossa paremmin.
Kananmuna
Kunhan et ole allerginen kananmunalle tai siedä sitä huonosti, kannattaa aina ottaa tätä tuotetta mukaan aamiaiseen. Siitä saa loistavan määrän proteiineja, mineraaleja ja vitamiineja, jotka ovat avuksi veren terveyden parantamisessa. Etenkin keltuaisessa on lesitiiniä, joka vastaa siitä, että valtimoiden rasvaa poistuu. Lisäksi tämä tuote sisältää koliinia, joka parantaa hermoston kuntoa.
Siitä saa A-, D- ja E-vitamiineja, kuten myös mineraaleja, kuten rautaa, sinkkiä, seleeniä, fosforia ja foolihappoa. Kaikki nämä ovat elintärkeitä tekijöitä, jotta veresi ja kehosi pystyisivät voimaan paremmin.
Kasvikset
Nämä ovat loistava valinta niille, jotka eivät syö lihaa, sillä ne auttavat tasapainottamaan ravinteiden määrää niiden sisältämän runsaan proteiinin ansiosta. Lisäksi niissä on myös hiilihydraatteja, kuitua, B-ryhmän vitamiineja ja sellaisia mineraaleja kuten rautaa, magnesiumia ja kaliumia.
Pähkinät
Vaikka pähkinöissä onkin runsaasti kaloreita, niistä saadaan tärkeitä ravinteita kehon terveyden edistämiseksi, ja ne ovat hyvin suositeltavaa ruokaa, kunhan niitä vain syödään tietyissä rajoissa. Siten pähkinät kannattaa ehdottomasti ottaa avuksi veren terveyttämiseksi, sillä niissä on terveellisiä rasvoja ja Omega-3 -rasvahappoja.
Lisäksi niistä saadaan monia vitamiineja ja mineraaleja, kuten kaliumia, magnesiumia, fosforia, E-vitamiinia ja B-monivitamiineja.
Peruna
Tämä tuote toimii kuin polttoaineena, jota keho tarvitsee tuottaakseen energiaa. Perunasta saa runsaasti B-vitamiinia, foolihappoa ja mineraaleja, ja lisäksi se tarjoaa flavonoideja, jotka antavat suojaa sydämen ja verisuonten sairauksia vastaan sekä torjuvat huonoa kolesterolia.
B-vitamiinit sen sijaan vastaavat valtimoiden suojelemisesta. Etenkin B6-vitamiini vähentää homokysteiinin määrää, ja tämä on kemikaaliaine, joka edistää valtimoiden tulehtuneisuuden kehittymistä.
Veren terveys on tärkeää koko elimistösi terveyden kannalta, ja sitä voidaan siis kohentaa oikeilla ruoilla. Otatko nämä neuvot osaksi omaa arkeasi ja alat parantaa veren laatua sekä kokonaisvaltaista hyvinvointiasi ravinnon avulla?
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Schmitt, M., Wang, L., & Freund, M. (2016). Blood. In Regenerative Medicine – from Protocol to Patient: 5. Regenerative Therapies II: Third Edition. https://doi.org/10.1007/978-3-319-28386-9_1
- Calkins, C. R., & Hodgen, J. M. (2007). A fresh look at meat flavor. Meat Science. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2007.04.016
- Ros, E. (2010). Health benefits of nut consumption. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu2070652
- Miranda, J. M., Anton, X., Redondo-Valbuena, C., Roca-Saavedra, P., Rodriguez, J. A., Lamas, A., … Cepeda, A. (2015). Egg and egg-derived foods: Effects on human health and use as functional foods. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu7010706
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.