Levottomuuden hallinta oikeilla ruokavalinnoilla

Levottomuuden hallinta oikeilla ruokavalinnoilla

Kirjoittanut Ekhiñe Graell

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Levottomuuden hallinta ilman lääkkeitä edellyttää elämäntavan muuttamista, johon kuuluu myös ruokailutottumusten tarkistaminen. Tietyt ruuat auttavat levottomuuden lieventämisessä, kun taas toiset ruuat lisäävät sitä. Tämä tarkoittaa, että oikeiden ruokien valinta voi vähentää levottomuutta merkittävästi.

Oikeat ruuat voivat myös parantaa mielialaa. Tässä artikkelissa käymme läpi joitakin niistä ruuista, jotka rauhoittavat levottomuutta parhaiten.

Vältettävät ruuat

Vaikka jotkut ruuat auttavatkin rauhoittamaan levottomuutta, sitä lisäävien ruokien välttäminen on aivan yhtä tärkeää. Vältettäviä ruokia ovat esimerkiksi paistetut ruuat, hiilihydraatit, joissa on korkea glykeeminen indeksi sekä puhdistetut sokerit ja alkoholijuomat.

Muut vältettävät ruuat riippuvat levottomuuden tasostasi. Jos olet altis paniikkikohtauksiin, sinun tulisi välttää kahvin juomista, koska kahvi voi nostaa sydämen sykettä ja aiheuttaa kohtauksen. Jos taas levottomuutesi on alhaisempaa tasoa, kahvin juonti voi olla jopa hyödyllistä.

Monien ihmisten mielestä kofeiini (pieninä annoksina tietysti) voi todella vähentää stressiä ja nostaa mielialaa. Siksi kahvi voi rauhoittaa tiettyjen ihmisten levottomuutta, ja toisilla taas nostaa sitä.

Levottomuuden hallinta oikeilla ruoilla

1. Täysjyvät

Henkilöt, jotka voivat syödä gluteenia, voivat hyötyä täysjyväruuista, kuten täysjyväpastasta tai -leivästä. Tutkimusten mukaan oikeat täysjyvät (jalostamattomat tuotteet voivat yhä sisältää jalostettuja aineksia) voivat hyödyntää levottomuudesta kärsiviä henkilöitä monella tapaa.

  • Täysjyvät sisältävät paljon magnesiumia. Magnesiumin puutos voi aiheuttaa levottomuutta.
  • Täysjyvät sisältävät tryptofaania, joka muuttuu elimistössä serotoniiniksi, rauhoittavaksi välittäjäaineeksi.
  • Täysjyvät sisältävät terveellistä energiaa ja pitävät näläntunteen loitolla. Kumpikin on tärkeä ominaisuus levottomuuden vähentämiseksi.

Täysjyvät voivat vähentää levottomuutta huomattavasti ja lisäksi ne sisältävät ravinteita, joita ei jalostetuista elintarvikkeista löydy.

2. Merilevä
levottomuuden hallinta merilevä

Merilevässä on paljon samoja hyötyjä kuin täysjyvässä. Siinä on paljon ravinteita sekä paljon magnesiumia. Merilevässä ja muissa levissä on myös paljon tryptofaania. Merilevä on hyvä vaihtoehto täysjyvälle niille henkilöille, jotka eivät voi syödä gluteenia.

3. Mustikat

Mustikka on herkullinen marja ja monet pitävät sitä niin sanottuna superruokana. Mustikoissa on paljon vitamiineja ja fytoravinteita (kasviravinteita), sekä antioksidantteja, joita pidetään tärkeinä stressin lievittäjinä. Monien asiantuntijoiden mukaan myös persikat kuuluvat tähän kategoriaan, sillä ne sisältävät paljon ravinteita, joilla on rauhoittava vaikutus.

4. Acai-marja

Acai-marja on uusin superruoka ja se on saanut paljon palstatilaa mediassa. Se ei välttämättä ole mikään laihdutusmarja, kuten siitä on kuultu väitettävän, mutta acai-marjassa on aivan yhtä paljon fytoravinteita kuin mustikassa ja sen antioksidanttitaso on aivan omaa luokkaansa.

5. Mantelit
levottomuuden hallinta mantelit

Manteli ei ole saanut ansaitsemaansa arvostusta. Se sisältää sinkkiä, joka on avainasemassa tunnetilojen tasapainon säilyttämisessä. Lisäksi siinä on rautaa ja terveellistä rasvaa. Terveelliset rasvat ovat tärkeä osa tasapainoista ruokavaliota ja alhainen rautataso aiheuttaa tunnetusti aivojen väsymistä. Tämä taas voi johtaa levottomuuteen ja energiatason laskuun.

6. Suklaa

Tumma suklaa ja erityisesti puhdas tumma suklaa ilman lisättyä sokeria tai maitoa on loistava ruoka-aine henkilöille, jotka kärsivät levottomuudesta tai stressistä. Suklaa vähentää stressihormoni kortisolin erittymistä, mikä aiheuttaa levottomuusoireita. Sen sisältämät yhdisteet kohottavat myös mielialaa.

7. Maca-juuri
maca-juuren käyttö levottomuuteen

Maca-juurta ei löydy joka marketin hyllyltä, mutta maca-jauhetta löytyy monista luontaistuotekaupoista ja sitä voi lisätä moniin ruokiin tai juomiin. Maca-juuren uskotaan sisältävän enemmän fytoravinteita, kuten magnesiumia ja rautaa, kuin mikään muu hedelmä tai vihannes. Nämä kaksi ravinnetta ovat tärkeässä asemassa levottomuusoireiden hallinnassa. Maca-juurta käytetään myös kestävyyden lisäämisessä ja terveellisenä energianlähteenä.

Stressin ja levottomuuden hallinta muilla ruoilla

Terveellinen ruokavalio on yksi parhaita tapoja hallita stressiä ja levottomuutta. Vesi on yksi tärkeimmistä aineista, joita sinun tulisi lisätä ruokavalioosi. Monien tutkimusten mukaan elimistön kuivuminen vaivaa ainakin 25% ihmisistä, jotka kärsivät yhtämittaisesta stressistä. Elimistön kuivuminen lisää myös levottomuutta.

Mikä tahansa ruoka, joka sisältää magnesiumia, B12-vitamiinia (tai muita B-ryhmän vitamiineja), sinkkiä tai antioksidantteja voi auttaa stressin hallitsemisessa. On olemassa myös yrttivalmisteita, kuten kava- ja kärsimyskukkavalmisteet, joita voidaan käyttää levottomuusoireiden vähentämiseen.

Levottomuuden hallinta ruokavalion avulla

Kaikki edellä mainitut ruuat auttavat levottomuuden hallitsemisessa. Niissä on vitamiineja ja ravinteita, jotka rauhoittavat mieltä ja kehoa samalla kun ne nostavat energiatasoa ja mielialaa. Yhdistämällä nämä ruuat tasapainoiseen ruokavalioon ja välttämällä paistettuja ruokia ja haitallisia lisäaineita, tulet huomaamaan merkittävän muutoksen levottomuustasossasi.

On myös hyvä muistaa, että levottomuuden syiden ymmärtäminen on jokaisen omalla vastuulla. Siksi on tärkeää pohtia niitä sisäisesti tai käydä asiantuntijan luona paremman lopputuloksen saamiseksi; erityisesti jos levottomuus haittaa päivittäisiä aktiviteetteja tai normaalia elämänrytmiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Murphy M., Mercer JG., Diet regulated anxiety. Int J Endocrinol, 2013.
  • O’Mahony SM., Clarke G., Borre YE., Dinan TG., Cryan JF., Serotonin, tryptophan metabolism and the brain gut microbiome axis. Behav Brain Res, 2015. 277: 32-48.
  • Sadeghi O., Hassanzadeh Keshteli A., Afshar H., Esmailzadeh A., et al., The association of whole and refined grains consumption with psychological disorders among Iranian adults. Eur J Nutr, 2019. 58 (1): 211-225.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.