5 asiaa, jotka sinun tulisi tietää autoimmuunisairauksista
Suurin osa autoimmuunisairauksista on yhä mysteeri lääketieteelle. Vielä nykyäänkään ei tiedetä, miksi immuunijärjestelmä hyökkää kehon omia soluja vastaan ja tuhoaa ne. Sairaudet, kuten multippeliskleroosi (MS- tauti), Chronin tauti ja nivelreuma ovat joitakin vakavia esimerkkejä tällaisista taudeista.
Monissa tapauksissa geneettinen alttius on ratkaiseva tekijä autoimmuunisairauden puhkeamisessa, vaikkakin ympäristötekijät on myös otettava huomioon. Ihmisten, joille nämä sairaudet ovat arkipäivää, elämänlaatu heikkenee dramaattisesti.
Nämä sairaudet ovat yleensä kroonisia ja vaikuttavat lukuisiin kehonosiin. Yksi esimerkki tästä on punahukka.
Tässä artikkelissa puhumme viidestä asiasta, jotka sinun tulisi tietää autoimmuunisairauksisa ymmärtääksesi niitä paremmin. Jos kärsit itse tai tiedät jonkun toisen, joka kärsii jostakin näistä autoimmuunisairauksista, etsi rohkeasti lisää tietoa ja ota selvää lääketieteen edistysaskelista voidaksesi elää parempaa elämää.
Mitä sinun tulisi tietää autoimmuunisairauksista?
1. Autoimmuunisairauksien aiheuttajat
Ensinnäkin on tärkeää muistaa, että geeneillä on suuri merkitys autoimmuunisairauksissa. Ympäristön ja tiettyjen geenien välisen vuorovaikutuksen tiedetään ratkaisevan, puhkeaako sairaus vai ei. Näiden asioiden välinen yhteys ei kuitenkaan ole 100-prosenttinen.
Tämä teoria perustuu suolen läpäisevyyteen. Tässä on kyseisessä elimessä oleva poikkeavuus, jonka vuoksi tietyt antigeenit pääsevät suolistosta verenkiertoon. Immuunivasteessa tapahtuu muutos, mikä saa sen hyökkäämään kehon omia elimiä vastaan ja tuhoamaan ne luullessaan niitä vieraaksi kudokseksi.
2. Yhä useampi sairaus liittyy autoimmuunijärjestelmään
Se, että tutkijat diagnosoivat yhä enemmän allergioita, ei tarkoita välttämättä sitä, että allergiatapauksia olisi enemmän. Se tarkoittaa sitä, että on kehitetty parempia menetelmiä sairauksien tunnistamiseksi. Ennen ne ymmärrettiin vain pelkiksi allergioiksi tai muiksi vaivoiksi.
Tässä joitakin muita asioita, jotka ovat muuttuneet koskien käsitystämme autoimmuunisairauksista:
- Nykyään tiedostetaan, että nämä sairaudet merkitsevät huomattavaa terveysongelmaa. On tarpeellista antaa näistä sairauksista kärsivien potilaiden äänten kuulua, jotta he voivat löytää itselleen enemmän tukea muista ihmisistä.
- Tieteellä on nyt tarjota meille parempia keinoja autoimmuuniprosessin ymmärtämiseksi. Se tutkii lukuisiin eri kroonisiin sairauksiin liittyviä altistavia tekijöitä ja oireita.
- Moni lapsi saa nykyään riittävän varhaisen diagnoosin, niin että hänen autoimmuunisairautensa voidaan hoitaa mahdollisimman varhain.
3. Autoimmuunisairauksien lajit
Nämä sairaudet voidaan jakaa kahteen eri kategoriaan:
- Systeemiset sairaudet eivät hyökkää vain yhtä, vaan useita elimiä vastaan. Tämä tapahtuu mm. keliakiassa ja ALS-taudissa.
- Paikalliset syndroomat: koskevat vain yhtä tiettyä kudosta. Se voi olla iho-, veri- tai umpirauhaskudos. Näihin lukeutuu mm. Hashimoton tauti ja haavainen paksusuolentulehdus.
4. Autoimmuunisairauksien hoito
Kuten jo aiemmin mainitsimme, suurimpaan osaan näistä sairauksista ei ole parantavaa hoitoa. Kyse on sellaisista sairauksista, jotka on vain opittava hyväksymään, ja joihin on haettava apua lääkäriltä.
Suosittelemme lukemaan: Haavainen paksusuolentulehdus on salaperäinen sairaus
Siksi on välttämätöntä ymmärtää niitä ja oppia käsittelemään niitä oikein:
- Lievitä oireita asianmukaisella hoidolla.
- Suojele elimiäsi ja niiden toimintaa, kuten suolistoa, maksaa ja ihoa. On erittäin tärkeää taistella säilyttääkseen mahdollisimman hyvän elämänlaadun.
- Kokeile uusia hoitoja ja pysy ajan tasalla lääketieteen edistysaskelista, löydöistä ja menetelmistä.
5. Muista, ettet ole yksin
Punahukan tai MS-taudin kanssa eläminen ei ole helppoa itse potilaalle eikä potilaan perheelle. Tässä muutama mielessä pidettävä asia:
- Näistä vaikeista henkilökohtaisista olosuhteista selviytyäkseen on tarpeellista hoitaa sairautta käyttämällä useita eri menetelmiä.
- Lääkehoidon lisäksi tulisi saada myös psykososiaalista apua. Sinun on ymmärrettävä, että et ole yksin ja että on olemassa useita vertaisryhmiä, joista voit saada tukea ja ennen kaikkea ymmärrystä.
- Tukiryhmät ovat tärkeitä näissä sairauksissa. Niiden avulla sairautta on myös helpompi ymmärtää. Näiden ryhmien avulla potilas voi löytää uusia näkökulmia ja kohtalotovereita. Ennen kaikkea ne auttavat sinua pysymään ajan tasalla lääketieteen edistysaskeleista ja hoitomuodoista.
Vaikka näiden sairauksien kanssa eläminen voi olla erittäin hankalaa, ne voivat saada potilaat myös elämään erilaista ja tyydyttävämpää elämää, huolehtimaan paremmin itsestään ja taistelemaan oman elämänlaadun ja arvokkuutensa puolesta. Muista, että et ole yksin. Tiede taistelee jatkuvasti pitääkseen sinusta huolta ja tarjotakseen sinulle parasta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
-
Casals, M. R. (2005). Enfermedades autoinmunes sistémicas y reumatológicas. Elsevier España.
-
Roitt, I. M., Brostoff, J., & Male, D. K. (1994). Inmunología (No. 574.29 ROIi 3a. ed). Ediciones Científicas y Técnicas.
-
Sánchez Segura, M., González García, R. M., Marsán Suárez, V., & Macías Abraham, C. (2006). Asociación entre el estrés y las enfermedades infecciosas, autoinmunes, neoplásicas y cardiovasculares. Revista Cubana de Hematología, Inmunología y Hemoterapia, 22(3), 0-0.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.