Haavainen paksusuolentulehdus on salaperäinen sairaus

· marraskuu 14, 2016
Haavaisen paksusuolentulehduksen oireet on helppo sekoittaa muiden sairauksien merkkeihin, ja ne saattavat myös tulla ja mennä ajan kuluessa. Parasta olisikin oikean diagnoosin saamiseksi ottaa yhteyttä asiantuntijaan.

Jos sinä itse tai joku läheisistäsi on saanut diagnoosin haavaisesta paksusuolentulehduksesta, ensimmäiseksi olisi tärkeää ymmärtää tätä sairautta kunnolla.

Kun tiedät mitä oireita siihen kuuluu, pystyt helpommin valmistautumaan. Tämä puolestaan mahdollistaa sen, että voidaan valita parhaat strategiat päivittäistä elämää varten, jotta sairaudesta kärsivän henkilön elämänlaatu voisi säilyä hyvänä.

On tärkeää ottaa huomioon, että nykyisinkin kyseinen sairaus on suurilta osin hämärän peitossa, ja asiasta tehdäänkin edelleen tutkimuksia. Siksi on hyvä idea pysyä kärryillä kaikesta ajankohtaisesta tiedosta haavaista paksusuolentulehdusta koskien, jos tämä sairaus vaikuttaa omaan elämääsi.

Tällä kertaa haluamme auttaa aiheesta kiinnostuneita. Seuraavaksi annammekin haavaisesta paksusuolentulehduksesta seikkaperäistä tietoa, jonka avulla voit helpottaa tilannetta, mikäli sairaus tulee omalla kohdallasi ajankohtaiseksi.

Mikä haavainen paksusuolentulehdus oikein on?

Ulcerative colitis eli haavainen paksusuolentulehdus on sairaus, joka vaikuttaa paksusuoleen. Tämän kehonosan peite muuttuu kyseisen sairauden aikana tulehtuneeksi, ja alkaa kehittyä haavaumia, mistä seuraa myös limaa ja mätää.

 • Tämä yhdistelmä tulehtuneisuutta ja haavaumien muodostumista ilmenee vatsassa tuntuvan huomattavan epämukavuuden kanssa, ja tämä tunne keskittyy juuri paksusuolen alueelle.
 • Muista, että paksusuolessa tuntuva kipu voi ilmetä useammilla alueilla – juuri navan alla ja vasemmalla tai oikealla puolella. Yksi asia on kuitenkin varmaa tämän sairauden kohdalla: kun menet makuulle, kipu väistyy.
 • On tärkeää ymmärtää, että on olemassa selkeä ero haavaisen paksusuolentulehduksen ja Crohnin taudin välillä. Kyseessä on siis kaksi aivan eri häiriötä.
 • Crohnin tauti voi vaikuttaa mihin tahansa suoliston alueeseen, kun taas haavainen paksusuolentulehdus keskittyy ainoastaan paksusoleen ja sen limakalvoon.
 • Molemmat näistä sairauksista ovat tulehtuneisuutta käsittäviä suoliston häiriöitä, mutta niitä ei tulisi sekoittaa ärtyneen suolen oireyhtymään, joka on hyvin yleinen ongelma naisilla.

Tämä tulehdus on häiriö, joka vaikuttaa paksusuolen lihasten supistumiseen.

haavainen paksusuolentulehdus

Haavaisen paksusuolentulehduksen oireet

Useimmilla ihmisillä joilla tämä sairaus on, ilmenee etenkin toistuvaa ja voimakasta kipua vatsassa.

On oleellista tietää myös näistä yleisistä oireista:

 • Uloste on pehmeämpää kuin normaalisti, ja joskus voi ilmetä myös ripulia. Yksi hälyttävä merkki on se, että ulosteessa on verta.
 • Saatat menettää painoa.
 • On tavallista kokea huomattavaa väsymystä ja energian vähäisyyttä.
 • Lapset, joilla on haavainen paksusuolentulehdus, tuppaavat kehittymään ja kasvamaan hitaammin. Siksi olisikin tärkeää aina ottaa huomioon lapsella esiintyvä ripuli.

Tulisi aina saada kunnollinen lääketieteellinen diagnoosi ja asiantuntijan apua, jos epäilet tätä sairautta omalla kohdallasi.

Mahdollisia syitä haavaiseen paksusuolentulehdukseen

Vatsakivut

Tätä sairautta koskevien tutkimusten mukaan tulehtuneisuus voi liittyä siihen monimutkaiseen vuorovaikutukseen, joka useilla eri tekijöillä on: näitä ovat esimerkiksi perintötekijät, ihmisen vastustuskyky sekä ympäristöstä peräisin olevat aiheuttajat.

 • Jos ainakin toisella vanhemmistasi on ollut haavainen paksusuolentulehdus, sinullakin on riski saada se.
 • On olemassa eräitä aktiivisia aineita, jotka ovat ympäristöstä peräisin (antigeenit), jotka myöskin voivat aiheuttaa tätä häiriötä.

Ihmisen vastustuskyky ei osaa määrittää, kuinka näitä ulkoisia vihollisia vastaan tulisi suojautua, ja tämä johtaa tulehtuneisuuteen paksusuolen alueella.

 • Haavainen paksusuolentulehdus saattaa siten olla tulosta viruksen tai bakteeritulehduksen aiheuttamasta reaktiosta paksusuolessa, ja tällöin sairaus on kehon immuunijärjestelmän sisäsyntyinen tapa toimia.

Tämä häiriö on sekä naisten että miesten vaiva, ja se ilmenee yleensä noin 30 ikävuoden vaiheilla.

Luonnollisia hoitoja haavaiseen paksusuolentulehdukseen

Persiljatee

Kuten jo aikaisemmin tässä artikkelissa mainitsimme, on erittäin tärkeää hankkia kunnollinen diagnoosi sekä seurata terveyttä asiantuntijoiden kanssa yhteistyössä, mikäli itse kärsit haavaisesta paksusuolentulehduksesta.

Omalta osaltamme ehdotamme, että ottaisit avuksesi eräät helpot vinkit, sillä tietyt kotihoidot ovat hyvä apu mielenrauhan säilyttämiseksi. Voit selvittää, mitkä seuraavista hoidoista sopivat parhaiten omaan tilanteeseesi ja tarpeisiisi.

 • Yritä pitää kiinni sellaisesta ruokavaliosta, joka on mahdollisimman luonnollinen, ja vältä tuotteita, joissa on gluteenia tai maitoa. Sinun tulisi myös välttää säilöntäaineita ja valmisruokia.
 • Lisää sellaisten tuotteiden syöntiä, joissa on runsaasti kuitua ja Omega-3 -rasvahappoja (saksanpähkinät, lohi, oliiviöljy, avokadot…).
 • Muokkaa elämäntyyliäsi sellaiseksi, että se tukee tämän sairauden hoitoa: ala hallita stressiä ja negatiivisia tunteita, lopeta tupakointi, ja ala liikkua useammin.
 • Lisää saamaasi C-vitamiinin määrää.
 • Juo persiljateetä joka päivä, jotta voisit paremmin poistaa myrkyllisiä aineita ja kemikaaleja elimistöstäsi.
 • Juo luonnollisia juomia, joissa on vettä sekä omenaa, porkkanaa tai kurkkua.