10 merkkiä siitä, että olet suhteessa narsistin kanssa
Onko suhteessasi joitakin asioita, jotka tekevät olostasi epämukavan? Etkö pysty tarkalleen ottaen sanomaan, mikä sinua siinä häiritsee? Jos kumppanisi puhuu liikaa vain itsestään ja omista ongelmistaan sekä antaa itsestään idealisoitua kuvaa, voi se olla merkki siitä, että olet suhteessa narsistin kanssa.
Tässä artikkelissa jaamme joitakin varoitusmerkkejä ja annamme vinkkejä, kuinka sinun tulisi toimia.
Narsistinen persoonallisuushäiriö
Psykologi Stephen Johnsonin mukaan narsisti on joku, joka on piilottanut todellisen itseilmaisunsa reaktiona psyykkisiin haavoihin ja korvannut sen valheellisella, paremmalla ja kompensoivalla minällä.
Perinteinen mielikuva narsistista itserakkaana henkilönä ei vastaa todellista kuvaa tällaisesta henkilöstä. Päinvastoin, narsisti ei rakasta itseään; hän rakastaa itsestään rakentamaansa idealisoitua kuvaa. Itse asiassa narsisti on sisimmässään syvästi haavoittunut, hänellä on alhainen itsetunto ja hän piilottelee idealisoidun minänsä takana mieluummin kuin kohtaa todellisuuden.
Narsistin kanssa ei ole helppo tulla toimeen. Narsistin tarve tuntea ylemmyyttä voi saada hänet vähättelemään ja aliarvioimaan toisia.
Alla jaamme joitakin narsisteille ominaisia käytösmalleja ja annamme vinkkejä heidän kanssaan toimimiseen… erityisesti jos olet suhteessa narsistin kanssa.
Suosittelemme lukemaan myös: Näin otat etäisyyttä myrkyllisiin ihmisiin
Merkkejä siitä, että olet suhteessa narsistin kanssa
1. Hänen keskustelunsa on kuin loputonta monologia
Narsistit ovat aina keskustelujen keskiössä.
Keskustelu narsistin kanssa voi olla puuduttavaa ja turhauttavaa, koska todellisuudessa narsisti ei keskustele; hänen puheensa on jatkuvaa ja pitkäveteistä monologia.
Vaikka yrittäisitkin saada puheenvuoron, hän ei anna sinun osallistua. Hän saattaa vain keskeyttää sinut sanomalla esimerkiksi “no”, “siis” tai “mutta”, koska hän uskoo usein tietävänsä itse kaiken. Jos onnistutkin ilmaisemaan mielipiteesi, hän jättää sen huomiotta tai oikaisee sen.
Tästä syystä on normaalia tuntea turhautuneisuutta keskustellessa narsistin kanssa.
2. Kaikki keskustelut pyörivät hänen ympärillään
Keskustelun aihe siirtyy aina häneen. Jopa useampien ihmisten välisessä keskustelussa narsisti yrittää aina kääntää puheenaiheen takaisin itseensä tai johonkin esineeseen – tai ihmiseen – jota hän palvoo tai halajaa. Tästä syystä narsistit jatkuvasti keskeyttävät ja vievät suunvuoron muita kunnioittamatta.
Tämän lisäksi he eivät useinkaan kuuntele muita, vaan jättävät heidät huomiotta tai dominoivat mitä tahansa tilaisuutta. Jos kumppani on narsisti, olo voi tuntua väheksytyltä tai aliarvostetulta.
3. Narsisti haluaa rikkoa sääntöjä
Narsistin tarvitsee tuntea, että hän on erilainen ja muita ylempänä. Tästä syystä narsisti usein nauttii sääntöjen rikkomisesta. Tähän voi kuulua piittaamattomuus liikennesäännöistä, toimistotarvikkeiden vieminen kotiin jne.
Tällaiset teot saavat hänet tuntemaan, että hän on lain, sääntöjen ja yhteiskunnan yläpuolella. Hän tuntee olevansa muita ylempänä ja uskoo voivansa tehdä mitä tahansa ilman seuraamuksia.
4. Olet suhteessa narsistin kanssa, jos kumppanisi ei kunnioita rajoja
Narsistia kiinnostaa vain omat tarpeensa eikä hän kunnioita muiden tarpeita.
Koska narsisti tuntee olevansa muita ylempänä, olet aina hänen alapuolellaan. Tästä syystä narsistit eivät kunnioita eivätkä täytä kumppaninsa toiveita. Hän itse on oma prioriteettinsa.
Oletko koskaan lainannut hänelle rahaa eikä hän maksanut sitä ikinä takaisin? Vähätteleekö hän tunteitasi tai saavutuksiasi? Yrittääkö hän estää sinua ottamasta aikaa ja tilaa itsellesi?
Tässä tapauksessa voi olla, että olet suhteessa narsistin kanssa.
5. Hän antaa väärää kuvaa itsestään
Tämä on narsistien peruspiirre. Narsisti saattaa tuntea tarvetta pynttäytyä aivan liian kauan tehdäkseen vaikutuksen muihin. Lisäksi hän usein kehuu itseään muiden kuullen sanomalla esimerkiksi “Katso miten hyvältä tämä näyttää päälläni” tai “olen ihan paras”.
Hän ajattelee, että hänen täytyy saada muut uskomaan, että hän on ihailun arvoinen. Todellisuudessa narsisti on kuitenkin hyvin epävarma ihminen, jolla on alhainen itsetunto.
6. Hän uskoo, että hänen täytyy olla maailman keskipiste
Paitsi että sinun tarpeesi ovat hänelle vähemmän tärkeitä, narsisti myös odottaa sinun täyttävän hänen tarpeensa ennen omiasi. Narsisti uskoo olevansa se tärkeämpi osapuoli suhteessa, mistä syystä hän vaatii sinulta jatkuvaa huomiota omista tarpeistasi ja velvollisuuksistasi piittaamatta.
Sinua saattaa kiinnostaa myös: Psyykkinen kaltoinkohtelu parisuhteessa: 5 merkkiä
7. Hän oli hurmaava alussa
Aluksi hän antaa kuvaa itsestään hurmaavana henkilönä, mutta hänen todellinen minänsä tulee lopulta esiin.
Hän oli alussa hurmaava yrittäessään saada sinut pauloihinsa. Pidit häntä karismaattisena, vakuuttavana, hurmaavana ja ajattelevaisena. Mutta kun suhde eteni ja hänen halunsa hurmata sinut katosi, jokin tuntui olevan pielessä.
Narsistin on oltava paras kaikessa. Hänen on siis oltava myös täydellinen. Kun hän kyllästyy leikkiin, asiat muuttuvat.
8. Hän esittää itsensä sankarina tai sankarittarena
Koska narsisti tuntee olevansa muita ylempänä, hän rakentaa idealisoitua kuvaa itsestään. Hän esittää itsensä usein sankarina, äärettömän upeana ja muita parempana ihmisenä.
Tästä syystä hän saattaa aidosti uskoa, että et ole mitään ilman häntä.
9. Jotkut narsistit uhriutuvat
Hyvä keino narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsivälle ihmiselle saada huomio itseensä on uhriutua. Hän saa sinut unohtamaan omat tarpeesi ja keskittymään itseensä. Tämä on hänen tavoitteensa alusta asti.
Tätä voi tapahtua milloin tahansa. Narsisti saattaa saada sinut tuntemaan syyllisyyttä hänen kohtelustaan, jos et tee mitä hän haluaa.
10. Hän on manipuloiva
Narsistille muut ihmiset eivät ole muuta kuin keino täyttää hänen omat tarpeensa. Narsisti saattaa esimerkiksi valita kumppanikseen fyysisesti viehättävän tai varakkaan ihmisen vain esitelläkseen tätä muille tai varmistaakseen, että hänen omat tarpeensa täyttyvät.
Mitä tehdä, jos olet suhteessa narsistin kanssa
Jos haluat asioiden muuttuvan, sinun on oltava jämäkämpi. Tästä syystä sinun kannattaa tehdä seuraavat asiat:
- Tiedosta, että kumppanisi tarvitsee apua. Jos haluat pysyä suhteessa, sinun on ymmärrettävä, että syvällä sisimmässään narsistit ovat epävarmoja ihmisiä, joilla on alhainen itsetunto.
- Rohkaise häntä hakeutumaan terapiaan. Narsistinen persoonallisuushäiriö on tila, joka voi haitata huomattavasti henkilön elämänlaatua, puhumattakaan hänen läheisistään. Kunnon terapia on paras keino auttaa henkilöä korjaamaan ne haavat, jotka johtivat persoonallisuushäiriön puhkeamiseen alun alkaenkin, ja näin hoitaa se alta tai estää sitä aiheuttamasta lisää ongelmia.
- Hakeudu terapiaan itsekin. Sen lisäksi että kannustat kumppaniasi hakeutumaan terapiaan, jos siis haluat sitoutua tähän suhteeseen, myös sinun itsesi on saatava apua. Terapiassa opit huolehtimaan itsestäsi paremmin suhteessa.
- Näytä hänelle, että hänen käytöksensä häiritsee sinua. Sinun on tehtävä hänelle selväksi mikä sinua ärsyttää, kuten se miten vaikeaa hänen kanssaan on keskustella, se että hän laittaa aina omat tarpeensa sinun tarpeidesi edelle jne. Kerro hänelle, että sinäkin olet tärkeä ihminen ja sinullakin on omat tarpeesi ja vaatimuksesi.
- Pysy positiivisena. Silloinkin kun selität hänelle, että sinullakin on väliä, älä vihjaile että hän pääsee ihosi alle käytöksellään. Jos annat hänen tietää, että olet tosi vihainen, saatat tahattomasti vahvistaa hänen ylemmyydentunnettaan. Selitä hänelle sen sijaan asiat rauhallisesti ja aseta sopivat rajat.
- Pidä linjasi. Vaikka narsisti yrittääkin saada sinut näkemään että hänen tavoitteensa ovat tärkeämpiä, muista että sinullakin on omasi. Muista, että olet oma persoonasi omine tarpeinesi, tavoitteinesi ja unelminesi.
Tunnistatko jotkut näistä merkeistä? Tässä tapauksessa toimi heti! Aiot sitten lopettaa suhteen tai päättää pysyä siinä, muista että olet aivan yhtä tärkeä kuin kumppanisikin.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- American Psychiatric Association. Narcissistic personality disorder. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. 5th ed. Arlington, VA: American Psychiatric Publishing. 2013;669-672.
- NIH.GOV (MEDLINEPLUS). “Trastorno de Personalidad Narcisista”.
- López-Ibor Aliño, Juan J. & Valdés Miyar, Manuel (dir.) (2002). DSM-IV-TR. Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales. Texto revisado. Barcelona: Editorial Masson. ISBN 9788445810873.
- Millon, Theodore & Davis, Roger D. Trastornos de la personalidad. Más allá del DSM-IV. Primera edición 1998. Reimpresiones 1999 (2), 2000, 2003, 2004. Barcelona: Editorial Masson. ISBN 9788445805183.
- Grossman, Seth Millon, Carrie Meagher, Sarah, Ramnath, Rowena. Trastornos de la personalidad en la vida moderna. Primera edición 2001, segunda edición 2006. Barcelona: Editorial Masson & Elsevier. ISBN 9788445815380.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.