Logo image
Logo image

Vinkkejä pitkille automatkoille

3 minuuttia
Varautuminen on tärkeää ennen pitkille automatkoille lähtemistä. Pane muistiin oheiset vinkit välttääksesi kommellukset, matkustaaksesi turvallisesti ja tehdäksesi lomastasi ikimuistoisen!
Vinkkejä pitkille automatkoille
Viimeisin päivitys: 27 elokuuta, 2022

Eivätkö pitkät automatkat oikein houkuttele? Toisin kuin moni uskoo, ajamisen ei tarvitse olla pitkästyttävää. Tämä matkustustapa tarjoaa monia etuja, joista tärkein on se, että voit itse hallita matkantekoa alusta loppuun saakka. Tässä artikkelissa jaamme vinkkejä pitkille automatkoille.

Etäisyydestä riippumatta autolla ajaminen on usein edullisempaa ja antaa paremmat mahdollisuudet tutustua erilaisiin reitteihin. Vaikka matka kannattaakin suunnitella etukäteen, voit aina tarpeen tullen myös improvisoida.

Autolla matkustaminen hyödyttää myös niin, että voit kuljettaa mukanasi niin paljon matkatavaroita kuin haluat, vältät jonot juna-asemilla tai lentokentillä, voit pysähtyä aina kun haluat, pääset nauttimaan paremmin maisemista ja sinulla enemmän vapautta.

Vinkkejä pitkille automatkoille

Jotta automatka sujuisi miellyttävämmin, pistä korvan taakse seuraavat vinkit.

Lue lisää: Miksi autolla ajaminen pelottaa?

1. Suunnittele reitti

Kun suunnittelet reitin etukäteen, matkanteko onnistuu todennäköisemmin ilman kommelluksia. Kun olet valinnut määränpääsi, määritä etäisyydet ja paikanna taukopaikat laatiaksesi matkareitin.

Sisällytä siihen reitin varrella olevat bensa-asemat, hostellit ja ravintolat sekä millaisia ajettavat tiet ovat.

2. Vinkkejä pitkille automatkoille: tutustu lakeihin

Saat apua tieturvallisuussovelluksista. Ne ovat hyödyllisiä ohjelmia, joissa on digitaaliset kartat ja tietoa paikallisista tieliikennelaeista. Joissakin on jopa kääntäjät.

Ne voi ladata älypuhelimeen tai tabletille, jolloin apua on aina saatavilla.

3. Tarkasta auto

Varmista, että renkaat ovat ihanteellisessa kunnossa (pidä mukana vararengasta), tarkista öljyn määrä ja varaa aika ajoissa katsastukseen moottorin ja jarrujen tarkistamiseksi. On tärkeää huomioida myös valot ja tuulilasinpyyhkimet.

Pitkillä automatkoilla tulisi olla ensiapulaukun tavoin työkalupakki renkaiden vaihtamista varten, sulkukartio, vaahtosammutin, heijastinliivi, taskulamppu, tunkki ja kaikkea muuta mitä tarvitset lähteäksesi automatkalle turvallisin mielin.

Some figure
Muista ottaa matkatavaroiden viemä tila huomioon, erityisesti matkan pituus huomioiden.

4. Ota matkaan varakuski

Pitkille ajomatkoille voi lähteä yksinkin, mutta aina kannattaa olla mukana toinen kuski. Voitte levätä vuorotellen ja pysytte näin tarkkaavaisina liikenteessä omalla vuorollanne.

5. Ilmoita muille lähdöstäsi 

Tämä tulee tehdä oikein! Välttääksesi varkaudet kodissasi älä kuuluta matka-aikeitasi kaikille. Riittää, että ilmoitat asiasta jollekin läheiselle, joka voi pitää silmällä taloasi, vahtia lemmikkiäsi ja kerätä postin.

Kerro henkilölle matka-aikeistasi ja anna ennen lähtöä vielä tarkempia ohjeita tarvittaessa. Käy ne läpi kyseisen henkilön kanssa, jotta sinua ei häiritä matkan aikana puhelinsoitoilla.

6. Vinkkejä pitkille automatkoille: ota mukaan perustarvikkeet

Matkatavaroiden ei ole hyvä viedä liikaa tilaa autossa. Muista ottaa mukaan ainakin lääkkeet, evästä, hygieniatarvikkeet ja säänmukainen vaatetus.

7. Älä lähde matkaan lepäämättä

Pitkiä automatkoja ei tulisi koskaan tehdä väsyneenä. Tämä suositus koskee sekä kuskia että varakuskia. Nuku vähintään kahdeksan tuntia edellisenä yönä, jotta väsymys ei paina liikaa ja pystyt reagoimaan nopeasti odottamattomissa tilanteissa.

Jos matkustat useamman ihmisen kanssa, kyydissä olevien tehtävänä on auttaa minimoimaan stressiä.

8. Vinkkejä pitkille automatkoille: pysähdy tietyin väliajoin

Reitti on siedettävämpi ajaa, jos jaat sen osioihin. Comisariado Europeo del Automóvil -lähteen julkaisun mukaan ajaminen tunteja putkeen tekee uneliaaksi, muuttaa kykyä havainnoida ympäristöä, heikentää psykomotorista koordinaatiota, muuttaa käytöstä ja vaikuttaa haitallisesti reaktiokykyyn, mikä saattaa johtaa onnettomuuteen.

9. Ota mukaan laturi ja ylimääräinen puhelin

Älä käytä kännykkää tien päällä. Varaa se hätätilanteita varten, esimerkiksi soittaaksesi hinausauton. Aina kun soitat puhelun tai lähetät tekstiviestin, pysähdy.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Miksi auton turvaistuin ei ole hyvä nukkumispaikka vauvalle

Vinkkejä pitkille automatkoille: mitä ajajan tulee huomioida

Lepo on tärkeää ajajalle. Jaloittele ja rentouta lihaksesi 2–3 tunnin välein.

Juo runsaasti vettä ennen matkaa ja koko matkan ajan. Muita vinkkejä pitkille automatkoille ovat:

  • Ota mukaan autoon liittyvät paperit, autovakuutus, ajokortti jne.
  • Harkitse vaihtoehtoisia reittejä, jos satut tarvitsemaan niitä.
  • Vältä matkan tekemistä öisin tai liian kuumalla ilmalla.
  • Älä juo alkoholia. On sanomattakin selvää, että se on vaaraksi sinulle ja muille tien päällä liikkuville.
  • Jos käytät lääkkeitä, vaikka reseptilääkkeitäkin, tunne niiden sivuvaikutukset.
  • Pidä kevyitä vaatteita ja mukavia kenkiä. Unohda korot ja jäykkäpohjaiset kengät, koska ne vaikeuttavat hätäjarrutusta.
  • Pyri välttämään isoja aterioita, muutoin saatat kärsiä ruoansulatusvaivoista.
  • Jaa matkalaukut tasaisesti autoon niin, että ne eivät häiritse ajodynamiikkaa. Älä jätä irtonaisia tavaroita lojumaan takapenkille, sillä onnettomuuden sattuessa ne saattaisivat aiheuttaa vahinkoa.
Some figure
Mahdollisuus pitää lepotaukoja ja nauttia maisemista ovat joitakin autolla ajamisen etuja.

Avainasia pitkillä ajomatkoilla on varautuminen

Saat kokea pitkillä automatkoilla seikkailun tuntua ja innostusta. Älä anna lyhytnäköisyyden pilata tätä. Varaa aikaa alustavan suunnitelman tekemiselle.

Heti kun idea syttyy, muista, että rauhallisesti sujuvan matkan kannalta tärkeintä on turvallisuus.

Nyt kun tiedät hyviä vinkkejä pitkille automatkoille, enää sinun ei tarvitse kuin pakata laukut ja tehdä elämyksestä unohtumaton!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • OMS. 10 datos sobre la seguridad vial en el mundo; 2017. https://www.who.int/features/factfiles/roadsafety/es/
  • Cifuentes P. El sueño y la fatiga al volante, peligro constante. Comisariado Europeo del Automóvil. Consultores en Seguridad Vial Filial Chile; 2020. https://www.iso-39001.cl/blog/63-el-sueno-y-la-fatiga-al-volante-peligro-constante

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.